Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γάζα: Ο Netanyahu διέταξε την εκκένωση της Rafah - Έτοιμος για αιματηρή επέμβαση ο στρατός του Ισραήλ

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γάζα: Ο Netanyahu διέταξε την εκκένωση της Rafah - Έτοιμος για αιματηρή επέμβαση ο στρατός του Ισραήλ
Εντολή εκκένωσης στην περιοχή που φιλοξενέι 1,7 εκατ. πρόσφυγες έδωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στον στρατό να αναπτύξει ένα διπλό σχέδιο για την εκκένωση αμάχων από τη Rafah προκειμένου, μέσω άμεσης επέμβασης, ο IDF να «νικήσει τα εναπομείναντα τάγματα της Hamas».
Ο Netanyahu επεσήμανε ότι χρειάζεται μια «μαζική επιχείρηση» στη Rafah.
Η ανακοίνωση εν μέσω σφοδρής κριτικής εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας για το σχέδιο του Ισραήλ να εισβάλει στην πυκνοκατοικημένη περιοχή που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Εκτιμάται ότι 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι - περισσότεροι από το ήμισυ του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας - έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη αφού πρώτα τράπηκαν σε φυγή από τις μάχες σε άλλα σημεία της Λωρίδας. 

Reuters: Η Αίγυπτος μεταφέρει εκτάκτως στρατό στη Rafah, στα σύνορα με το Ισραήλ

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι η Αίγυπτος έχει λάβει μέτρα για να ενισχύσει την ασφάλεια κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, αναπτύσσοντας 40 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στο βορειοανατολικό Σινά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Η έκθεση, η οποία επικαλείται δύο ανώνυμους Αιγύπτιους αξιωματούχους ασφαλείας, έρχεται καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας επέμβαση στη Rafah, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επίσης σιγοβράσει λόγω μιας πιθανής ισραηλινής προσπάθειας να πάρει τον έλεγχο της συνοριακής περιοχής που είναι γνωστή ως ο διάδρομος Φιλαδέλφειας.

philadeplhi_corridor.JPG

Από την αρχή του τρέχοντος πολέμου, η Αίγυπτος φοβάται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις μπορεί να εκδιώξουν τον πληθυσμό της Γάζας μαζικά στο Σινά.

Netanyahu: Η επέμβαση στη Rafah θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 2 με 3 εβδομάδες - Δεχόμαστε αφόρητες διεθνείς πιέσεις

Το Channel 12 του Ισράηλ αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Netanyahu είπε στους συμμετέχοντες ότι λόγω της διεθνούς πίεσης, ο Ισραηλινός Στρατός θα πρέπει να ολοκληρώσει την επερχόμενη επιχείρηση στη Ράφα εντός δύο ή τριών εβδομάδων το αργότερο, «με στόχο την εξάρθρωση των εναπομεινάντων επιχειρησιακών ταγμάτων της Hamas στη Γάζα».
Ο εν λόγω υπηρεσιακός στόχος ετέθη κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την εκκρεμή επιχείρηση στη Rafah, κατά την οποία ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Herzi Halevi τόνισε στον Netanyahu ότι ο Ισραηλινός Στρατός ήταν έτοιμος να επιχειρήσει στη νότια πόλη της Γάζας, αλλά ότι έπρεπε πρώτα η κυβέρνηση να αποφασίσει τι θέλει να κάνει τους άνω του ενός εκατομμυρίου αμάχους στην πυκνοκατοικημένη περιοχή, εκτός από τι θέλει να κάνει με τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων της Γάζας.
Το τελευταίο ζήτημα πρέπει να επιλυθεί για να διατηρηθεί η συνεργασία με την Αίγυπτο, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει σε οποιαδήποτε επιχείρηση της Rafah, εξηγεί το Channel 12, σημειώνοντας ότι ο Netanyahu έχει καθυστερήσει να λάβει αποφάσεις για αμφότερα τα ζητήματα.
Νωρίτερα σήμερα, το γραφείο του Netanyahu ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στον Ισραηλινό Στρατό να συντάξει ένα σχέδιο για την εκκένωση των αμάχων στη Rafah, ώστε να προχωρήσει η επιχείρηση του Ισραηλινού Στρατού, αλλά το Channel 12 υποδηλώνει ότι η δήλωση έγινε απλώς για να προετοιμάσει επικοινωνιακά το έδαφος στην κοινή γνώμη, δεδομένου ότι ο στρατός έχει ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσεται στην περιοχή
Ουσιαστικά οι IDF αναμένουν, πια, ένα θετικό νεύμα από τον πολιτικό προϊστάμενο του Υπουργείο Άμυνας και τον αρχηγό της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσουν σε μια ευρείας κλίμακας.

Παλαιστίνιοι: Πρακτικά ανεφάρμοστο το σχέδιο εκκενωσης


Πολλοί από τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους είχαν καταφύγει αρχικά στη Rafah, καθώς από τις 7 Οκτωβρίου κι εντεύθεν, αφού ο Ισραηλινός στρατός είχε δώσει επανειλημμένως εντολές να φύγουν νότια της Λωρίδας της Γάζας για ασφάλεια.
Με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Netanyahu να δίνει πλέον στους IDF εντολή, ώστε να προετοιμάσουν ένα σχέδιο για την εκκένωση των προσωρινών οικισμών των αμάχων, αυτές οι οδηγίες δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί στο πραγματικό πεδίο.
«Δεν λαμβάνονται πρακτικά μέτρα για να ανοίξει ο δρόμος για μια πιθανή εισβολή στη Rafah», αναφέρουν από τον οικισμό οι ανταποκριτές διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Ενώ ο απεσταλμένος του Al Jazeera στην περιοχή υπογραμμίζει πως «αυτό ακριβώς φοβήθηκαν οι Παλαιστίνιοι, ειδικά αφού εκτοπίστηκαν πολλές φορές έλαβαν ειδοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις να φύγουν νότια για να αναζητήσουν ασφάλεια».

Γιατί η επέμβαση του Ισραήλ στη Rafah θα μπορούσε να προκαλέσει μια αιματηρή σύγκρουση με την Αίγυπτο

Η Sara Kira, ιδρύτρια και διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας της Βόρειας Αφρικής, τονίζει ότι η Αίγυπτος προσπαθεί να πιέσει τη Hamas προκειμένου να είναι ευέλικτη στις απαιτήσεις της από το αταλάντευτο, ως τώρα, Ισραήλ.
«Ο Netanyahu έγινε και πάλι ο σκληροπυρηνικός για αυτό το ειρηνευτικό σχέδιο», επεσήμανε η αναλύτρια γεωπολιτιής, προσθέτοντας ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε ... «παραληρηματικό» το αίτημα της Hamas για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων νοσοκομείων και καταφυγίων στη Γάζα.
Πρόσθεσε ότι εάν το Ισραήλ αρχίσει να βομβαρδίζει τη Rafah, ο παλαιστινιακό λαός δεν θα έχει πού να πάει εκτός από τα αιγυπτιακά σύνορα.

rafah_1.JPG

«Και αυτό είναι το πέρασμα του άξονα της Φιλαδέλφειας που η Αίγυπτος έχει κηρύξει ως κόκκινη γραμμή γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει, ξανά, άμεση στρατιωτική ένταση με το Ισραήλ», προειδοποίησε σε ανάλυση που παραχώρησε στο AlJazeera.
Επισημαίνεται ότι σχεδόν 1.700.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην πόλη Rafah της Γάζας από την αρχή του πολέμου μην έχοντας οπουδήποτε άλλου να να πάνε - μια συμπυκνωμένη περιοχή 55 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Mahmoud Abbas - Παλαιστινιακή Αρχή: Η επιχείρηση στη Rafah αποσκοπεί στον μαζικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων

Ως αντίδραση στα ισραηλινά σχέδια, το γραφείο του προέδρου της PLO Mahmoud Abbas δημοσίευσε προ ολίγου ένα ανακοινωθέν που χαρακτηρίζει τις διακηρύξεις Netanyahu για μεγάλης κλίμακας επίθεση στη Rafah ως «πραγματική απειλή» και μέρος ενός ισραηλινού σχεδίου για τη βίαια απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη γη τους.
Η δήλωση προσέθεσε ότι οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ θα θεωρηθούν πλήρως υπεύθυνες για τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης, ενώ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει.
«Είναι πλέον καιρός όλοι να αναλάβουν την ευθύνη για την αντιμετώπιση της δημιουργίας μιας νέας Νάκμπα, η οποία θα ωθήσει ολόκληρη την περιοχή σε ατελείωτους πολέμους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μήνυμα ΗΠΑ στο Ισραήλ: Δεν θα στηρίξουμε κανένα σχέδιο καταστροφής της Rafah

Ενδεικτική του κλίματος που δημιουργείται στη διεθνή κοινότητα για τη σχετική επιχείρηση, είναι η χθεσινή προειδοποίηση των ΗΠΑ για τον κίνδυνο καταστροφής στη Rafah, πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας όπου περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι συνωστίζονται, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζει νέα επίθεση.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει κανένα σχέδιο του Ισραήλ για μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Rafah και ότι ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken κατέστησε σαφείς τις ανησυχίες των ΗΠΑ.
«Οποιαδήποτε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Rafah αυτήν τη στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο -- πιθανόν περισσότερο από ενάμισι εκατομμύριο -- Παλαιστίνιους που αναζητούν καταφύγιο και βρήκαν καταφύγιο στη Ράφα χωρίς τη δέουσα προσοχή για την ασφάλειά τους, θα ήταν μια καταστροφή και δεν θα την υποστηρίξουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Kirby.
Ενώ από το State Department, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Vedant Patel δήλωσε: «Δεν έχουμε δει ακόμη καμιά απόδειξη σοβαρού σχεδιασμού μιας τέτοιας επιχείρησης και η διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης τώρα χωρίς σχεδιασμό και χωρίς σκέψη σε μια περιοχή όπου έχουν καταφύγει ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα ήταν καταστροφή».
Υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα υποστήριζαν» μια τέτοιας κλίμακας επιχείρηση, η οποία ενέχει τον κίνδυνο σημαντικών απωλειών μεταξύ των αμάχων, και υπενθύμισε ότι το πέρασμα της Rafah είναι ένα ζωτικής σημασίας σημείο για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Blinken, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα την περιοδεία του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με στόχο να ενθαρρύνει τις προσπάθειες για να σταματήσουν οι μάχες, το είπε ευθέως στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu κατά τις συνομιλίες του χθες, Τετάρτη, στην Ιερουσαλήμ, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
Ο πρώτος Αμερικανός διπλωμάτης προέτρεψε δημόσια το Ισραήλ να λάβει υπόψη «πρωτίστως» τους αμάχους στην προετοιμασία μιας επιχείρησης στη Rafah.
Ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε χθες τα πλήγματα του στη Rafah και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι διέταξε την προετοιμασία μιας επιχείρησης εκεί, εντείνοντας τους φόβους για την τύχη 1,5 εκατ. Παλαιστινίων -- περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της Γάζας -- των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι εκτοπισμένοι λόγω των συγκρούσεων των τελευταίων μηνών στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας.
«Δώσαμε εντολή στις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις να προετοιμάσουν μια επιχείρηση στη Rafah», εξήγησε την Τετάρτη ο Benjamin Netanyahu σε ομιλία του στην τηλεόραση, την ημέρα που ο πόλεμος εισερχόταν στον πέμπτο μήνα του.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατ' επανάληψη προτρέψει το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, τις οποίες πυροδότησε η επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου.

Borrell (ΕΕ): Ανησυχητικό το ισραηλινό σχέδιο επίθεσης στη Rafah - Θα επιδεινώσει μια ήδη οικτρή κατάσταση

Το ισραηλινό σχέδιο επίθεσης στη Rafah, τελευταίο καταφύγιο των εκτοπισμένων από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, είναι “ανησυχητικό”, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell.
“Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Rafah είναι ανησυχητικές”, τόνισε ο Borrell στην πλατφόρμα X, προσθέτοντας ότι “αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες, επιδεινώνοντας μια ήδη οικτρή ανθρωπιστική κατάσταση και έναν αβάσταχτο απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων”.


Jeremy Corbyn (Μ. Βρετανία): Ενέργεια εθνοκάθαρσης η επέμβαση του Ισραήλ στη Rafah της Γάζας

Ο Jeremy Corbyn, ιστορικό στέλεχος της βρετανικής αριστεράς και πρώην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτό που αποκαλεί «συνενοχή» της βρετανικής κυβέρνησης στον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα
«Οι Παλαιστίνιοι διακινδύνευσαν τη ζωή και τα μέλη τους για να φτάσουν στη Rafah, την τελευταία καθορισμένη ασφαλή ζώνη στη Γάζα», τόνισε ο πρώην αρχηγός των Εργατικών σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Τώρα τους λένε να φύγουν. Πού πρέπει να πάνε; Δεν πρόκειται για "εκκένωση". Πρόκειται για εθνοκάθαρση – και η κυβέρνησή μας είναι συνένοχη, αφήνοντας το Ισραήλ να ενεργεί ατιμώρητα» καταλήγει ο Corbyn στην παρέμβασή του.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης