Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Βενεζουέλα αναπτύσσει τανκς και ναυτικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Γουιάνα

Η Βενεζουέλα αναπτύσσει τανκς και ναυτικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Γουιάνα
Η ανάπτυξη δυνάμεων και η ολοένα και πιο πολεμική γλώσσα από το Καράκας, ήρθε καθώς η Γουιάνα αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο «καυτά» ενεργειακά μέρη στον κόσμο
Σχετικά Άρθρα
Μετά από σχεδόν δύο μήνες απειλών, η Βενεζουέλα φαίνεται πως βάζει μπρος σχέδιο να προσαρτήσει μέρος της Γουιάνας και να εξασφαλίσει πρόσβαση σε μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο «μετακινώντας ελαφρά άρματα μάχης, σκάφη εξοπλισμένα με πυραύλους στα σύνορα των δύο χωρών», ανέφερε σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Η ανάπτυξη των δυνάμεων, η οποία ήταν ορατή σε δορυφορικές εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή 9/2 και σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από τον στρατό της Βενεζουέλας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι μια «μεγάλη κλιμάκωση» στις προσπάθειες του Καράκας να αποκτήσει κάποια πρόσβαση στα νέα ενεργειακά αποθέματα του γείτονά του, παρόλο που οποιαδήποτε στρατιωτική αντιπαράθεση θα έχει ως αποτέλεσμα μια διεθνή απάντηση κατά του Nicolas Maduro.
Επίσης, η κίνηση έρχεται παρά τη γραπτή συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο μεταξύ του προέδρου της Βενεζουέλας και του προέδρου της Γουιάνας, η οποία κατήγγειλε τη χρήση βίας και ζητούσε τη σύσταση επιτροπής για την αντιμετώπιση εδαφικών διαφορών.
Σύμφωνα με το WSJ, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες που παρέχονται από τη Maxar Technologies και κοινοποιήθηκαν αποκλειστικά στο περιοδικό, διαπίστωσε ότι στα τέλη του 2023 και τον Ιανουάριο η Βενεζουέλα μετέφερε τεθωρακισμένα οχήματα στο Anacoco.
Στο λιμάνι Güiria της Βενεζουέλας στον Ατλαντικό, η χώρα ανέπτυξε από τις 18 έως τις 22 Ιανουαρίου τουλάχιστον τρία ιρανικής κατασκευής περιπολικά κατευθυνόμενα σκάφη αντιπλοϊκού πυραύλου Peykaap III, όπως φαίνεται στις δορυφορικές εικόνες που χρησιμοποιούνται από το CSIS, το think tank της Ουάσιγκτον. Ο στρατός της Βενεζουέλας εγκατέστησε δύο ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα Buk M2E στη Güiria στις 31 Ιανουαρίου, σχεδόν 400 μίλια ανατολικά από τη συνήθη θέση τους κοντά στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το Καράκας. Και μια μικρή θέση ακτοφυλακής στην Πούντα Μπάριμα, 50 μίλια από το Εσεκίμπο που ελέγχεται από τη Γουιάνα, ανακαινίζεται σε ναυτική και αεροπορική βάση.
Αυτές οι θέσεις είναι εύκολα προσβάσιμες από το μπλοκ πετρελαίου Stabroek που διαχειρίζεται η Exxon και οι συνεργάτες της, η Chevron και τη κινεζική Cnooc, στα ανοικτά των ακτών της Γουιάνας, όπου η παραγωγή έχει εκτοξευθεί στα 645.000 βαρέλια αργού ημερησίως, όχι πολύ μακριά από αυτό που παράγει η Βενεζουέλα.
Η ανάπτυξη και η ολοένα και πιο πολεμική γλώσσα από το Καράκας, ήρθε καθώς η Γουιάνα αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο «καυτά» ενεργειακά μέρη στον κόσμο μετά τις υπεράκτιες ανακαλύψεις πετρελαίου από μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Exxon Mobil. Η πρώην βρετανική αποικία, με πληθυσμό 800.000 κατοίκων, έχει αμυντική δύναμη μόνο 3.000 ατόμων, ωθώντας την κυβέρνηση να συνεργαστεί πιο στενά με τις ΗΠΑ για να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες.
Η επιβεβαίωση της στρατιωτικής ανάπτυξης έρχεται μία ημέρα αφότου η Βενεζουέλα δήλωσε ότι θα απαντήσει με «δυναμικό» τρόπο στα σχέδια της Exxon να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην αμφισβητούμενη περιοχή Εσεκίμπο στα ανοικτά των ακτών της Γουιάνας.
Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας είπε ότι το σχέδιο της Exxon για έρευνες γεωτρήσεων στην περιοχή θα αντιμετωπιστεί με «αναλογική, δυναμική και δίκαιη απάντηση», σύμφωνα με ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Ο υπουργός Padrino είπε ότι η περιοχή είναι «θαλάσσιος χώρος που δικαιωματικά ανήκει στη Βενεζουέλα». Ο πετρελαϊκός γίγαντας θα ανοίξει νέες γεωτρήσεις δυτικά της ανακάλυψης Liza και κοντά στα χωρικά ύδατα της Βενεζουέλας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Exxon Guyana, Alistair Routledge. Η διαμάχη «δεν εμποδίζει αυτή τη δραστηριότητα στα σχέδιά μας», είπε.
Από τα τέλη του περασμένου έτους, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, η οποία διαθέτει στρατό έως και 150.000 ενεργών στρατιωτών, έχει αυξήσει τις αξιώσεις στο Essequibo, μια περιοχή που καλύπτεται κυρίως από ζούγκλα που αποτελεί τα δύο τρίτα της Γουιάνας.
Το παράδοξο είναι ότι η διαμάχη μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας έρχεται ακριβώς τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Biden έχει αλλάξει την πολιτική με τον Maduro, με την ελπίδα ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας θα πλημμυρίσει τις ΗΠΑ με φθηνό πετρέλαιο, διατηρώντας έτσι τις τιμές του φυσικού αερίου σε χαμηλά επίπεδα πριν από τις εκλογές...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης