Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ελίτ της Δύσης κινδυνεύουν από την οργή των ... τρακτέρ - Στο στόχαστρο των αγροτών η γραφειοκρατία των Βρυξελλών και η ΚΑΠ

Οι ελίτ της Δύσης κινδυνεύουν από την οργή των ... τρακτέρ - Στο στόχαστρο των αγροτών η γραφειοκρατία των Βρυξελλών και η ΚΑΠ
Οι αγρότες τρέφουν την οργή απευθείας προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφήνοντας στην άκρη τα επιμέρους αιτήματά τους σε εθνικό επίπεδο
Μέχρι αυτή την ώρα οι αγρότες στην Ισπανία διαδηλώνουν σε 8 Αυτόνομες Κοινότητες, ενώ παρατηρείται διακοπή κυκλοφορίας στις κεντρικές οδικές αρτηρίες των περιοχών αυτών.
Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν σκηνές έντασης μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.
Σχεδόν όλοι οι αγρότες φορούν κίτρινα γιλέκα από την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων.
Οι περιοχές είναι : Εξτρεμαδούρα, Καταλονία, κοινότητα της Βαλένθια, Ανδαλουσία, Καστίγια και Λεόν, Καστίγια Λα Μάντσα, Αραγόν και Ναβάρρα.
Στο Λογρόνιο και στην Παμπλόνα υπήρξαν επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας και περίπου τριάντα τρακτέρ προσπάθησαν να εισέλθουν σε προάστιο κοντά στην Παμπλόνα, όπου κατοικεί η πρόεδρος της Navarra, María Chivite. Επιπλέον, η Πολιτική Φρουρά συνέλαβε δύο αγρότες στο Μπούργκος επειδή εμπόδισαν τη διέλευση άλλων οχημάτων σε αυτοκινητόδρομο κοντά στον δήμο Rubena. Στη Zafra (Badajoz), ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά σε ένα οδόφραγμα από πέτρα που πέταξε διαδηλωτής.
Σήμερα το απόγευμα 8 Φεβρουαρίου, μετά τη συνάντηση επιτροπής αγροτών με την πρόεδρο της Καταλανικής Βουλής, τα τρακτέρ των αγροτών άρχισαν να αποχωρούν από το κέντρο της Βαρκελώνης.
Εκπρόσωποι των αγροτών δηλώνουν ενοχλημένοι από την κομματική εκμετάλλευση των κινητοποιήσεων τους και ειδικότερα από το ακροδεξιό κόμμα Vox σε πολλές περιοχές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Καστίγια και Λεόν όπου το Λαϊκό Κόμμα συγκυβερνά (στην τοπική κυβέρνηση) με το ακροδεξιό κόμμα Vox όταν ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης που είναι μέλος της Vox πήγε στα οδοφράγματα των αγροτών εκείνοι τον έδιωξαν λέγοντας «αν ήρθες για την φωτογραφία δεν έχεις θέση εδώ».
Η κατάληψη των αγροτών στο κέντρο της Βαρκελώνης διήρκησε πολλές ώρες, μέχρι το ξημέρωμα. Πάρκαραν τα τρακτέρ στη μέση των λεωφόρων κάτω από τα γυάλινα κτίρια και άναψαν τις ψησταριές.
«Μας πνίγει η γραφειοκρατία. Κάθε μερά ξυπνάς και έχεις να κάνει όλο και περισσότερη δουλειά με επίσημα έγγραφα» τονίζουν οι αγρότες.
Παρέδωσαν τα αιτήματά τους σε Ευρωπαίους και τοπικούς αξιωματούχους ζητώντας τέλος στον αθέμιτο ανταγωνισμό, τη γραφειοκρατία και τους αυστηρούς κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Στην πρώτη μεγάλη κινητοποίηση είχαν τους πολίτες με το μέρος τους. Κάτοικος της Βαρκελώνης επεσήμανε «Ζω ιστορική μέρα, είμαι αλληλέγγυος με τον κόσμο της γεωργίας».
Αντίστοιχες οργανωμένες διαμαρτυρίες με τρακτέρ έγιναν σε πολλές ακόμη ισπανικές πόλεις. Στη Βαλένθια προειδοποιούν ότι απειλείται με εξαφάνιση το ρύζι που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στην παέγια, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απαγορεύσει φυτοφάρμακο για επικίνδυνο μύκητα.
Λένε όμως ότι επιτρέπονται οι εισαγωγές παρόμοιας ποικιλίας με ίχνη του φυτοφάρμακου από την Ινδία, την Καμπότζη και την Βραζιλία. «Ας δούμε αν θα μας ακούσουν λίγο περισσότερο σήμερα, γιατί έχω την αίσθηση ότι δεν μας άκουσαν αρκετά» δηλώνουν οι παραγωγοί.
Εκατοντάδες άδεια μελίσσια άφησαν Γάλλοι μελισσοκόμοι σε μια από τις πλατείες της Λυόν διαμαρτυρόμενοι για τις φτηνές εισαγωγές. «Αυτός ο πολτός έχει λήξει, δεν βρέθηκε αγοραστής.
Θα το αδειάσω μπροστά σας, για να σας δείξω ότι δεν μπορώ να ζήσω από την παραγωγή μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας μελισσοκόμος.
Τα τρακτέρ των Γάλλων αποσύρθηκαν από τους δρόμους και οι γαλλικές αρχές άρχισαν σαφάρι ελέγχων σε σούπερ μάρκετ για την προέλευση των αγροτικών προϊόντων.
Με τη συμμετοχή αγροτών από το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία έγινε μεγάλη διαδήλωση στη γέφυρα Σένγκεν.
Στρέφουν την οργή απευθείας προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφήνοντας στην άκρη τα επιμέρους αιτήματά τους σε εθνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με δήλωση αγρότη «Σήμερα καταλάβαμε την γέφυρα Σένγκεν, γιατί η Σένγκεν είναι ένα σύμβολο. Κάναμε ό,τι κάναμε σε εθνικό επίπεδο ως ευγενική υπενθύμιση.
Επόμενος σταθμός οι Βρυξέλλες».
Στην Ιταλία όλο και περισσότερα τρακτέρ συγκεντρώνονται σταδιακά στις πύλες της Ρώμης με στόχο να μπουν στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας τις επόμενες μέρες.
Η κυβέρνηση της Μελόνι προσπαθεί να τους προλάβει και μελετά την επαναφορά των απαλλαγών στο φόρο εισοδήματος των πιο αδύναμων αγροτών, ικανοποιώντας ένα από τα βασικά αιτήματά τους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στις τρεις ημέρες των διαδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν 19 συλλήψεις, 2.725 ταυτοποιήσεις στοιχείων διαδηλωτών και σχεδόν 5.000 καταγγελίες.
Αύριο Παρασκευή οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με επίκεντρο την πόλη της Θαραγόθα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης