Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβαίνει με την Fairfax; - Στο στόχαστρο short funds, την κατηγορούν για χειραγώγηση αξιών στις θέσεις

Τι συμβαίνει με την Fairfax; - Στο στόχαστρο short funds, την κατηγορούν για χειραγώγηση αξιών στις θέσεις
Η Fairfax διαχειρίζεται κεφάλαια που ξεπερνούν τα 60 δισ. δολάρια, ενώ το 5% των συνολικών κεφαλαίων είναι επενδεδυμένα στην Ελλάδα
Στο στόχαστρο της έρευνας Muddy Waters του Carson Block βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η Fairfax Financial Holdings, σύμφωνα με την οποία κατηγορείται ότι χειραγωγεί τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων σε σημείο που μια «συντηρητική προσαρμογή» θα μείωνε τη λογιστική της αξία κατά περίπου 4,5 δισ. δολάρια, ή 18% χαμηλότερα από ό,τι αναφέρεται.
Η Fairfax ελέγχεται από τον επί χρόνια Διευθύνοντα Σύμβουλο Prem Watsa, ο οποίος έχει χτίσει την εταιρεία του γύρω από επενδύσεις ασφάλισης και αξίας.
Διαχειρίζεται κεφάλαια που ξεπερνούν τα 60 δισ. δολάρια, ενώ το 5% των συνολικών κεφαλαίων είναι επενδεδυμένα στην Ελλάδα (είναι μέτοχος με 33% στην Eurobank, ενώ κατέχει mezzanine ομόλογα, κατέχει κρατικά ομόλογα, στρατηγικό ποσοστό στην Eurolife, στον Μυτιληναίο κ.α.).
«Βλέπουμε το Fairfax περισσότερο παρόμοια με την General Electric παρά με την Berkshire Hathaway», ανέφερε η έκθεση.
Ο Block εμφανίστηκε στο CNBC για να αποκαλύψει τη short θέση του.
Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg δείχνουν ότι το 0,7% της Fairfax είχε ανοιχτές θέσεις.

Η απάντηση της Fairfax

Οι μετοχές της Fairfax σημείωσαν ισχυρή πτώση στο Τορόντο, η οποία όμως περιορίστηκε μετά τη δημοσίευση μιας δήλωσης που διέψευσε την έκθεση.
«Η Fairfax διαφωνεί με τους ισχυρισμούς και τους υπαινιγμούς που περιλαμβάνονται στην έκθεση και θα ήθελε να διαβεβαιώσει όλους τους μετόχους ότι η Fairfax έχει ετοιμάσει τις οικονομικές καταστάσεις και τις εκθέσεις της σύμφωνα με όλες τις ισχύουσες λογιστικές αρχές», ανέφερε.
Η εταιρεία ανακοινώνει τα αποτελέσματα της για το τέταρτο τρίμηνο στις 15 Φεβρουαρίου και θα απαντήσει σε ερωτήσεις αναλυτών την επόμενη μέρα.
Η εταιρεία με έδρα το Τορόντο είχε προηγουμένως διαπληκτιστεί με short sellers και μήνυσε τον Steve Cohen και την SAC Capital Advisors για φερόμενη συνωμοσία με άλλα hedge funds για να διαδώσουν ψευδείς φήμες για την εταιρεία.
Αυτή η υπόθεση απορρίφθηκε στο κρατικό δικαστήριο στο Νιου Τζέρσεϊ το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης