Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διασυρμός του Joe Biden από τον ειδικό εισαγγελέα του DoJ- «Ένα συμπαθητικό γεροντάκι με κακή μνήμη, δεν έχει συνείδηση»

Διασυρμός του Joe Biden από τον ειδικό εισαγγελέα του DoJ- «Ένα συμπαθητικό γεροντάκι με κακή μνήμη, δεν έχει συνείδηση»
Ο Biden «δεν θυμόταν πότε ήταν αντιπρόεδρος, την πρώτη μέρα της συνέντευξης όταν δηλαδή τελείωνε η θητεία του» αποκαλύπτει ο ειδικός εισαγγελέας
Ο ειδικός εισαγγελέας του Υοπυργείου Δικαιοσύνης Robert Hur περιέγραψε τον ... πλανητάρχη Joe Biden ως έναν «συμπαθητικό, καλοπροαίρετο, ηλικιωμένο άνδρα με κακή μνήμη», τονίζοντας ότι δεν θα ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του προέδρου μετά από πολύμηνη έρευνα για την κακοδιαχείριση απόρρητων εγγράφων που σχετίζονται με Εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Η σχετική του Hur δημοσιοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και προκάλεσε σάλο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο ειδικός εισαγγελέας ερευνά την ακατάλληλη διατήρηση απόρρητων αρχείων από τον Biden ήδη από πέρυσι.
Τα υπό έρευνα αρχεία περιελάμβαναν απόρρητα έγγραφα σχετικά με τη στρατιωτική και εξωτερική πολιτική στο Αφγανιστάν, μεταξύ άλλων ντοκουμέντων που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική, τα οποία ο Hur χαρακτήρισε «ευαίσθητες πηγές και απόρρητες πληροφορίες».
Ωστόσο, παρά την ομολογία περί κακοκοδιαχείρισης από τον νυν Πρόεδρο των ΗΠΑ, η έκθεση «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν δικαιολογείται ποινική δίωξη σε αυτό το θέμα».
«Θα καταλήγαμε στο ίδιο συμπέρασμα ακόμη και αν η πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν απέκλειε ποινικές κατηγορίες εναντίον ενός εν ενεργεία προέδρου» εξηγείται σχετικά.

«Καλοπροαίρετος ηλικιωμένος άνδρας με κακή μνήμη» - «Έχει σημαντικούς περιορισμούς»

Παρά το status του Biden ως Αμερικανού προέδρου που λαμβάνει αποφάσεις με πλανητικό αντίκτυπο, η έκθεση του Hur «θεώρησε ότι ο Biden πιθανότατα θα παρουσιαζόταν σε ένα δικαστήριο, όπως ακριβώς και κατά την προανάκρισή μας μαζί του», δηλαδή ως «ένας συμπαθής, καλοπροαίρετος, ηλικιωμένος άνδρας με κακή μνήμη».
«Με βάση τις άμεσες αλληλεπιδράσεις μας μαζί του και τις παρατηρήσεις του, είναι κάποιος από τον οποίο πολλοί ένορκοι θα είχαν εύλογες αμφιβολίες», προσθέτει η έκθεση.
«Θα ήταν δύσκολο να πείσουμε ένα ένορκο ότι θα πρέπει να τον καταδικάσουν –τότε έναν πρώην πρόεδρο στα ογδόντα του– για ένα σοβαρό κακούργημα που απαιτεί μια ψυχική κατάσταση ενσυνείδητων αποφάσεων».
«Η μνήμη του Biden φάνηκε επίσης να δημιουργεί σημαντικούς περιορισμούς» σύμφωνα με την έκθεση και κατά τη διάρκεια συνομιλιών, που καταγράφηκαν το 2017.
Όπως τονίζεται, κατά σοκαριστικό τρόπο για έναν ενεργό πρόεδρο, οι συνομιλίες του ήταν «οδυνηρά αργές, με τον κ. Biden να δυσκολεύεται να θυμηθεί γεγονότα και να πιέζεται κατά καιρούς να διαβάσει και να μεταφέρει ακόμα και τις δικές του σημειώσεις».
Το πόρισμα του Hur επεσήμανε ότι η μνήμη του Biden ήταν ακόμα «χειρότερη» κατά τη διάρκεια της δια ζώσης συνέντευξης στο γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Biden «δεν θυμόταν πότε ήταν αντιπρόεδρος, την πρώτη μέρα της συνέντευξης όταν τελείωνε η θητεία του («αν ήταν το 2013 - πότε σταμάτησα να είμαι Αντιπρόεδρος;») ενώ τη δεύτερη μέρα της ακρόασης δεν θυμόταν καν πότε εκκίνησε η θητεία του («το 2009, είμαι ακόμα Αντιπρόεδρος;»)».
«Δεν θυμόταν, ακόμη και μέσα σε αρκετά χρόνια, πότε πέθανε ο γιος του Beau. Και η μνήμη του φαινόταν θολή όταν περιέγραφε τη συζήτηση για το Αφγανιστάν που κάποτε ήταν τόσο σημαντική γι' αυτόν. Μεταξύ άλλων, είπε λανθασμένα ότι «είχε πραγματική διαφορά» γνώμης με τον στρατηγό Karl Eikenberry, όταν, στην πραγματικότητα, ο Eikenberry ήταν ένας σύμμαχος τον οποίο περιέγραφε με λαμπρά λόγια στο σημείωμά του για την Ημέρα των Ευχαριστιών προς τον Πρόεδρο Obama», ανέφερε η έκθεση του Hur.
Επισημαίνεται ότι ο ... πλανητάρχης Joe Biden διάγει το 81 έτος του και τον Νοέμβριο θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης