Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποτυγχάνει η επιχείρηση των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα - Η Maersk υποστηρίζει ότι η περιοχή παραμένει σε «μεγάλη αβεβαιότητα»

Αποτυγχάνει η επιχείρηση των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα - Η Maersk υποστηρίζει ότι η περιοχή παραμένει σε «μεγάλη αβεβαιότητα»
Η κοινή επιχείρηση ΗΠΑ-ΗΒ αδυνατεί να σταθεροποίησει το παγκόσμιο εμπόριο, όπως αναδεικνύει η ανακοίνωση του ναυτιλιακού κολοσσού Maersk
Η τιμή της μετοχής του ναυτιλιακού τιτάνα Maersk σημείωσε βουτιά μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι οι κλιμακώσεις στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζουν να τροφοδοτούν την αστάθεια.
Βεβαίως, η εν λόγω εξέλιξη δεν αναδεικνύει τίποτε άλλο, παρά την αποτυχία της αμερικανικής επιχείρησης κατά των Houthis, αφού αδυνατεί να πετύχει το διακηρυγμένο της στόχο, δηλαδή τη σταθεροποίηση του παγκόσμιου εμπορίου.
«Παραμένει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια και τον βαθμό διαταραχής της Ερυθράς Θάλασσας, με τη διάρκεια από ένα τρίμηνο έως ολόκληρο το έτος να αντικατοπτρίζεται στο εύρος της εποπτείας», τόνισε σχετικά η Maersk, σημειώνοντας ότι «το 2023 τελείωσε με πολλαπλές οδυνηρές επιθέσεις σε φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν».
Επισημαίνεται πως οι σίιτες αντάρτες Houthis της Υεμένης έχουν διαμηνύσει ότι οι επιδρομές σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα είναι μια προσπάθεια άσκησης πίεσης για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πραγματοποιήσει πλήγματα εναντίον της οργάνωσης, βομβαρδίζοντας πολυάριθμες πόλεις της Υεμένης, αλλά δεν κατάφεραν να σταματήσουν τις επιθέσεις.
Τούτων δοθέντων, δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για το μέλλον, τόσο της κοινής επιχείρησης ΗΠΑ και ΗΒ κατά της Υεμένης, όσο και της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» για την «ελεύθερη ναυσιπλοία» με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης