Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει η ετοιμοθάνατη Ουκρανία, τους διαλύουν με 64 πυραύλους, ανίκανη η Δύση – Τέλος ο Zaluzhny, νέος αρχηγός των AFU ο Syrsky

Καταρρέει η ετοιμοθάνατη Ουκρανία, τους διαλύουν με 64 πυραύλους, ανίκανη η Δύση  – Τέλος ο Zaluzhny, νέος αρχηγός των AFU ο Syrsky
Scott Riiter (Πρώην CIA): Η συνέντευξη του Putin στον Tucker Carlson βόμβα στην ρωσοφοβία στις ΗΠΑ - Forum24 (ΜΜΕ Τσεχίας): Η Ουκρανία θα παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για να τερματιστεί η σύγκρουση, αναπόφευκτη η ήττα - Επισήμως τέλος ο Zaluzhny από την ηγεσία του ουκρανικού στρατού, νέος αρχηγός ο Syrsky
(upd 35) Η συνέντευξη του Ρώσου Προέδρου Putin στον Αμερικάνο δημοσιογράφο Carlson, η οποία θα δημοσιευθεί στις 9 Φεβρουαρίου 2024 στη 01:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, πριν καν αποκαλυφθεί έχει πυροδοτήσει παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Ο Scott Ritter πρώην αξιωματικός της CIA αναφέρει ότι θα αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια της ρωσοφοβίας στις ΗΠΑ και θα υποχρεώσει πολλούς αμερικανούς να εξετάσουν τις σχέσεις με την Ρωσία σε πιο ρεαλιστική βάση.
Εν τω μεταξύ η ετοιμοθάνατη Ουκρανία καταρρέει, η Ρωσία εξαπέλυσε με 64 πυραύλους την δεύτερη μεγαλύτερη πυραυλική επίθεση προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο Κίεβο και άλλες πόλεις.
Η Ρωσία εξαπολύει δύο κύματα επιθέσεων, το πρώτο για να υπερφορτίσει την αεράμυνα και το δεύτερο για να αποτελειώσει τις υποδομές.
Όλοι οι στόχοι χτυπήθηκαν, η Ουκρανική αεράμυνα διαλύεται.
Ο ρωσικός στρατός σε όλο το μέτωπο προελαύνει…
Ακόμη και οι αμερικανοί χλευάζουν τον Biden τον αμερικανό Πρόεδρο που έλεγε τον Απρίλιο 2023 ότι ο Putin έχασε τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον Φεβρουάριο 2024 ο Biden δήλωσε δυστυχώς η Ουκρανία βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση.
Την ίδια ώρα και επισήμως ο Valery Zaluzhny αποτελεί παρελθόν για τον ουκρανικό στρατό (AFU), αν και ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky τον κάλεσε να «μείνει στην ομάδα».
Νέος αρχιστράτηγος των Ουκρανών ο Oleksandr Syrsky.

Επισήμως τέλος ο Zaluzhny από την ηγεσία του ουκρανικού στρατού

Να φανεί ως ένα βελούδινο διαζύγιο η αποπομπή του Ουκρανού αρχιστράτηγου Valery Zaluzhny επιχείρησε ο Volodymyr Zelensky κατά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη (8/2/2024).
Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Zaluzhny για τα δύο χρόνια στην ηγεσία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην «υπεράσπιση της πατρίδας».
«Συναντήθηκα με τον στρατηγό Valery Zaluzhny. Τον ευχαρίστησα για τα δύο χρόνια υπεράσπισης της Ουκρανίας.
Συζητήσαμε την ανανέωση που χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Συζητήσαμε επίσης ποιος θα μπορούσε να είναι μέρος της ανανεωμένης ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Η ώρα για μια τέτοια ανανέωση είναι τώρα. Πρότεινα στον στρατηγό Zaluzhny να παραμείνει μέλος της ομάδας.

Νέος αρχιστράτηγος των Ουκρανών ο Syrsky

Ο Zelensky διόρισε τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας Oleksandr Syrsky , ως αρχιστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
«Από σήμερα, μια νέα ομάδα διοίκησης αναλαμβάνει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Διόρισα τον Στρατηγό Syrsky ως Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας» σημείωσε ο Zelensky σε μήνυμά του.

Times: Δυσαρέσκεια Nuland για την αποπομπή Zaluzhny

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις Victoria Nuland ήταν δυσαρεστημένη με τα σχέδια του Zelensky να αποπέμψει τον  Zaluzhny.
Τη σχετική είδηση φέρνουν, μάλιστα, στο φως της δημοσιότητας οι βρετανικοί Times, επικαλούμενοι ανώνυμες στρατιωτηγές πηγές από το Κίεβο.
Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα των Times αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο στις 31 Ιανουαρίου, η Nuland συναντήθηκε με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας, Rustem Umerov.
Εκεί, o επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας εξήγησε στη Nuland και στην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Bridget Brink ότι το γραφείο του Zelensky ήταν δυσαρεστημένο επειδή ο Zaluzhny δεν παρείχε ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στρατιωτική του εκστρατεία για το 2024.
Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, η υφυπουργός Εξωτερικών τις ΗΠΑ πρότεινε στη συνάντηση ο πρόεδρος και ο αρχιστράτηγος να γεφυρώσουν τις πολιτικές τους διαφορές.
Όπως τονίζουν οι Times, αυτό έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη θέση του Λευκού Οίκου περί μη παρέμβασης στο ανώτατο στρατιωτικό προσωπικό του Κιέβου, που, όπως έχει ανκοινώσει «αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα του προέδρου της Ουκρανίας».

Οι ρώσοι με 64 πυραύλους και drones διαλύουν την Ουκρανία – Ανίκανοι να καταρρίψουν βαλλιστικούς πυραύλους

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τη δεύτερη μεγαλύτερη συνδυασμένη επίθεση με drone και πυραύλους του 2024.
Οι Ουκρανικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 64 drones και πυραύλους στην Ουκρανία:
20 drones Shahed 136/131.
29 πυραύλους κρουζ Kh-101/555/55.
4 πυραύλους κρουζ Kh-22.
3 πυραύλους κρουζ Kalibr.
3 βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M.
5 πυραύλους εδάφους-αέρος S-300.
Η διοίκηση της πόλης του Κιέβου ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν τουλάχιστον 24 από τους πυραύλους κρουζ Kh-101/555/55 στην πόλη του Κιέβου και κατέστρεψαν την οικιστική υποδομή σε αρκετές γειτονιές.
Ουκρανικές πηγές ανέφεραν επιπλέον ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν την πόλη Kharkiv με πυραύλους εδάφους-αέρος S-300 και πυραύλους κρουζ Kh-22 και επιβεβαίωσαν ότι δύο πύραυλοι που έπληξαν την πόλη του Kharkiv ήταν από τη Βόρεια Κορέα Kn-23 (Hwasong-11)
Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν επιπλέον υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ 3M22 Zircon στην πόλη του Κιέβου

Το πακέτο πυραυλικής επίθεσης είναι εμβληματικό του διαρκούς αγώνα εναέριας επίθεσης-άμυνας καινοτομίας-προσαρμογής στον οποίο συμμετέχουν η Ρωσία και η Ουκρανία.
Η ουκρανική αεράμυνα κατάφερε να καταρρίψει την πλειονότητα των πυραύλων κρουζ Kh-101/555/55 και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν τους πυραύλους της σειράς Kh-101 και τα Shaheds για να αποσπάσουν την προσοχή της ουκρανικής αεράμυνας.
Αντίθετα, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν κατέρριψαν κανέναν από τους πυραύλους κρουζ Kh-22, τους βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M ή τους πυραύλους εδάφους-αέρος S-300.
Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να έχουν σχεδιάσει ειδικά αυτό το πακέτο κρούσης για να αποσπάσουν την προσοχή της ουκρανικής αεράμυνας με τα Kh-101 και τον συνδυασμό Shahed με την πρόθεση να βοηθήσουν τους άλλους πυραύλους να φτάσουν στους επιδιωκόμενους στόχους τους.
Οι ανεπιβεβαίωτες αναφορές για χτυπήματα 3M22 Zircon είναι επίσης αξιοσημείωτες καθώς τα Zircons εκτοξεύονται συνήθως από πλοία του πολεμικού ναυτικού σε άλλα σκάφη ή παράκτιους στόχους, επομένως οι ρωσικές δυνάμεις ίσως προσάρμοσαν τους εκτοξευτές Zircon για να χτυπήσουν στόχους στην ενδοχώρα.
Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται επιπλέον να έχουν ενσωματώσει βορειοκορεατικούς πυραύλους στα πακέτα κρούσης τους, τα οποία μπορεί να ήταν πιο δύσκολο για τις ουκρανικές δυνάμεις να εντοπίσουν και να καταρρίψουν.

Welt: Η Ρωσία έχει αρκετούς πυραύλους για να συνεχίσει τις επιθέσεις σε στόχους στην Ουκρανία

 Ο ρωσικός στρατός διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό πυραύλων για να συνεχίσει να χτυπά στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός δημοσιογράφος Paul Ronzheimer στο κανάλι Welt.
« Η Ρωσία έχει αρκετούς πυραύλους», σημείωσε.
Η Welt τόνισε ότι τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα μπαράζ ρωσικών πυραύλων. Επιπλέον, πρόσθεσε, η κατάσταση παραμένει δύσκολη για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη τη γραμμή του μετώπου.
«Υπάρχουν ανησυχίες, αφού οι Ουκρανοί ήταν αρχικά υπερήφανοι που είχαν βελτιώσει την αεράμυνα τους, αλλά οι ρωσικοί πύραυλοι εξακολουθούν να διεισδύουν και να καταστρέφουν», κατέληξε η Welt.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερες πυραυλικές επιθέσεις τον Φεβρουάριο - Τα Patriot θα μείνουν χωρίς πυραύλους

 Η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερες πυραυλικές επιθέσεις τον Φεβρουάριο 2024, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«
Είδαμε μόνο την πρώτη μεγάλη σειρά πυραυλικών επιθέσεων τον Φεβρουάριο του 2024, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξουν περισσότερες».
Ο Μερκούρης σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια τέτοιων επιχειρήσεων, οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να δαπανήσουν πολύτιμους πυραύλους αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων για τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot, από τα οποία έχουν απομείνει ελάχιστα
Ο αναλυτής επεσήμανε ότι λόγω της παύσης της στρατιωτικής βοήθειας της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία, τα συστήματα Patriot στην Ουκρανία ενδέχεται να μείνουν χωρίς πυρομαχικά, κάτι που μόνο θα επιδεινώσει την κατάσταση για τους Ουκρανούς.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μαζική επίθεση σε επιχειρήσεις ουκρανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος

SOS Scholz για Ουκρανία: Κινδυνεύει με σοβαρή έλλειψη όπλων και πυρομαχικών

Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ουκρανικός στρατός επισημαίνει ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, ο οποίος προειδοποιεί πως οι Ουκρανοί κινδυνεύουν με σοβαρή έλλειψη όπλων και πυρομαχικών.
«Παρά την υποστήριξή μας - της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών -, η Ουκρανία μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσει σοβαρή έλλειψη όπλων και πυρομαχικών.
Ορισμένες οικονομικές δεσμεύσεις για τη στήριξη του Κιέβου από τη Δύση έχουν ήδη λήξει, ενώ άλλες χρειάζεται να παραταθούν.
Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες και το κόστος της ήττας του Κιέβου θα «ακυρώσουν» όλες τις επενδύσεις που οι δυτικές χώρες δωρητές στην Ουκρανία κάνουν τώρα» αναφέρει σε άρθρο του στη Wall Street Journal o Γερμανός καγκελάριος.
Επιπλέον, ο Scholz τονίζει ότι ΗΠΑ και ΕΕ αντιτίθενται σε κάθε προσπάθεια να εμπλακεί το ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Δεν πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία και δεν αναζητούμε καμία αντιπαράθεση μαζί της» τονίζει ο Scholz, αναφέροντας πως ΗΠΑ και ΕΕ θα αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια να σύρουν το ΝΑΤΟ στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να διασφαλίσουν «την αποτελεσματικότητα της συλλογικής άμυνας και ασφάλειας».
Ως παράδειγμα, τόνισε τη συμμόρφωση των κρατών του ΝΑΤΟ με το κριτήριο της δαπάνης του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα καθώς και τα σχέδια της Γερμανίας να αναπτύξει μια ταξιαρχία μάχης στη Λιθουανία.

Borrell (ΕΕ) σε Ουκρανούς: Δεν έχω μαγικό ραβδί για να σας φέρουμε περισσότερες οβίδες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξαντλήσει τα αποθέματα όπλων της και δεν έχει μαγικό ραβδί για να μεταφέρει περισσότερες οβίδες στο Κίεβο υποστήριξε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell
«Χρειάζεστε περισσότερα και πρέπει να δώσουμε περισσότερα, αλλά δεν έχω μαγικές ικανότητες.
Δεν έχω μαγικό ραβδί.
Οι δυνατότητες της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ αδύναμες» τόνισε μιλώντας στο ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι Rada o Borrell.
Όπως είπε ο Borrell, η Ουκρανία έχει ήδη λάβει όλες τις οβίδες που ήταν αποθηκευμένες στις αποθήκες των κρατών- μελών της Ε.Ε.
Οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για τεράστια έλλειψη πυρομαχικών και οβίδων στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, αναφέροντας ενδεικτικά ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν τρεις φορές περισσότερα πυρομαχικά κάθε μέρα.
Εν τω μεταξύ και ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Radoslav Sikorski αναφέρθηκε στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση των Ουκρανών λόγω της έλλειψης βλημάτων και του συντριπτικού πλεονεκτήματος της Ρωσίας στο πυροβολικό.
«Είναι μια δραματική κατάσταση.
Η Ουκρανία έχει έλλειψη πυρομαχικών.
Όταν ήμουν στο Κίεβο, μου εξήγησαν ξεκάθαρα πόσο μεγάλη είναι η διαφορά στη δύναμη κρούσης μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού στρατού» τόνισε ο Πολωνός ΥΠΕΞ.

Dmitry Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Η Δύση και ειδικά η Ευρώπη δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την Ρωσία στον στρατιωτικό τομέα

Η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία δεν είναι έτοιμη να ανταγωνιστεί τη ρωσική, είναι εμφανής η έλλειψη πυρομαχικών, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmitry Kuleba σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με τον επικεφαλής της Ε.Ε. διπλωματία, Josep Borrell.
«Η κλίμακα της σύγκρουσης και η χρήση του πυροβολικού από τη Ρωσία έχει φτάσει σε ένα επίπεδο για το οποίο, ας είμαστε ειλικρινείς, οι ευρωπαϊκές αποθήκες και η αμυντική βιομηχανία δεν ήταν έτοιμες.
Υποφέρουμε πραγματικά από έλλειψη βλημάτων και ο κύριος στόχος, φυσικά, είναι ότι η έλλειψη οβίδων δεν μετατρέπεται ποτέ σε πλεόνασμα οβίδων».
Νωρίτερα, ο Kuleba είπε ότι εάν σταματήσει η προμήθεια δυτικών όπλων, οι Ουκρανοί «θα πολεμήσουν με φτυάρια».
Έτσι σχολίασε τα λόγια του Συντονιστή Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ότι η βοήθεια των ΗΠΑ στο Κίεβο έχει σταματήσει: τα χρήματα έχουν εξαντληθεί προτού το Κογκρέσο εγκρίνει το αίτημα για νέα κονδύλια.

Washington Post: Οι Ουκρανοί δεν έχουν… πεζικό - Φοβούνται ντόμινο κατάρρευσης

Το απόλυτο χάος επικρατεί στον ουκρανικό στρατό, καθώς μετά τις παραδοχές για τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζει σε οβίδες και πυρομαχικά, πλέον δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μεγάλη έλλειψη και σε προσωπικό, σε σημείο που η αμερικανική εφημερίδα Washington Post να υποστηρίζει πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις… ξεμένουν από δυνάμεις πεζικού.
«Ο στρατός είναι εξαντλημένος, το ηθικό των στρατιωτών πέφτει» τονίζει το δημοσίευμα της Washington Post, επικαλούμενο στρατιώτες και διοικητές των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
«Μπορεί να το νιώσει κανείς, οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι τόσο ηθικά όσο και σωματικά» λέει ένας Ουκρανός διοικητής με το όνομα Sergei.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η βασική ανησυχία που διατυπώνεται, είναι ότι η έλλειψη προσωπικού θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ντόμινο κατάρρευσης ειδικά τον χειμώνα, όταν και οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα σκληρές.
Ένας διοικητής τάγματος, με το όνομα Alexander, λέει μιλώντας στην Washington Post πως οι Ουκρανοί δεν θέλουν να καταταγούν διότι το Κράτος δεν τους εξηγεί τι θα κάνουν εκεί που θα πάνε.
Και αυτό το δημοσίευμα αναφέρεται στην τεράστια έλλειψη πυρομαχικών.
Διοικητής τάγματος αναφέρει πως η μονάδα του έλαβε μόλις 10 οβίδες για τα δύο πυροβόλα που διαθέτει.
Το νομοσχέδιο για τη νέα κινητοποίηση των Ουκρανών που εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση από το ουκρανικό κοινοβούλιο, ευελπιστεί πως θα βάλει τέλος στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός.
Όπως αναφέρεται, σε αντίθεση με το αρχικό σχέδιο, πλέον δεν προβλέπεται η στράτευση ατόμων με αναπηρία, αλλά αυστηροποιείται σημαντικά η διαδικασία της στράτευσης.

New York Post: Οι Ρώσοι καταστρέφουν με χτυπήματα ακριβείας τα τελευταία όπλα των Ουκρανών

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις με χτυπήματα ακριβείας καταστρέφουν και τα τελευταία όπλα των Ουκρανών αναφέρει σε δημοσίευμα της η αμερικανική εφημερίδα New York Post.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ρώσοι έπληξαν αποθήκες με τα τελευταία… υπολείμματα όπλων των Ουκρανών.
«Τα ουκρανικά στρατεύματα προσπαθούν να σώσουν κάθε οβίδα, καθώς τα πυρομαχικά τους τελειώνουν και η Ρωσία προσπαθεί να ενισχύσει το πλεονέκτημά της, στοχεύοντας ό,τι έχει απομείνει στις αποθήκες της Ουκρανίας» αναφέρει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι στο στόχαστρο είναι επίσης στρατιωτικά οχήματα, εξοπλισμός και άλλες προμήθειες, τη στιγμή που όπως επισημαίνεται, η κατάσταση στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις περιπλέκεται από την έλλειψη βοήθειας από τις ΗΠΑ.

Scott Riiter (Πρώην CIA): Η συνέντευξη του Putin στον Tucker Carlson βόμβα στην ρωσοφοβία στις ΗΠΑ

Η συνέντευξη του Ρώσου Προέδρου Putin με τον δημοσιογράφο Tucker Carlson θα είναι το «μεγαλύτερο πλήγμα» στη ρωσοφοβία που διαποτίζει την αμερικανική κοινωνία, αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών στρατιωτικών πληροφοριών Scott Ritter.
«Αυτό θα κλονίσει τη ρωσοφοβία στην Αμερική στον πυρήνα της και έτσι ελπίζουμε να θέσει τις βάσεις για μια ευρύτερη συζήτηση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας που θα μπορούσε να απομακρύνει την Αμερική από την τροχιά της σύγκρουσης, εξαλείφοντας την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου», τόνισε ο Scott Ritter.
Σύμφωνα με τον Ritter, η αχαλίνωτη ρωσοφοβία απειλεί την εθνική ασφάλεια των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση κινδύνου, που οδηγεί σε επικίνδυνη σύγκρουση.
«Εάν ο αμερικανικός λαός θέλει να έχει ελπίδα επιβίωσης την επόμενη δεκαετία, πρέπει να έχει ένα αντίδοτο στη νόσο της ρωσοφοβίας.
Αυτό το αντίδοτο δεν είναι δύσκολο να αποκτηθεί: αποτελείται από αλήθεια που βασίζεται σε γεγονότα και μια ρεαλιστική κατανόηση του κόσμου που ζούμε», πιστεύει ο Scott Ritter.
Σύμφωνα με τον Scott Ritter, σε συνθήκες όπου τα περισσότερα από τα κορυφαία αμερικανικά μέσα είναι «ήδη διεφθαρμένα εδώ και πολύ καιρό» και προωθούν τη ρωσοφοβία, η συνέντευξη του Tucker Carlson μπορεί να γίνει ένα τέτοιο «αντίδοτο».
Ο Tucker Carlson δημοσίευσε ένα βίντεο στο κοινωνικό δίκτυο Χ με φόντο τους πύργους του Κρεμλίνου και τον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, στο οποίο δήλωσε ότι σύντομα θα πάρει συνέντευξη από τον Ρώσο πρόεδρο.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, σκόπευε να δώσει συνέντευξη λόγω του γεγονότος ότι οι Αμερικανοί αγνοούν απολύτως τι συμβαίνει στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Η συνέντευξη με τον Ρώσο πρόεδρο θα δημοσιευτεί στις 9 Φεβρουαρίου στις 2 τα ξημερώματα ώρα Μόσχας.
Ο Carlson, ο οποίος είναι ο Αμερικανός δημοσιογράφος με την υψηλότερη απήχηση, απολύθηκε εντυπωσιακά από το τηλεοπτικό κανάλι Fox New τον Απρίλιο του 2023.
Στο πρόγραμμα του στο Χ δήλωσε ότι προσπαθούν να φιμώσουν τους Αμερικανούς πολιτικούς που μιλούν ενάντια στη συνεχιζόμενη υποστήριξη στην Ουκρανία, κατηγορώντας τους ότι έχουν δεσμούς με τη Ρωσία.

Antonov (Ρώσος πρέσβης  στις ΗΠΑ): Με κομμένη την ανάσα περιμένει ο Λευκός Οίκος τη συνέντευξη Putin στον Carlson

Η κριτική στις ΗΠΑ κατά του δημοσιογράφου και τηλεοπτικού παρουσιαστή Tucker Carlson για τη συνέντευξή του με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin είναι αβάσιμη, τόνισε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, Anatoly Antonov.
«Σήμερα όλοι εδώ στις ΗΠΑ περιμένουν με κομμένη την ανάσα αυτή τη συνέντευξη», δήλωσε ο Antonov.
Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι νυν και πρώην αξιωματούχοι στις ΗΠΑ «υβρίζουν τον Carlson, λέγοντας ότι είναι ένα είδος πράκτορα, αφού φέρεται να έχει λάβει κάποιου είδους αμοιβή ή μισθό».
«Αυτό είναι τόσο ανοησία», υπογράμμισε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Forum24 (ΜΜΕ Τσεχίας): Η Ουκρανία θα παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για να τερματιστεί η σύγκρουση, αναπόφευκτη η ήττα

Η Ουκρανία θα αναγκαστεί να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση, δήλωσε ο αναλυτής Jan Ludvik σε συνέντευξή του στην τσεχική πύλη Forum 24.
«Εάν η Δύση δεν είναι έτοιμη να προμηθεύσει όπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας τότε η Ουκρανία έχει μια επιλογή: να συνεχίσει να πολεμά ή να παραδώσει στη Ρωσία εδάφη», πιστεύει ο ειδικός.
Κατά τη γνώμη του, θα είναι πολύ δύσκολο για το Κίεβο να συνεχίσει τις εχθροπραξίες, καθώς το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ουκρανίας δεν είναι συγκρίσιμο σε ικανότητα με τον ρωσικό αμυντικό τομέα.
Η Ουκρανία θα υποστεί αναπόφευκτα ήττα εν μέσω έλλειψης όπλων και πυρομαχικών, σημείωσε ο Jan Ludvik.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να ξεκινήσει πόλεμο με τη Ρωσία, επομένως η ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία δεν θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.
Τον Νοέμβριο του 2023, ο γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Valery Zaluzhny, χαρακτήρισε την κατάσταση στο μέτωπο αδιέξοδο για την Ουκρανία.

Associated Press: Οι Ουκρανοί δέχονται μισθοφόρους από παντού… λόγω αδιεξόδου στο μέτωπο

Απέναντι στο αδιέξοδο με το οποίο είναι αντιμέτωποι σε όλη τη γραμμή του μετώπου, οι Ουκρανοί επεκτείνουν το σύστημα προσέλκυσης ξένων μισθοφόρων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, το οποίο επικαλείται τον Αlexander Shakhuri, αξιωματικό στο τμήμα συντονισμού για τη Λεγεώνα των Ξένων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, για να αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο στο μέτωπο με τη Ρωσία, η Ουκρανία επεκτείνει το σύστημα για τους ξένους μισθοφόρους, και πλέον επιτρέπει σε μισθοφόρους από όλο τον κόσμο να ενταχθούν στον ουκρανικό στρατό.
Όπως αναφέρει το Associated Press, σήμερα δεν είναι γνωστός ο αριθμός των μισθοφόρων που πολεμούν στο πλευρό των Ουκρανών.
Στις αρχές του 2022, το Κίεβο είχε ανακοινώσει ότι υπήρχαν 20.000 μισθοφόροι από 52 χώρες.
«Τώρα, διατηρώντας τη μυστικότητα σε οτιδήποτε αφορά στρατιωτικούς αριθμούς και στοιχεία, οι ουκρανικές αρχές δεν λένε πόσοι μισθοφόροι βρίσκονται στο πεδίο της μάχης.
Το μόνο που λένε είναι ότι το προφίλ τους έχει αλλάξει» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει πως όλοι αυτοί οι μισθοφόροι δεν είναι τίποτα άλλο από… «τροφή για τα κανόνια».
Ρωσικά ΜΜΕ έχουν αναφέρει πως πολλοί από τους ξένους μισθοφόρους που πολέμησαν στην Ουκρανία και κατάφεραν να επιβιώσουν, έχουν παραδεχθεί πως ουκρανικός στρατός συντονίζει ελάχιστα τις ενέργειές τους και ότι η πιθανότητα επιβίωσης από τις μάχες είναι μικρή, καθώς η ένταση της σύγκρουσης δεν συγκρίνεται με αυτό που έχουν ζήσει σε Αφγανιστάν και Μέση Ανατολή.

Gazeta Wyborcza (ΜΜΕ Πολωνίας): Δραματική αύξηση των Ουκρανών στρατιωτών λόγω έλλειψης πυρομαχικών

Οι απώλειες του ουκρανικού στρατού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της έλλειψης οβίδων μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και του συντριπτικού πλεονεκτήματος της Ρωσίας στο πυροβολικό, γράφει η πολωνική Gazeta Wyborcza.
«Η ολοένα και πιο αισθητή έλλειψη πυρομαχικών μειώνει την αποτελεσματικότητα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το ουκρανικό πυροβολικό αναγκάζεται να σώσει οβίδες και δεν έχει την δυνατότητα να χτυπήσει όλους τους πιθανούς στόχους.
Ωστόσο όσο λιγότερες οβίδες ρίχνουν οι Ουκρανοί, τόσο μεγαλύτερες είναι οι απώλειες από την πλευρά του αμυνόμενου ουκρανικού πεζικού», σημειώνει η Gazeta Wyborcza.
Όπως διευκρινίζει η Gazeta Wyborcza, η έλλειψη όπλων προέκυψε σε μεγάλο βαθμό λόγω του τερματισμού της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας και των καθυστερήσεων στις προμήθειες από την Ευρώπη .
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης γράφουν όλο και περισσότερο ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να κουράζονται από την ουκρανική σύγκρουση και η υποστήριξη προς το καθεστώς Zelensky εξασθενεί.

Spectator (Βρετανικό ΜΜΕ): Ξέσπασε μεγάλη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανικού στρατού και αμάχων Ουκρανών

Στην Ουκρανία, βρίσκεται σε εξέλιξη σύγκρουση μεταξύ των ουκρανικών στρατιωτών των Ενόπλων Δυνάμεων που πολεμούν στο μέτωπο και του άμαχου πληθυσμού που δεν θέλει να πεθάνει στο μέτωπο, γράφει σχετικά η Ουκρανή δημοσιογράφος Svetlana Morenets σε άρθρο για το βρετανικό περιοδικό Spectator.
«Το χάσμα στην Ουκρανία μεταξύ αυτών που πολεμούν και εκείνων που δεν πολεμούν είναι μεγαλύτερο από ποτέ.
Οι στρατιώτες δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί αυτός θα έπρεπε να είναι ο μοναδικός τους πόλεμος και γιατί οι απελπιστικά απαραίτητες ενισχύσεις δεν φτάνουν σε μεγαλύτερο αριθμό»
Ο άμαχος πληθυσμός, με τη σειρά του, ήλπιζε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς τη συμμετοχή τους και κατά τη διάρκεια της στράτευσης προσπάθησαν με κάθε δυνατό τρόπο να αποφύγουν να σταλούν στο μέτωπο.
Σύμφωνα με το Spectator, τουλάχιστον 25.000 άνδρες στρατιωτικής ηλικίας έφυγαν από την Ουκρανία και περισσότεροι από 18.000 πιάστηκαν στα σύνορα.
Όπως σημείωσε το Spectator, η αποστολή στο μέτωπο θεωρήθηκε από όλους ως «εισιτήριο χωρίς επιστροφή», αφού όσοι έφτασαν εκεί έμειναν εκεί μέχρι να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν. Αυτή η κατάσταση πραγμάτων οδήγησε όχι μόνο στην εξάντληση του στρατού, αλλά και σε έναν φαύλο κύκλο στον οποίο η σύγκρουση μεταξύ στρατιωτικών και πολιτών αυξανόταν συνεχώς, αναφέρει το Spectator.
«Είναι ένας φαύλος κύκλος: όσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα στην πρώτη γραμμή, τόσο περισσότεροι πολίτες θέλουν να αποφύγουν την στράτευση και τόσο πιο σοβαρή είναι η έλλειψη στρατιωτών», έγραψε.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι απώλειες των ουκρανικών στρατευμάτων τον Ιανουάριο 2024 ξεπέρασαν τις 23.000 στρατιώτες.
Η Ουκρανία ρίχνει στη μάχη τις υπόλοιπες εφεδρείες του και πραγματοποιεί βιαστικά αναγκαστικές κινητοποιήσεις για να αποτρέψει την κατάρρευση της άμυνάς του.
Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε περισσότερες από 3.000 μονάδες διαφόρων όπλων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard, αμερικανικών οχημάτων μάχης πεζικού Bradley, εκτοξευτών Patriot και HIMARS.
Επίσης, τον Ιανουάριο 2024, ο στρατός πραγματοποίησε 127 χτυπήματα ακριβείας σε στρατιωτικές υποδομές και εγκαταστάσεις στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος στην Ουκρανία.

David Sachs (Αμερικανός επενδυτής): Ο Biden έχει γελοιοποιηθεί άλλα το 2023 και άλλα το 2024 για την Ουκρανία

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας και επενδυτής David Sachs ειρωνεύτηκε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Biden, ο οποίος εμφανίστηκε νωρίτερα στους δημοσιογράφους με την «ουκρανική γραβάτα» του και με ένα «ουκρανικό σήμα» ως ένδειξη υποστήριξης προς το Κίεβο.
Όπως είπε ο Biden στους δημοσιογράφους, η Ουκρανία βρίσκεται «σε απελπιστική κατάσταση» λόγω της έλλειψης οικονομικής βοήθειας.
Biden, Απρίλιος 2023: «Ο Putin έχει ήδη χάσει τον πόλεμο.
Δεν έχει τρόπο να κερδίσει τον πόλεμο.»
Biden Φεβρουάριος 2024: «Φοράω μια ουκρανική γραβάτα, ένα ουκρανικό σήμα, γιατί βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση τώρα».
Η Γερουσία των ΗΠΑ παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που θα συνδυάζει τη διάθεση χρημάτων για την ασφάλεια των συνόρων, τη βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ.
Συνολικά, το νομοσχέδιο προτείνει να διατεθούν 118,28 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 60,06 δισεκ. δολάρια στην Ουκρανία.
Το νομοσχέδιο απέτυχε να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να περάσει με διαδικαστική ψηφοφορία.
Όπως τόνισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Trump, μόνο ένας ανόητος ή ένας ριζοσπάστης αριστερός θα ψήφιζε ένα «τερατώδες» νομοσχέδιο.

Dmitry Medvedev (Συμβούλιο Ασφαλείας Ρωσίας): Εάν το ΝΑΤΟ επιτεθεί η Ρωσία θα απαντήσει ασύμμετρα με πυρηνική αποκάλυψη

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σημερινός αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Dmitry Medvedev προειδοποίησε ότι ένας άμεσος πόλεμος μεταξύ των δυνάμεων της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ θα οδηγούσε σε πυρηνική αποκάλυψη.
Ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες λένε στους πληθυσμούς τους «να προετοιμαστούν για πόλεμο».
Για παράδειγμα, μόλις τον περασμένο μήνα ο αρχηγός του βρετανικού στρατού στρατηγός Patrick Sanders κάλεσε τις αρχές να «κινητοποιήσουν το έθνος» για να προετοιμαστούν για πόλεμο με τον Putin και ότι ο πληθυσμός χρειάζεται μια «αλλαγή» στη σκέψη για να είναι έτοιμος.
Ο Dmitry Medvedev
χλεύασε αυτά τα σχόλια και άλλα παραδείγματα ηγετών του ΝΑΤΟ που κατηγορούν τη Μόσχα ότι επιδιώκει έναν ευρύτερο πόλεμο.
Όλα αυτά αφορούν την προσπάθεια ενίσχυσης της υποστήριξης για την αποστολή περισσότερων όπλων στο Κίεβο λόγω της κόπωσης στην Δύση.
Αυτό είναι μέρος των προσπαθειών για τη στήριξη της Ουκρανίας —«μιας ετοιμοθάνατης χώρας που είναι ξένη για τους φορολογούμενους»— ενώ αγνοεί τα προβλήματα στο εσωτερικό.
«Ως εκ τούτου, κάθε μέρα οι ηγέτες αυτών των χωρών μεταδίδουν: Πρέπει να προετοιμαστούμε για πόλεμο με τη Ρωσία και να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία», τόνισε ο Dmitry Medvedev.
«Επειδή οι στρατιωτικές μας δυνατότητες είναι ασύγκριτες, απλώς δεν θα έχουμε άλλη επιλογή.
Η απάντηση θα είναι ασύμμετρη.
Για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, θα χρησιμοποιηθούν βαλλιστικοί πύραυλοι και πύραυλοι κρουζ με ειδικές κεφαλές...
Αυτή θα είναι η παροιμιώδης Αποκάλυψη, το τέλος όλων», προειδοποίησε ο Dmitry Medvedev.

Όχι από Putin – Jinping στις παρεμβάσεις τρίτων... σε εσωτερικές υποθέσεις Κίνας και Ρωσίας

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 8/2 οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Κίνας, Xi Jinping.
Οι δύο πρόεδροι επισήμανα ότι οι χώρες τους πρέπει να αντιτάσσονται «σε οποιαδήποτε ανάμιξη ξένων δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις τους».
Μάλιστα, από την προεδρία της Κίνας αναφέρεται πως ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξη της Ρωσίας στην αρχή της «μιας Κίνας», κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τη Μόσχα.
«Τα δύο μέρη οφείλουν να εργάζονται σε στενή συνεργασία με στρατηγικό τρόπο» υπογράμμισε ο Xi Jinping, απευθυνόμενος στον πρόεδρο Putin, όπως μετέδωσε η δημόσια κινεζική τηλεόραση CCTV.
Ρωσία και Κίνα κατηγορούν τη Δύση ότι επιχειρεί να εμπλακεί σε μια σειρά από εσωτερικά ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία και την ασφάλεια τους όπως το ζήτημα της Ταϊβάν, το θέμα των Ουιγούρων αλλά και της Ουκρανίας.
«Η Κίνα και η Ρωσία οφείλουν να υπερασπίζονται την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα των αντίστοιχων χωρών τους και να αντιτίθενται αποφασιστικά στην ανάμιξη εξωτερικών δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις τους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κίνας, επισημαίνοντας πως «η Κίνα είναι έτοιμη να εργασθεί μαζί με τη Ρωσία για να ενισχύσουν τον πολυμερή διεθνή συντονισμό, να εφαρμόσουν μια αληθινή πολυμέρεια και να υπερασπιστούν ένα συντεταγμένο πολυπολικό και ισότιμο κόσμο».

Alexei Pushkov (Ρώσος Πολιτικός): Οι Ρεπουμπλικάνοι μπλοκάρουν τη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, ένιωσαν την μυρωδιά του αίματος

Οι Ρεπουμπλικάνοι ένιωσαν τη «μυρωδιά αίματος» την παραμονή των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, επομένως εξ αρχής «μπλοκάρουν» τα σχέδια του Biden να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία, αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο Ρώσος Πολιτικός Alexei Pushkov.
Ένα συμβιβαστικό νομοσχέδιο για πρόσθετη χρηματοδότηση που συνδυάζει την ασφάλεια των συνόρων, τη βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ μπλοκαρίστηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ
Το «νομοσχέδιο-κλειδί» που προωθούσε η κυβέρνηση Biden απέτυχε επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι δεν το ψήφισαν.
«Και το θέμα είναι ότι 9 μήνες πριν από τις εκλογές, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη αισθανθεί τη «μυρωδιά αίματος».
Είναι αποφασισμένοι να καταστρέψουν τον Biden στις εκλογές και να φέρουν τον υποψήφιο τους στον Λευκό Οίκο.
Κατά τη γνώμη του Alexei Pushkov, σε αυτή την κατάσταση και με τη σημερινή της μορφή, η «δέσμευση» της κυβέρνησης Biden να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία «μοιάζει καταδικασμένη».

Προέλαση παντού των Ρώσων στο Ουκρανικό μέτωπο

Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν επιβεβαιωμένα κέρδη δυτικά της Horlivka και στη συνοριακή περιοχή Donetsk-Zaporizhia εν μέσω συνεχιζόμενων μαχών σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 7 Φεβρουαρίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν πρόσφατα μια οριακή προέλαση βορειοανατολικά του Niu-York (δυτικά της Horlivka).
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις βορειοδυτικά της Horlivka κοντά στο Shumy και το Pivdenne.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να προελαύνουν στη βόρεια Avdiivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν νότια κατά μήκος της λωρίδας Zaliznychnyi στη βορειοδυτική Avdiivka.
Στοιχεία της 114ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (1ο Σώμα Στρατού DNR) και της 30ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (2η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων διείσδυσαν στην ουκρανική ομάδα στη λωρίδα Zaliznychnyi σε έναν ελιγμό που αποσκοπούσε στην αποκοπή και απομόνωση των ουκρανικών δυνάμεων σε δύο ομάδες στο σημείο διείσδυσης. 
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στο βόρειο τμήμα της πόλης. 
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν προς τα δυτικά προς το εργοστάσιο οπτάνθρακα στην βορειοδυτική Avdiivka.
Ο Mashovets δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται τώρα στην κατάληψη της οδού Hrushevskoho, της εναπομείνασας ουκρανικής επίγειας γραμμής επικοινωνίας (GLOC) που εκτείνεται δυτικά του εργοστασίου Coke και στην Avdiivka μέσω του βορειοδυτικού τμήματος της πόλης.

Οι Ρώσοι έχουν καταστρέψει πάνω από 12.000 drones των Ουκρανών ενώ προελαύνουν στο Donetsk

Οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης (24/2/2022) έχουν καταστρέψει πάνω από 12.000 ουκρανικά drones και 570 αεροσκάφη, ανακοίνωσε η Μόσχα την Πέμπτη (8/2/2024).
«Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταστρέψει συνολικά 570 εχθρικά αεροσκάφη, 265 ελικόπτερα, 12.040 UAV, 462 πυραύλους εδάφους-αέρος, 14.938 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 1.218 πυραύλους MLRS, 7.995 μονάδες πυροβολικού και όλμων, καθώς και 18.369 ειδικά στρατιωτικά οχήματα», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Luhansk_Battle_Map_Draft_February_7_2024_1.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_February_7_2024.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_February_7_2024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_February_7_2024.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_February_7_2024.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_February_7_2024.png
www.bankingmews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης