Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ αφήνουν το Ισραήλ - Ο IDF βομβαρδίζει τη Rafah - Τρώνε... χορτάρι λόγω πείνας στη Γάζα

Οι ΗΠΑ αφήνουν το Ισραήλ - Ο IDF βομβαρδίζει τη Rafah - Τρώνε... χορτάρι λόγω πείνας στη Γάζα
Δεν στηρίζουμε την επίθεση του Ισραήλ στη Rafah λένε οι Αμερικάνοι – Για υπέρμετρη αντίδραση μιλά ο Biden
(upd3) Ακόμα και ο πιο στενός σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ λαμβάνουν αποστάσεις από την επικείμενη επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Rafah, σενάριο που για πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς μπορεί να εξελιχθεί σε ένα άνευ προηγουμένου αιματοκύλισμα, αν όχι σε έγκλημα πολέμου.
Οι Ισραηλινοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε χερσαία επίθεση στη Rafah, την πόλη όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, προκειμένου να εξουδετερώσουν – όπως υποστηρίζουν – και τους τελευταίους μαχητές της Hamas.
Ήδη βομβαρδίζουν τη Rafah, αν και προς το παρόν οι χερσαίες δυνάμεις του IDF επικεντρώνονται ακόμα στην Khan Yunis, ενώ προβληματισμό προκαλεί τόσο η κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με τον Λίβανο και οι διαρκείς επιθέσεις της Hezbollah όσο και οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί των Αμερικάνων κατά θέσεων των Houthis στην Υεμένη.

ΗΠΑ: Δεν σας στηρίζουμε

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό πλαίσιο, εντύπωση προκαλεί η στάση των ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν πως η αντίδραση των Ισραηλινών είναι υπέρμετρη στη Γάζα και πως δεν πρόκειται να στηρίξουν την επίθεση στη Rafah, εάν δεν υπάρξει «ένας σοβαρός και αξιόπιστος σχεδιασμός» για την προστασία των αμάχων.
Σχεδιασμός όμως που θεωρείται πως είναι αδύνατο να υπάρξει, εάν λάβει κανείς υπόψη πως περιμετρικά της πόλης των 270.000 κατοίκων, έχουν αναπτυχθεί προσφυγικοί καταυλισμοί, όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι.
Για αυτό το λόγο, πολλοί διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν πως μια χερσαία επίθεση, μπορεί να καταλήξει σε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή.
Σε δηλώσεις του ο John Kirby, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, είπε πως οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την επίθεση στη Rafah, προσθέτοντας πως ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken μετέφερε τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες του στους Ισραηλινούς αξιωματούχους κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Ισραήλ.

Biden: Υπερβολική η αντίδραση του Ισραήλ

Αλλά και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden είχε επιτεθεί κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας το πώς οι στρατιωτικές του ενέργειες στη Γάζα… συνιστούν μια υπερβολική αντίδραση.
Όπως είπε ο Biden, αναζητά την επίτευξη μιας βιώσιμης εκεχειρίας προκειμένου να βοηθηθεί ο άμαχος πληθυσμός.
Επιπλέον, υποστήριξε πως επιθυμεί την ομαλοποίηση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ, την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατά η Hamas.
«Πιέζω έντονα για μια συμφωνία εκεχειρίας.
Υπάρχουν πολλοί αθώοι άνθρωποι που πεινάνε, πολλοί αθώοι άνθρωποι που πεθαίνουν.
Αυτό πρέπει να σταματήσει» τόνισε ο Αμερικάνος πρόεδρος.

Ευελπιστούν σε συμφωνία

Αν και το Ισραήλ απέρριψε τη συμφωνία εκεχειρίας και τις προτάσεις της Hamas, υποστηρίζοντας πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη, οι προσπάθειες και οι διαπραγματεύσεις για μια κατάπαυση του πυρός και για απελευθέρωση ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων συνεχίζονται.
Ήδη αντιπροσωπεία της Hamas βρέθηκε στο Κάιρο για να συζητήσει μια νέα πρόταση εκεχειρίας.
Οι κάτοικοι της Γάζας ευελπιστούν ότι θα υπάρξει μια λύση σε διπλωματικό επίπεδο, πριν ο IDF στείλει τις χερσαίες δυνάμεις του… για μια νέα εκκαθάριση αυτήν την φορά στην περιοχή της Rafah.
Πάντως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu έχει ήδη δώσει την εντολή επίθεσης…

Βομβαρδισμοί παντού

Ο ισραηλινός στρατός πάντως εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην Khan Yunis, ενώ εξαπολύει μαζικούς βομβαρδισμούς στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της Γάζας.
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος γνωστοποίησε πως τρία παιδιά σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στη Rafah, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για ακόμα 9 νεκρούς ύστερα από επίθεση σε νηπιαγωγείο και σε κτήριο κατοικιών στην Zuwaida που βρίσκεται στην κεντρική Γάζα.
Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 27.947 νεκρούς Παλαιστίνιους, κυρίως γυναίκες και παιδιά.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 107 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 142.
Συνολικά οι τραυματίες εκτιμώνται σε 67.459.

ActionAid: Τρώνε χορτάρι

Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Παλαιστίνιοι της Γάζας περιγράφει η ActionAid
, η οποία υποστηρίζει πως τα τρόφιμα είναι τόσο σπάνια πλέον στη Γάζα, όπου οι άνθρωποι τρώνε χορτάρι για να επιβιώσουν.
«Κάθε άτομο στη Γάζα είναι πλέον πεινασμένο και οι άνθρωποι έχουν μόλις 1,5 έως 2 λίτρα μη ασφαλούς νερού την ημέρα για να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους», υποστηρίζει η ActionAid, η οποία προειδοποιεί ότι η εντατικοποίηση των επιθέσεων στη Rafah θα είχε «καταστροφικές συνέπειες».
«Eάν το τελευταίο αυτό υποτιθέμενο ασφαλές μέρος στη Λωρίδα δεχόταν επίθεση ... πού στο καλό θα πάει ο εξαντλημένος και πεινασμένος πληθυσμός της Γάζας» διερωτήθηκε ο Riham Jafari, συντονιστής υπεράσπισης και επικοινωνίας στην ActionAid Palestine.
«Οι άνθρωποι είναι τώρα τόσο απελπισμένοι που τρώνε χορτάρι σε μια τελευταία προσπάθεια να αποτρέψουν την πείνα.
Εν τω μεταξύ, οι λοιμώξεις και οι ασθένειες είναι ανεξέλεγκτες μέσα σε τέτοιες συνθήκες υπερπληθυσμού.
Το μόνο πράγμα που θα σταματήσει αυτή την κατάσταση να ξεφύγει ακόμη περισσότερο από τον έλεγχο είναι μια άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η απώλεια περισσότερων ζωών και να επιτραπεί η είσοδος αρκετής βοήθειας για ναυαγοσωστική βοήθεια στην περιοχή» υποστήριξε ο Jafari.

Πόλεμος και με… Hezbollah

Την ίδια στιγμή κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς η Hezbollah επιτέθηκε σε πολλές ισραηλινές στρατιωτικές τοποθεσίες και οικισμούς στα σύνορα με τον Λίβανο χρησιμοποιώντας ρουκέτες και άλλα όπλα.
Ένας υπαξιωματικός των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) τραυματίστηκε σοβαρά και άλλοι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά όταν μαχητές της Hezbollah στόχευσαν το αρχηγείο της 769ης Ταξιαρχίας "Hiram" της 91ης Μεραρχίας Galilee στους στρατώνες Kiryat Shmona.
O IDF είπε ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν κατευθυνόμενοι αντιαρματικοί πύραυλοι.
Οι μαχητές της Hezbollah βομβάρδισαν επίσης την τοποθεσία Biranit με ρουκέτες και επιτέθηκαν στην τοποθεσία al-Radar στο όρος Hermon με «κατάλληλα όπλα». Επιπλέον, εκτόξευσε ρουκέτες Falaq στους στρατώνες Maale Golan και δύο άλλες ρουκέτες Burkan στην τοποθεσία Birkat Risha.
Οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση σε ισραηλινά πυρά κατά του νότιου Λιβάνου

Βομβαρδισμοί Αμερικάνων κατά Houthis

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε εξαπέλυσε νέα πλήγματα στην Υεμένη, βάζοντας στο στόχαστρο τέσσερα drones επιφανείας και επτά πυραύλους cruise των ανταρτών Ηοuthis που είχαν ετοιμαστεί για «να εξαπολυθούν εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα».
Τα USVs και οι πύραυλοι «εντοπίστηκαν σε τομείς της Υεμένης ελεγχόμενους από τους Houthis» και ήγειραν «άμεση απειλή» ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM).
Διευκρίνισε πως τα πλήγματα, «σε νόμιμη άμυνα», κατ’ αυτό, έγιναν από τις 17:00 ως τις 21:00 (16:00 ως 20:00 ώρα Ελλάδας).
Παρά τις επιθέσεις αυτές, οι Houthis δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους έως ότου σταματήσουν οι εχθροπραξίες των Ισραηλινών στη Γάζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης