Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fidan (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Έχουμε σχέσεις αδελφοσύνης και κοινές ιστορικές ρίζες με τη Λιβύη

Fidan (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Έχουμε σχέσεις αδελφοσύνης και κοινές ιστορικές ρίζες με τη Λιβύη
Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ανατολική πλευρά της Λιβύης προοδεύουν σταδιακά, υποστηρίζει ο Fidan
Συνάντηση με τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας στην Τρίπολη, Abdul Hamid Dbeibeh, είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Hakan Fidan, που επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου την Λιβύη.
Ο Fidan δήλωσε ότι η επίσκεψή του στη Λιβύη πραγματοποιήθηκε προκειμένου να συζητήσει ορισμένα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, κυρίως για «την κατάσταση στη Γάζα και τη στήριξη των διεθνών προσπαθειών για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι «σχέση αδελφοσύνης με πολύ βαθιές ιστορικές ρίζες» και ανέφερε ό,τι είχε την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Ντιμπέμπε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. «Επανέλαβα την υποστήριξη της Τουρκίας για την ακεραιότητα, τη σταθερότητα και την ευημερία της Λιβύης. Συζητήσαμε τα θέματα που γίνονται και είναι δυνατόν να γίνουν μεταξύ των δύο χωρών», επεσήμανε ο υπουργος Εξωτερικών.
Κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο Dbeibeh είπε ότι επικροτεί τη στάση της Τουρκίας για τη στήριξη της σταθερότητας στη Λιβύη και τον ρόλο που διαδραματίζει στη στήριξη των διεθνών προσπαθειών για τη διεξαγωγή εκλογών, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
Στη δήλωση, που δημοσιεύτηκε σε λογαριασμό της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Λιβύης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρεται ότι Dbeibeh και Fidan συζήτησαν για πολιτικά και οικονομικά ζητήματα καθώς και για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Ο επιλεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους της Λιβύης, Mohammed Takallah.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έφτασε στην πρωτεύουσα Τρίπολη της Λιβύης σήμερα το πρωί, προερχόμενος από τη Μάλτα.
Ωστόσο, σε δηλώσεις του χθες Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Μάλτας, Ian Borg, στη Βαλέτα, ο Fidan ανέφερε ότι «οι σχέσεις της Τουρκίας με την ανατολική πλευρά (σ.σ. της Λιβύης) προοδεύουν σταδιακά.
Η συνεργασία μας και με τους εκεί παράγοντες συνεχίζεται.
Αποφασίσαμε να ξανανοίξουμε το γενικό προξενείο στη Βεγγάζη. Αυτό θα συμβεί σύντομα. Οι επιχειρήσεις μας άρχισαν να εργάζονται και πάλι εκεί».
Επίσης ανέφερε ό,τι «δεν θέλουμε να δούμε τη σημερινή διαίρεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης να καθίσταται μόνιμη« και τόνισε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στο ζήτημα της Λιβύης μαζί με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλους περιφερειακούς φίλους της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης