Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απελπισία: Οι Ουκρανοί δέχονται μισθοφόρους από παντού - Στα 400.000 δολάρια το κόστος του θανάτου

Απελπισία: Οι Ουκρανοί δέχονται μισθοφόρους από παντού - Στα 400.000 δολάρια το κόστος του θανάτου
Μισθοφόροι από όλο τον κόσμο μπορούν να πολεμήσουν στο πλάι των Ουκρανών…
(upd) Απέναντι στο αδιέξοδο με το οποίο είναι αντιμέτωποι σε όλη τη γραμμή του μετώπου, οι Ουκρανοί επεκτείνουν το σύστημα προσέλκυσης ξένων μισθοφόρων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, το οποίο επικαλείται τον Αlexander Shakhuri, αξιωματικό στο τμήμα συντονισμού για τη Λεγεώνα των Ξένων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, για να αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο στο μέτωπο με τη Ρωσία, η Ουκρανία επεκτείνει το σύστημα για τους ξένους μισθοφόρους, και πλέον επιτρέπει σε μισθοφόρους από όλο τον κόσμο να ενταχθούν στον ουκρανικό στρατό.
Όπως αναφέρει το Associated Press, σήμερα δεν είναι γνωστός ο αριθμός των μισθοφόρων που πολεμούν στο πλευρό των Ουκρανών.
Στις αρχές του 2022, το Κίεβο είχε ανακοινώσει ότι υπήρχαν 20.000 μισθοφόροι από 52 χώρες.

Οι πρώτοι... και οι Ισπανόφωνοι

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πρώτοι ξένοι μισθοφόροι που έφτασαν στην Ουκρανία το 2022 προέρχονταν κυρίως από κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και από αγγλόφωνες χώρες.
Ωστόσο, από το 2023 το Κίεβο άρχισε να στρατολογεί μισθοφόρους από τη Λατινική Αμερική και να δημιουργεί στρατιωτικές μονάδες κυρίως από Ισπανοφώνους, οι οποίοι καταλάμβαναν διάφορες θέσεις, όπως εκπαιδευτές ή κατώτεροι επιχειρησιακοί αξιωματικοί.
Σε δηλώσεις του ο Hector Bernal, πρώην στρατιωτικός γιατρός, υποστηρίζει πως τους τελευταίους οκτώ μήνες έχει εκπαιδεύσει περισότερους από 20 Κολομβιανούς που πήγαν στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις.
«Είναι σαν τους Λατινοαμερικάνους μετανάστες που πηγαίνουν στις ΗΠΑ για ένα καλύτερο μέλλον» τόνισε ο Bernal, αναφέροντας πως οι Κολομβιανοί μισθοφόροι είχαν ως μοναδικό κίνητρο, τα χρήματα και προφανώς όχι την επιθυμία να προστατεύσουν τη σημαία κάποιας άλλης χώρας.

400.000 δολάρια κοστίζει ο θάνατος

Όπως αναφέρει το Associated Press, στην Κολομβία μόνο οι στρατηγοί λαμβάνουν περίπου 6.000 δολάρια το μήνα, οι δεκανείς περίπου 400 δολάρια το μήνα ενώ ο ελάχιστος μισθός στον στρατό της Κολομβίας είναι 330 δολάρια το μήνα.
Την ίδια στιγμή, στην Ουκρανία, κάθε μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, λαμβάνει έως και 3.300 δολάρια το μήνα.
Επιπλέον, δικαιούνται πληρωμές έως 28.000 δολάρια σε περίπτωση τραυματισμού, ανάλογα με τη σοβαρότητά του, και σε περίπτωση θανάτου, οι συγγενείς θα λάβουν αποζημίωση ύψους 400.000 δολαρίων.
Παρόλο αυτά επισημαίνεται πως είναι δύσκολο για τους συγγενείς των μισθοφόρων που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, να λάβουν οποιαδήποτε σχετική πληροφορία.
Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση του Κολομβιανού Oscar Triana, ο οποίος έφυγε για να πολεμήσει στο πλευρό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων τον Αύγουστο του 2023.
Η οικογένεια του έχασε κάθε επαφή μαζί του, έξι εβδομάδες μετά την άφιξη του στην Ουκρανία.
Έπρεπε να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία της Ουκρανίας στο Περού και με το προξενείο της Κολομβίας στην Πολωνία για πληροφορίες, αφού δεν υπάρχει πρεσβεία της Ουκρανίας στην Κολομβία.
Ωστόσο, οι συγγενείς του Oscar Triana δεν έλαβαν απαντήσεις στα αιτήματά τους.
Η ουκρανική μονάδα στην οποία πολέμησε είπε στο Associated Press ότι ο Κολομβιανός περιλαμβανόταν επίσημα στους αγνοούμενους.

Αλλαγή προφίλ

«Τώρα, διατηρώντας τη μυστικότητα σε οτιδήποτε αφορά στρατιωτικούς αριθμούς και στοιχεία, οι ουκρανικές αρχές δεν λένε πόσοι μισθοφόροι βρίσκονται στο πεδίο της μάχης.
Το μόνο που λένε είναι ότι το προφίλ τους έχει αλλάξει» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει πως όλοι αυτοί οι μισθοφόροι δεν είναι τίποτα άλλο από… «τροφή για τα κανόνια».
Ρωσικά ΜΜΕ έχουν αναφέρει πως πολλοί από τους ξένους μισθοφόρους που πολέμησαν στην Ουκρανία και κατάφεραν να επιβιώσουν, έχουν παραδεχθεί πως ουκρανικός στρατός συντονίζει ελάχιστα τις ενέργειές τους και ότι η πιθανότητα επιβίωσης από τις μάχες είναι μικρή, καθώς η ένταση της σύγκρουσης δεν συγκρίνεται με αυτό που έχουν ζήσει σε Αφγανιστάν και Μέση Ανατολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης