Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστηρή προειδοποίηση της Κίνας στις Φιλιππίνες: Παίζετε με τη φωτιά στο ζήτημα της Ταϊβάν, εμείς θέτουμε τις κόκκινες γραμμές

Αυστηρή προειδοποίηση της Κίνας στις Φιλιππίνες: Παίζετε με τη φωτιά στο ζήτημα της Ταϊβάν, εμείς θέτουμε τις κόκκινες γραμμές
«Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι το κυριότερο από τα θεμελιώθη συμφέροντα της Κίνας και μια "κόκκινη γραμμή" που δεν μπορεί να ξεπεραστεί» τονίζει ο  εκπρόσωπος του Πεκίνου
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin διεμήνυσε σήμερα (8/2) τις Φιλιππίνες να μην περάσουν τις «κόκκινες γραμμές» της Κίνας όσον αφορά το θέμα της Ταϊβάν, προειδοποιώντας το νησιωτικό κράτος πως δεν πρέπει να «παίζει με τη φωτιά».
Οι δηλώσεις του Wang Wenbin αποτέλεσαν ουσιαστικά την απάντηση στο χθεσινό κάλεσμα του υπουργού Άμυνας των Φιλιππίνων Gilbert Teodoro για ενίσχυση της ασφάλειας και της στρατιωτικής παρουσίας των Φιλιππίνων στα νησιά Mavulis, που βρίσκονται μεταξύ της επαρχίας Batanes και της Ταϊβάν.
«Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι το κυριότερο από τα θεμελιώθη συμφέροντα της Κίνας και μια "κόκκινη γραμμή" που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Οι αξιωματούχοι στις Φιλιππίνες πρέπει να κατανοήσουν το ζήτημα της Ταϊβάν για να αποφευχθεί η εργαλειοποίησή και η πρόκληση ζημιάς», τόνισε σχετικά ο Wenbin σε δήλωσή του.
Επισημαίνεται πως το Πεκίνο και η Μανίλα έχουν εμπλακεί σε τριβές που προέκυψαν από τη διένεξη στη Νότια Σινική Θάλασσα, αλλά οι εντάσεις κλιμακώθηκαν από τότε που οι Φιλιππίνες διεξήγαγαν στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι νατοϊκές δυνάμεις δρουν, η Κίνα αντιδρά

Η διαμάχη για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια, με πολλές χώρες, δηλαδή την Κίνα, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι και την Ταϊβάν, όλες να αγωνίζονται για την ηγεμονία στη θαλάσσια περιοχή.
Το 60% του θαλάσσιου εμπορίου διέρχεται από την Ασία, μέσω της Θάλασσας της Νότιας Κίνας από όπου διέρχεται περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας ναυτιλίας.
Πιο πρόσφατα, αμερικανικά και δυτικά πλοία του πολεμικού ναυτικού διασχίζουν την περιοχή ως μέρος των συνεχιζόμενων προκλήσεων κατά της Κίνας.
Το Πεκίνο πάντα ήθελε να επιλύσει επίσημα τη διαφορά με τις εμπλεκόμενες χώρες, αλλά ορισμένες χώρες προσπάθησαν να καταφύγουν σε τρίτα μέρη για να το κάνουν.
Για παράδειγμα, στις αρχές του 2013, οι Φιλιππίνες προσέφυγαν κατά της Κίνας στο Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο στη Χάγη.
Τους τελευταίους μήνες, από τότε που η Δύση άρχισε να υποκινεί περαιτέρω τη γεωπολιτική ένταση στην περιοχή, η Κίνα έχει αρχίσει να υιοθετεί μια στάση αναμονής, χτίζοντας τεχνητά νησιά και αναπτύσσοντας ακτοφυλακή, καθώς και θαλάσσιες περιπολίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης