Τελευταία Νέα
Διεθνή

Meta και TikTok μηνύουν την Κομισιόν για να μην πληρώσουν

Meta και TikTok μηνύουν την Κομισιόν για να μην πληρώσουν
Η Meta και η TikTok επιβεβαίωσαν ότι μηνύουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ετήσιο εποπτικό τέλος που πρέπει να καταβάλλουν οι εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA).
Την Τετάρτη (7 Φεβρουαρίου), η Meta ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί νομικά για το τέλος, με την TikTok να επιβεβαιώνει την Πέμπτη στο Euractiv ότι σκοπεύει να κάνει το ίδιο.
«Υποστηρίζουμε τους στόχους της DSA και έχουμε ήδη εισαγάγει μια σειρά μέτρων που μας βοηθούν να εκπληρώνουμε τις ρυθμιστικές μας υποχρεώσεις, αλλά διαφωνούμε με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό αυτών των τελών», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta στο Euractiv.
Η TikTok έδωσε παρόμοια απάντηση, δηλώνοντας ότι «διαφωνεί με το τέλος και ασκεί έφεση για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εσφαλμένων εκτιμήσεων τρίτων για τον αριθμό των μηνιαίων ενεργών χρηστών μας ως βάση για τον υπολογισμό του συνολικού ποσού».
Ο εκπρόσωπος της TikTok πρόσθεσε ότι, παρά τη διαφωνία, έχουν ήδη καταβάλει το τέλος ώστε να συμμορφωθούν με το νόμο. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε επίσης στο Euractiv ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλατφόρμες «τήρησαν τις δεσμεύσεις τους».

Το κόστος της DSA

Η DSA, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 17 Φεβρουαρίου 2024, είναι μια οριζόντια νομοθεσία που ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι επιγραμμικοί φορείς πρέπει να αντιμετωπίζουν το παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο.
Σύμφωνα με τους κανόνες της Πράξης αυτής, οι διαδικτυακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται από περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες μηνιαίως ενέχουν «συστημικό κίνδυνο» για την κοινωνία- ως εκ τούτου, πρέπει να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο καθεστώς ελέγχου του περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων υποχρεώσεων διαφάνειας και διαχείρισης κινδύνου.
Με βάση τα στοιχεία που παρείχαν οι πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Φεβρουάριο, η Κομισιόν ανακοίνωσε τον Απρίλιο την πρώτη δέσμη πολύ μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών (VLOP) και πολύ μεγάλων μηχανών αναζήτησης (VLOSE), η οποία στη συνέχεια επικαιροποιήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το Facebook της Meta, καθώς και το TikTok, το X και άλλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Amazon.
Η Επιτροπή εκτίμησε ότι η επιβολή της DSA θα κοστίσει 45,2 εκατ. ευρώ, γι’ αυτό και εισπράττει εποπτικά τέλη από τις εταιρείες του καταλόγου.
«Στις 27 Νοεμβρίου 2023, η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση για τον καθορισμό των τελών ανά εταιρία στα οποία υπόκεινται οι πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και οι πολύ μεγάλες διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης για τα εποπτικά και εκτελεστικά καθήκοντα βάσει της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Euractiv.
«Όλες οι προβλεπόμενες πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και οι πολύ μεγάλες διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης υπόκεινται στο εποπτικό τέλος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με την DSA, η Επιτροπή είναι εξουσιοδοτημένη να επιβάλει το ετήσιο τέλος στις προβλεπόμενες εταιρείες. Ωστόσο, τα τέλη μπορεί να διαφέρουν για κάθε μία από αυτές.

Εσφαλμένη μεθοδολογία;

«Επί του παρόντος, οι εταιρείες που καταγράφουν ζημίες δεν χρειάζεται να πληρώσουν, ακόμη και αν έχουν μεγάλη βάση χρηστών ή αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο ρυθμιστικό βάρος, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες εταιρείες δεν πληρώνουν τίποτα, αφήνοντας άλλες να πληρώσουν ένα δυσανάλογο ποσό του συνόλου», εξήγησε ο εκπρόσωπος της Meta στο Euractiv.
Τον περασμένο Οκτώβριο, το Bloomberg ανέφερε επίσης ότι η Amazon και το X μπορεί να φαίνεται ότι είναι σε θέση να αποφύγουν την καταβολή εκατομμυρίων ευρώ για την επιβολή των νέων κανόνων για το περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας στρατηγικές που καθιστούν άλλες εταιρείες τεχνολογίας υπεύθυνες για μεγαλύτερο μερίδιο του κόστους.
Το Euractiv επικοινώνησε γι’αυτό με την Amazon, αλλά ο τεχνολογικός γίγαντας αρνήθηκε να σχολιάσει.
«Όλες οι αποφάσεις της Επιτροπής υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο. Είναι δικαίωμα των εταιρειών να ασκήσουν έφεση.
Η απόφασή μας και η μεθοδολογία μας είναι σταθερές. Θα υπερασπιστούμε τη θέση μας στο Δικαστήριο», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στο Euractiv.
«Ήταν αναμενόμενο ότι οι εταιρείες θα προχωρούσαν σε αγωγές σχετικά με κομμάτια της DSA», δήλωσε στο Euractiv ο Julian Jaursch, διευθυντής έργων στο Stiftung Neue Verantwortung, γερμανικό think tank για τις ψηφιακές τεχνολογίες, την πολιτική και την κοινωνία.
«Το γεγονός ότι οι πρώτες νομικές ενέργειες αφορούν στα μέρη σχετικά με τα ποσά των τελών δεν αποτελεί απόλυτη έκπληξη», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις εταιρείες Amazon και Zalando που αμφισβήτησαν τον χαρακτηρισμό τους ως VLOP τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του περασμένου έτους.
Ο Jaursch εξέφρασε την ελπίδα ότι η έκβαση των υποθέσεων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη σαφήνεια στο ζήτημα. Εξήγησε ότι η εν λόγω σαφήνεια καθίσταται ζωτικής σημασίας μακροπρόθεσμα, καθώς τα έσοδα που προκύπτουν από το εποπτικό τέλος συμβάλλουν στην εποπτεία των πλατφορμών στην ΕΕ, με στόχο να ωφεληθούν εκατομμύρια καταναλωτές.

Δεν υπάρχει ομαλή επιβολή

Για την επιβολή του κανονισμού, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ πρέπει να διορίσει έναν εθνικό συντονιστή ψηφιακών υπηρεσιών (DSC).
Υπάρχουν, ωστόσο, προστριβές ως προς αυτή την πτυχή της DSA, με τους ευρωβουλευτές να ανησυχούν ότι ο ουγγρικός DSC μπορεί να μην είναι ανεξάρτητος από την κυβέρνηση.
Επιπλέον, παρά την σύντομη προθεσμία που έχουν, τα περισσότερα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη ορίσει συντονιστή. Όπως ανέφερε το Euractiv, η Γερμανία, για παράδειγμα, πιθανότατα θα χάσει την προθεσμία της 17ης Φεβρουαρίου.
Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη, ανακοινώθηκε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της DSA για τις εκλογές είναι ανοικτές για δημόσια διαβούλευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης