Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία εκτόξευσε για πρώτη φορά τον υπερηχητικό Zircon κατά της Ουκρανίας – Ο… αόρατος πύραυλος που καίει τα πάντα σε στεριά και θάλασσα

Η Ρωσία εκτόξευσε για πρώτη φορά τον υπερηχητικό Zircon κατά της Ουκρανίας – Ο…  αόρατος πύραυλος που καίει τα πάντα σε στεριά και θάλασσα
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ρωσικά πλοία εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon θα αμφισβητήσουν την υπεροχή του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ θέτοντας σε κίνδυνο τα αεροπλανοφόρα του
Φωτογραφίες από συντρίμμια ρωσικού πυραύλου που βρέθηκαν στην Ουκρανία με τη σήμανση «ZM22» προκάλεσαν εικασίες ότι πιθανότατα πρόκειται για τον τελευταίο υπερηχητικό πύραυλο «Zircon» (ή Tsirkon).
Σε μια προσπάθεια να χτυπήσουν έναν στόχο στο Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν έναν πύραυλο 3M22 Zircon στις 7 Φεβρουαρίου 2024, σύμφωνα με δημοσίευμα ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.
Μία από τις εικόνες απεικονίζει συγκεκριμένα ένα κομμάτι συντριμμιών που φέρει την ονομασία «3M22», το οποίο, μαζί με τον Kh-47 Kinzhal, είναι τα λεγόμενα υπερόπλα του Putin ή τα πιο δημοφιλή υπερηχητικά όπλα του ρωσικού στρατού.
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε επιδρομές ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που είχαν στόχο πόλεις σε όλη την Ουκρανία στις αρχές της 7ης Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, η επίσημη έκθεση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας αναφέρει μόνο τις αναχαιτίσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed και των πυραύλων cruise Kh-555/101 και Kalibr.
Δεν ανέφερε τίποτα για τη χρήση υπερηχητικών πυραύλων Zircon, σε αντίθεση με την πρώτη αναφερόμενη χρήση ενός άλλου ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου του Kinzhal, το 2023.

Για πρώτη φορά Zircon κατά της Ουκρανίας 


Εάν επιβεβαιωθεί η χρήση Zircon, θα είναι η πρώτη πολεμική χρήση του νεότερου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας.
Το δημοσίευμα στήριξε επίσης τις υποθέσεις του σε μια προειδοποίηση που εξέδωσε η ουκρανική διοίκηση τη στιγμή της επίθεσης με πυραύλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι του Κιέβου ειδοποιήθηκαν για την άφιξη ενός πυραύλου υψηλής ταχύτητας από μια σύντομη ενημέρωση που εστάλη από την Πολεμική Αεροπορία στις 07:46 π.μ. τοπική ώρα.
Πολλοί δυτικοί στρατιωτικοί παρατηρητές αμφιβάλλουν για την πιθανή χρήση, αλλά κανένας ειδικός δεν μπορούσε να πει κάτι με απόλυτη βεβαιότητα.

zircon_1_1.JPG
Ρωσική υπεροχή


Ο Zircon είναι ένας υπερηχητικός πύραυλος cruise που χρησιμοποιεί πρόωση scramjet.
Είναι συμβατός με το σύστημα κάθετης εκτόξευσης 3S-14, το οποίο τοποθετείται επί του παρόντος σε πλοία κλάσεως Kirkpatrick και Grigorevich, καθώς και στο καταδρομικό Admiral Nakhimov της κατηγορίας Kirov, το οποίο βρίσκεται υπό εκσυγχρονισμό.
Εκτός από αυτές τις φρεγάτες, ο Zircon μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το αθόρυβο υποβρύχιο της Ρωσίας, το Yasen-class.

zircon_2_1.JPG
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ρωσικά πλοία εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon θα αμφισβητήσουν την υπεροχή του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ θέτοντας σε κίνδυνο τα αεροπλανοφόρα του.
Όσον αφορά τη στρατηγική, ο Zircon προβλέπεται να αποτελέσει απειλή για σημαντικά πλοία της Δύσης και χερσαίους στόχους.
Δεδομένου ότι η κινητική ενέργεια είναι ο μοναδικός καλύτερος δείκτης αποτελεσματικότητας έναντι μεγάλων επιφανειακών στόχων η απίστευτη ταχύτητα του Zircon φαίνεται να το καθιστά εξαιρετικό φορέα επίθεσης εναντίον μεγαλύτερων σκαφών.

Επιτίθεται σε κάθε στόχο

Η κινητική ενέργεια ενός υπερηχητικού πυραύλου κατά την πρόσκρουση θα επιτρέψει στη Ρωσία να επιτεθεί σε σκληρυμένους, υπόγειους και επίγειους στόχους.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tactical Missiles Corporation, Boris Obnosov, δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Rossiya-24 ότι ο πύραυλος μπορεί να νικήσει σχεδόν οποιοδήποτε σύστημα αεράμυνας.
«Προς το παρόν, τα χαρακτηριστικά του συστήματος Tsirkon είναι εξαιρετικά υψηλά και, φυσικά, απαιτείται ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα αντιπυραυλικής ή άλλης αεράμυνας για την αναχαίτισή του.
Για μένα, επί του παρόντος, ο Tsirkon είναι ένα όπλο που μας επιτρέπει να πούμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε εχθρική άμυνα».
Ο πύραυλος εγκρίθηκε επίσημα από το Ρωσικό Ναυτικό στις 4 Ιανουαρίου 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης