Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμος στη Γάζα - Φόβοι για εγκλήματα πολέμου από την εισβολή Ισραήλ στη Rafah - Netanyahu: Η νίκη είναι κοντά

Τρόμος στη Γάζα - Φόβοι για εγκλήματα πολέμου από την εισβολή Ισραήλ στη Rafah - Netanyahu: Η νίκη είναι κοντά
ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ καταβάλλουν νέες προσπάθειες για εκεχειρία, στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Hamas
(upd7) Μετά την απόρριψη της πρότασης για εκεχειρία στη Γάζα, το Ισραήλ ετοιμάζεται να εισβάλλει στη Rafah, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, εκεί όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Η εντολή Netanyahu για χερσαία επίθεση εντείνει την παγκόσμια ανησυχία για τον κίνδυνο να υπάρξει ένα άνευ προηγουμένου αιματοκύλισμα ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό, με πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις να προειδοποιούν για μια τεράστια καταστροφή και για πιθανά εγκλήματα πολέμου, δεδομένου ότι γύρω από την πόλη των 270.000 κατοίκων, έχουν «στηθεί» εκατοντάδες αυτοσχέδιοι προσφυγικοί καταυλισμοί.
Πάντως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ διαμηνύει πως η νίκη είναι κοντά, αν και υποστήριξε πως θα χρειαστούν... ακόμα μερικοί μήνες μέχρι την τελική ήττα της Hamas.

Δεν υπάρχει εναλλακτική, μόνο η στρατιωτική κατάρρευση της Hamas

Ο Netanyahu, αφού απέρριψε τόσο τις αμερικανικές πιέσεις για μια άμεση εκεχειρία όσο και την πρόταση συμφωνίας που διατύπωσε η Hamas (για πολύμηνη κατάπαυση πυρός με απελευθέρωση των ομήρων, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων και με προοπτική τερματισμού του πολέμου), υποστήριξε πως δεν υπάρχει άλλη λύση για την ασφάλεια του Ισραήλ, πέρα από αυτήν της «απόλυτης νίκης» κατά της Hamas.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική για τη στρατιωτική κατάρρευση της Hamas.
Δεν θα υπάρξει κατάρρευση της κυριαρχίας Hamas, εάν δεν προηγηθεί η στρατιωτική της κατάρρευση» υποστήριξε ο Netanyahu, αναφέροντας πως το να παραδοθεί το Ισραήλ «στις παραληρηματικές απαιτήσεις της Hamas, όχι μόνο δεν θα φέρει την απελευθέρωση των ομήρων αλλά θα προκαλέσει μια νέα σφαγή».
«Η συνεχιζόμενη στρατιωτική πίεση είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την απελευθέρωση των ομήρων» τόνισε ο Netanyahu.

Εντολή για επίθεση στη Rafah

Στο πλαίσιο αυτό ο Netanyahu έδωσε εντολή για την χερσαία επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη της Rafah, κίνηση που προκαλεί… παγκόσμιο τρόμο λόγω των συνεπειών που μπορεί να υπάρξουν από την ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραηλινών και Hamas στον άμαχο πληθυσμό.
Ήδη εδώ και ημέρες ο IDF βομβαρδίζει περιοχές κοντά στη Rafah, προετοιμάζοντας την επικείμενη επίθεση του.
Διεθνείς οργανισμοί αλλά και αξιωματούχοι περιγράφουν την κατάσταση των αμάχων στη Rafah ως εφιαλτική, δεδομένου ότι όλος αυτός ο πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα με αποτέλεσμα η επιβίωση… να αποτελεί ήδη ένα τεράστιο στοίχημα.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres προειδοποίησε εναντίον των «ανυπολόγιστων συνεπειών» αν εξαπολυθεί ευρείας κλίμακας επίθεση στη Rafah, που θα «μεγεθύνει εκθετικά αυτόν που είναι ήδη ανθρωπιστικός εφιάλτης» ενώ ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken είπε πως «σε ό,τι αφορά τη Rafah, το Ισραήλ έχει ευθύνη και υποχρέωση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εγγυηθεί πως οι άμαχοι θα προστατευθούν κι ότι θα έχουν πρόσβαση στη βοήθεια που έχουν ανάγκη».

Κινήσεις… στο παρασκήνιο

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το NBC News, αρκετοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως το Ισραήλ είναι πρόθυμο να επιτρέψει στον ηγέτη της Hamas, Yahya Sinwar να φύγει ως εξόριστος από τη Γάζα και σε αντάλλαγμα να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και να τερματιστεί η διακυβέρνηση της Hamas στη Γάζα.

Hamas: Θέλουν γενοκτονία

Από την πλευρά της η Hamas κατηγορεί ότι οι συνεχιζόμενες δηλώσεις των Ισραηλινών για τη συνέχεια του πολέμου, αποδεικνύει ότι στόχος τους είναι η γενοκτονία των Παλαιστίνιων.
Αντιπροσωπεία της Hamas υπό τον Khalil al – Hayya πρόκειται να μεταβεί σήμερα Πέμπτη 8/2 στο Κάιρο στο πλαίσιο νέων διαπραγματεύσεων για μια νέα συμφωνία εκεχειρίας με αξιωματούχους της Αιγύπτου και του Κατάρ.
Αξιωματούχος της Hamas τόνισε ότι ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα αρχίσει στο Κάιρο με απώτερο στόχο να επανέλθει η ηρεμία στη Λωρίδα της Γάζας.

Blinken: Υπάρχουν περιθώρια

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, εκτίμησε ότι υπάρχουν περιθώρια για διαπραγματεύσεις.
Όπως είπε, ελπίζει πως θα υπάρξει και δεύτερη ανακωχή μεταξύ των δύο πλευρών ενώ κάλεσε το Ισραήλ να προστατεύσει τους άμαχους στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του και ζήτησε να κηρυχθεί ανακωχή για να διανεμηθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον πληγέντα πληθυσμό.

Στους 27.840 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, οι νεκροί Παλαιστίνιοι ανέρχονται σε 27.840, καθώς το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν άλλοι 130 άνθρωποι.
Οι τραυματίες ανέρχονται σε 67.317.
34_5.jpg
33_9.jpg
32_6.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης