Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Η καρατόμηση Zaluzhny δεν θα βελτιώσει τη δραματική εικόνα της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης

Guardian: Η καρατόμηση Zaluzhny δεν θα βελτιώσει τη δραματική εικόνα της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης
Η επιλογή του συνταγματάρχη Oleksandr Syrskyi, ωστόσο, ο οποίος σήμερα είναι διοικητής των χερσαίων δυνάμεων, δεν θεωρείται ριζική αλλαγή
Η απόφαση του προέδρου Volodymyr Zelensky να αντικαταστήσει τον πιο υψηλόβαθμο στρατιωτικό διοικητή του μπορεί να λύσει ένα πολιτικό πρόβλημα, αλλά δεν είναι σαφές πώς μπορεί να βελτιώσει την αποδυναμωμένη θέση της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, αναφέρει ανάλυση του Guardian.
Ήταν σαφές ότι ο απερχόμενος στρατηγός Valerii Zaluzhny είχε χάσει την εμπιστοσύνη του Ουκρανού ηγέτη, ο οποίος είχε αρχίσει να είναι επιφυλακτικός απέναντι στη δημοτικότητα του στρατηγού και τον έβλεπε ως πολιτική απειλή.
Αρνούμενος να παραιτηθεί όταν του ζητήθηκε από τον πρόεδρο την περασμένη εβδομάδα, ο Zaluzhny είχε δημιουργήσει μια ανυπόφορη κατάσταση στην ηγεσία του στρατού.
Οκτώ ημέρες αργότερα, ο Zaluzhny αναγνώρισε την πραγματικότητα, καθώς ο Zelensky κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί αλλαγή ηγεσίας μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση του καλοκαιριού.

Ποιος είναι ο διάδοχος του Zaluzhny

Η επιλογή του συνταγματάρχη Oleksandr Syrsky, ωστόσο, ο οποίος σήμερα είναι διοικητής των χερσαίων δυνάμεων, δεν θεωρείται ριζική αλλαγή.
"Ο Syrskyi είναι κοντά στον πρόεδρο", δήλωσε ο Oleksiy Goncharenko, Ουκρανός βουλευτής της αντιπολίτευσης που βρίσκεται κοντά στον Zaluzhny.
"Και το πιο σημαντικό για τον Zelensky είναι ότι θεωρεί ότι ο Syrsky δεν είναι απολύτως κανένα πολιτικό πρόσωπο.
Αυτό είναι το πιο πολύτιμο χαρακτηριστικό του".
Ενώ ο Zaluzhnyi ενηλικιώθηκε όταν η Ουκρανία έγινε ανεξάρτητη, ο Syrsky, στα 58 του, είναι οκτώ χρόνια μεγαλύτερος και εκπαιδεύτηκε στη σχολή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης στη Μόσχα.
Όμως ζει στην Ουκρανία από τη δεκαετία του 1980 και ήταν κρίσιμος στην άμυνά της στις πρώτες φάσεις του πολέμου.
Ο Syrsky ήταν υπεύθυνος για την υπεράσπιση του Κιέβου, οργανώνοντας την άμυνα της πρωτεύουσας σε εσωτερικό και εξωτερικό δακτύλιο κατά τις δραματικές εβδομάδες του πολέμου.
Ο εξωτερικός δακτύλιος άντεξε σε μεγάλο βαθμό, βοηθούμενος σε μια κρίσιμη στιγμή από την απόφαση να ανατινάξει φράγματα του ποταμού Irpin βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, πλημμυρίζοντας έδαφος που εμπόδιζε τη ρωσική προέλαση.
Στη συνέχεια, ωστόσο, ο Syrskyi συμμετείχε σε μια αποτυχημένη προσπάθεια το περασμένο καλοκαίρι να ανακαταλάβει το Μπαχμούτ στο ανατολικό μέτωπο,γεγονός που προκάλεσε επικρίσεις από τις ΗΠΑ, ως αντιπερισπασμός από αυτό που πίστευε η Ουάσινγκτον: ότι οι πόροι της Ουκρανίας θα έπρεπε να είχαν επικεντρωθεί στην επίτευξη μιας επανάστασης στο νότο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης