Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όλα θυμίζουν Lehman Brothers – Προσδεθείτε… ενόψει η μεγαλύτερη κρίση μετά τη χρηματοπιστωτική ύφεση του 2008

Όλα θυμίζουν Lehman Brothers – Προσδεθείτε… ενόψει η μεγαλύτερη κρίση μετά τη χρηματοπιστωτική ύφεση του 2008
Τότε οι τράπεζες είχαν καταρρεύσει υπό το βάρος τεράστιων απωλειών σε στεγαστικά δάνεια και συναφείς τίτλους
Η Deutsche Pfandbriefbank ή PBB, μια γερμανική τράπεζα που εστιάζει στην ακίνητη περιουσία, έχει αυξήσει τις προβλέψεις επί επισφαλειών, υπό τον φόβο της χειρότερης πτώσης της αξίας στην αγορά των εμπορικών ακινήτων στην ιστορία.
Η PBB αύξησε τις προβλέψεις της το δ’ τρίμηνο του 2023, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που είχε κρατηθεί στην άκρη σε έως και 215 εκατομμύρια ευρώ (231,7 εκατομμύρια δολάρια), ανέφερε σε δήλωσή της την Τετάρτη, επικαλούμενη «επίμονη αδυναμία».
«Παρά αυτά τα έξοδα, η PBB παραμένει κερδοφόρα χάρη στην οικονομική της ισχύ - ακόμη και στη μεγαλύτερη κρίση ακινήτων μετά την οικονομική κρίση» πρόσθεσε.
Η κατάσταση θυμίζει 2008… την εποχή της μεγάλης παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Τότε οι τράπεζες κατέρρευσαν υπό το βάρος τεράστιων απωλειών σε στεγαστικά δάνεια και συναφείς τίτλους, μετά το σκάσιμο της φούσκας στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ.
Την Πέμπτη, η PBB ανακοίνωσε ότι είχε αρκετά μετρητά και περιουσιακά στοιχεία υψηλής ρευστότητας στον ισολογισμό της - ένα «μαξιλάρι ρευστότητας» - για να λειτουργήσει για έξι μήνες χωρίς νέα χρηματοδότηση από επενδυτές.
Μάλιστα είπε ότι θα δημοσιεύσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα κέρδη του 2023 τον Μάρτιο.
Οι φόβοι για την υγεία των τραπεζικών ισολογισμών επανεμφανίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, σχεδόν έναν χρόνο μετά την κρίση που είχε ως αποτέλεσμα την πτώχευση τριών περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ και την έκτακτη διάσωση της Credit Suisse.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen είπε στο Κογκρέσο την Τρίτη ότι ανησυχεί για την έκθεση ορισμένων τραπεζών στην αγορά εμπορικών ακινήτων.
«Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, αν και μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι θεσμοί που αγχώνονται αρκετά με αυτό το πρόβλημα» είπε.
Οι μετοχές της PBB, της δεύτερης γερμανικής τράπεζας που προειδοποίησε για αυξανόμενες απώλειες σε εμπορικά ακίνητα σε δύο εβδομάδες, έχουν υποχωρήσει 17% από την Παρασκευή.
Η μετοχή έχει υποχωρήσει περισσότερο από 25% μέχρι στιγμής φέτος και 40% τους τελευταίους έξι μήνες.
Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η Deutsche Bank, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διέθεσε 123 εκατομμύρια ευρώ (133 εκατομμύρια δολάρια) κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους για να απορροφήσει πιθανές αθετήσεις των δανείων της για εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ.
Αυτό το ποσό είναι υπερτετραπλάσιο από το που έβαλε στην άκρη κατά την ίδια τρίμηνη περίοδο το 2022.

Νέα Υόρκη, Τόκιο, Ζυρίχη

Τράπεζες στη Νέα Υόρκη, το Τόκιο και τη Ζυρίχη ανέφεραν επίσης αυξανόμενες απώλειες όσον αφορά τον προβληματικό τομέα εμπορικών ακινήτων τις τελευταίες ημέρες.
Την Τετάρτη, η New York Community Bancorp προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι έχει αρκετά μετρητά για να παραμείνει εν ζωή, αφού η μετοχή έχασε περίπου το 60% της αξίας της τις τελευταίες οκτώ ημέρες και ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας σε «junk».
Την περασμένη εβδομάδα, η προβληματική περιφερειακή τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε αιφνιδιαστική ζημιά 252 εκατομμυρίων δολαρίων για το δ’ τρίμηνο, μεγάλο μέρος της οποίας συνδέθηκε με δάνεια για την ανέγερση κτιρίων γραφείων.
Διέθεσε δε 552 εκατομμύρια δολάρια για να απορροφήσει πιθανές ζημίες από δάνεια, από 62 εκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο.
Επίσης την περασμένη εβδομάδα, η τράπεζα Aozora της Ιαπωνίας δήλωσε ότι τα επισφαλή δάνεια που συνδέονται με τα γραφεία των ΗΠΑ ευθύνονται εν μέρει για την προβλεπόμενη ετήσια ζημιά της ύψους 28 δισεκατομμυρίων γιεν (190 εκατομμύρια δολάρια) πέρυσι.
Και η ελβετική τράπεζα Julius Baer είπε ότι τα κέρδη μειώθηκαν κατά 55% το 2023 επειδή χάθηκαν 586 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (680 εκατομμύρια δολάρια) από δάνεια που χορηγήθηκαν σε έναν μόνο «ευρωπαϊκό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων», τον προσφάτως πτωχευθέντα developer Signa Group.

Η ΕΚΤ προειδοποιεί για το υψηλό ρίσκο

Στο μεταξύ, για τον κίνδυνο υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων προειδοποιεί τις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εάν δεν έχουν επαρκή έλεγχο των κινδύνων που αντιμετωπίζουν από τα εμπορικά ακίνητα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Η εποπτική αρχή δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη διαχείριση των κινδύνων από εμπορικά ακίνητα, σε έναν διάλογο με τις τράπεζες που γίνεται πριν από τον ετήσιο πήχη για την οικονομική τους ευρωστία, ανέφεραν οι πηγές.
Αν και οι επιμέρους απαιτήσεις θα ισχύσουν πιθανότατα μόνο το επόμενο έτος, οι ανώτεροι αξιωματούχοι θεωρούν τις έγκαιρες προειδοποιήσεις ως έναν τρόπο περιορισμού των ζημιών από την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η εποπτική αρχή έχει δηλώσει ότι η αντιμετώπιση των ελλείψεων των τραπεζών στη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της.

Κρίση στα εμπορικά ακίνητα

Οι αγορές εμπορικών ακινήτων βρίσκονται σε ραγδαία πτώση, καθώς η περσινή άνοδος των επιτοκίων επέτεινε τις προκλήσεις από τη στροφή προς την εργασία από το σπίτι και την αλλαγή της συμπεριφοράς των λιανοπωλητών.
Η ΕΚΤ ελέγχει τις πρακτικές δανεισμού των τραπεζών εδώ και αρκετά χρόνια και επανειλημμένα τις έχει κατηγορήσει για την ανάληψη υπερβολικού ρίσκου, μεταξύ άλλων τον Δεκέμβριο, όταν επικαλέστηκε στοιχεία ότι οι τράπεζες υπερεκτιμούσαν τις εξασφαλίσεις.
Η τελευταία κλιμάκωση ακολουθεί την πίεση της ΕΚΤ πέρυσι, η οποία, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, συνέβαλε στο να εγγράψουν οι τράπεζες υψηλότερες προβλέψεις για πιθανές ζημίες από εμπορικά ακίνητα.
ecb1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης