Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έξαλλος ο Biden κατά του εισαγγελέα: Η μνήμη μου είναι μια χαρά - Ξέρω τι στο διάολο κάνω

Έξαλλος ο Biden κατά του εισαγγελέα: Η μνήμη μου είναι μια χαρά - Ξέρω τι στο διάολο κάνω
Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από δημοσιογράφους σχετικά με την υγεία του και την πνευματική του διαύγεια
Σχετικά Άρθρα
Την… έντονη ενόχληση του για τους ισχυρισμούς του ειδικού εισαγγελέα, o οποίος εξέτασε το πώς ο Joe Biden χειρίστηκε απόρρητα έγγραφα, σχετικά με τη δυσκολία του να θυμηθεί σημαντικά γεγονότα της ζωής, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος. Κατά τη διάρκεια δηλώσεων του από τον Λευκό Οίκο, ο Biden δέχθηκε μια σειρά επίμονων ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους σχετικά με την ηλικία του αλλά και την πνευματική του διαύγεια.
«Ξέρω τι στο διάολο κάνω» δήλωσε ο 81χρονος Biden. «Είμαι το πιο κατάλληλο άτομο σε αυτή τη χώρα για να γίνω πρόεδρος των ΗΠΑ και να τελειώσω τη δουλειά που άρχισα».
Είναι εδώ και καιρό σαφές στον Biden, στους κορυφαίους συμβούλους του και σε πολλούς από τους Δημοκρατικούς, ότι το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα του προέδρου, καθώς οδεύει προς μια σκληρή μάχη επανεκλογής εναντίον -όπως όλα δείχνουν- του Donald Trump, είναι ότι τόσοι πολλοί Αμερικανοί ψηφοφόροι πιστεύουν ότι είναι πολύ μεγάλος για να είναι πρόεδρος.
Αλλά οι ανησυχίες αυτές φούντωσαν και πάλι την Πέμπτη (8/2/2024), αφού ο ειδικός εισαγγελέας, Robert Hur, περιέγραψε τον Biden ως έναν «ηλικιωμένο άνδρα με κακή μνήμη», ακόμη και όταν αρνήθηκε να εκδώσει κατηγορίες στο πλαίσιο της έρευνάς του για τον κακό χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Αυτό που ενόχλησε ιδιαίτερα τον Biden -και προβλημάτισε την εκστρατεία του- είναι ότι ο Hur επικαλέστηκε περιπτώσεις της συνέντευξής τους πέρυσι, στις οποίες ο πρόεδρος δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε ακριβώς υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος υπό τον Barack Obama και πότε πέθανε από καρκίνο του εγκεφάλου ο γιος του, Beau. «Πώς στο διάολο τολμάει να το θέσει αυτό;» δήλωσε ο Biden, επιτιθέμενος στον Hur. «Δεν χρειάζομαι κανέναν να μου θυμίσει πότε πέθανε».
Όμως τα σχόλια για την φθίνουσα διανοητική οξύτητα του Biden στην έκθεση του Hur δεν έγιναν εν κενώ.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Biden είχε μπερδέψει τον Francois Mitterrand, τον εκλιπόντα Γάλλο πρόεδρο που υπηρέτησε από το 1981 έως το 1995, με τον Emmanuel Macron, τον σημερινό Γάλλο ηγέτη.
Ανέφερε επίσης τον Helmut Kohl, τον εκλιπόντα Γερμανό καγκελάριο που υπηρέτησε από το 1982 έως το 1998, ενώ εννοούσε την Angela Merkel, την πιο πρόσφατη πρώην καγκελάριο.
Ακόμη και το βράδυ της Πέμπτης, τα λεκτικά λάθη του Biden όταν μιλούσε για ξένους ηγέτες συνεχίστηκαν όταν αναφέρθηκε στην κρίση στη Μέση Ανατολή και είπε ότι ο Abdel Fattah al-Sisi ήταν πρόεδρος του Μεξικού - αντί της Αιγύπτου.

Η αντίδραση του Biden

Ωστόσο, ο Biden αντέδρασε σθεναρά στις υποδείξεις ότι πάσχει από γνωστικές δυσκολίες. «Η μνήμη μου είναι μια χαρά», είπε.
Οι κορυφαίοι σύμμαχοι του προέδρου έσπευσαν επίσης να τον υπερασπιστούν, λέγοντας ότι το ιστορικό νομοθετικών επιτευγμάτων του και η ικανότητά του να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με κορυφαίους συμμάχους σε όλο τον κόσμο τα τελευταία τρία χρόνια αποδεικνύουν ότι εξακολουθεί να είναι σε θέση να αποδώσει στον Λευκό Οίκο.
O Jaime Harrison, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, έσπευσε να τον υπερασπιστεί το βράδυ της Πέμπτης με μια ανάρτηση στο Χ, αναφέροντας ορισμένες από τις ομιλίες του Biden στην Πενσιλβάνια και τη Νότια Καρολίνα φέτος, καθώς και τις δικές τους συζητήσεις στο Air Force One «για μια πληθώρα θεμάτων από την πολιτική μέχρι την οικογένεια».
«Οξυδερκής... ενσυναίσθητος... ισχυρός! Αυτός ο πρόεδρος έχει καταφέρει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τον αμερικανικό λαό από οποιονδήποτε άλλον στη ζωή μου!» έγραψε ο Harrison.

Οι γκάφες του Trump

Οι Δημοκρατικοί επισημαίνουν επίσης ότι ο Τrump, ο οποίος είναι 77 ετών, έχει επίσης υποφέρει από διανοητικά κενά, μεταξύ άλλων αναφερόμενος στη Nikki Haley, την αντίπαλό του στον Λευκό Οίκο, ενώ εννοούσε τη Nancy Pelosi, την πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Οι γκάφες του Trump έρχονται επίσης να προστεθούν στις 91 ποινικές διώξεις που αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων για κακό χειρισμό ευαίσθητου κυβερνητικού υλικού, στις αθυροστομίες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ολοένα και πιο σκοτεινή ρητορική του, με την οποία ορκίζεται πολιτική τιμωρία κατά των εχθρών του.
«O Donald Trump έχει υποσχεθεί να γίνει δικτάτορας αν επανεκλεγεί, θα απαγόρευε τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο και ορκίστηκε να καταργήσει τον νόμο περί προσιτής περίθαλψης. Απλώς μια μικρή υπενθύμιση», έγραψε ο Kevin Munoz, εκπρόσωπος της εκστρατείας επανεκλογής του Biden, σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη συγκέντρωση χρημάτων την Πέμπτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης