Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση στη Γάζα: Ο Netayahu απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση της Hamas

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση στη Γάζα: Ο Netayahu απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση της Hamas
Δεν δέχεται την πρόταση της Hamas ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyuahu δεν αποδέχεται τους όρους της Hamas, για μια πιθανή συμφωνία που θα οδηγούσε σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αλλά και σε εκτεταμένη ανταλλαγή των εκατέρωθεν αιχμαλώτων.
Ο Netanyahu ανακοίνωσε την απόρριψη των αιτημάτων που έθεσε η παλαιστινιακή οργάνωση, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Δυτική Ιερουσαλήμ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Antony Blinken.
Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κατά την προσφιλή του γραμμή επανέλαβε ότι το Ισραήλ ήταν κοντά στην επίτευξη της ολοκληρωτικής νίκης «μέσα σε λίγους μήνες».
Στη συνέχεια, τόνισε: «Η υποχώρηση στις παραληρηματικές απαιτήσεις της Hamas θα σημάνει καταστροφή και θα φέρει μία νέα τραγωδία στη χώρα που κανείς δεν θα ήταν πρόθυμος να δεχτεί.
Η "επόμενη μέρα" είναι η μέρα μετά τη Hamas», λέγοντας, δε, ότι μόνο το Ισραήλ μπορεί να διασφαλίσει την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας.
Η Hamas νωρίτερα είχε υποβάλει τη δική της εκτεταμένη πρόταση για οριστικό τερματισμό των μαχών αργά την Τρίτη μέσω Κατάρ και Αιγύπτιων μεσολαβητών, περιγράφοντας λεπτομερώς ένα σχέδιο τριών φάσεων που θα εκτυλιχθεί σε διάστημα τεσσεράμισι μηνών.
Το σχέδιο, ως απάντηση σε πρόταση που καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, το Κατάρ και την Αίγυπτο, ορίζει ότι όλοι οι όμηροι θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους που φυλακίστηκαν από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων μαχητών, και τον τερματισμό του πολέμου.

Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης

Νωρίτερα ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ Yoav Gallant είχε διαμηνύσει στον Blinken ότι με τον τρόπο που απάντησε στη λεγόμενη «Πρόταση του Παρισίου» η Hamas ουσιαστικά θα προκαλέσει, έτσι, την κλιμάκωση των εκτεταμένων χερσαίων επιχειρήσεων, στη Γάζα, τη Rafah και αλλού.
Μάλιστα, το ειδησεογραφικό δίκτυο Axios μετέδωσε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε νωρίτερα εκφράσει τις έντονες ανησυχίες του προς τον Gallant για τους κλιμακούμενους βομβαρδισμούς στη Rafah -κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο- όπου εκατομμύρια Παλαιστίνιοι αναζητούν καταφύγιο.
Επικαλούμενο ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο, το Axios παραθέτει την εκτίμηση του Ισραήλ πως η πρόταση της Hamas είχε επί τούτου υπερβολικές απαιτήσεις, ώστε να απορριφθούν από το εβραϊκό κράτος και να το παρουσιάσουν ως «υπαίτιο» του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων.

Το πλαίσιο της Hamas για κατάπαυση του πυρός

Προηγούμενα η σουνίτικη παλαιστινιακή οργάνωση διατύπωσε μια αντιπρόταση για κατάπαυση πυρός για ένα διάστημα 4,5 μηνών που θα οδηγήσει σταδιακά στο τέλος του πολέμου.
Η αντιπρόταση της Hamas προβλέπει τρεις φάσεις κατάπαυσης του πυρός, με κάθε μια να έχει διάρκεια 45 ημερών.
Βάσει του σχεδίου αυτού, η Hamas θα παραδώσει όλους τους ομήρους που κρατά στη Γάζα.
Επιπλέον, προβλέπεται η έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και η παράδοση των σορών Ισραηλινών ομήρων.
Στην πρώτη φάση, θα απελευθερωθούν όλες οι Ισραλινές γυναίκες, οι άντρες κάτω των 19 ετών, οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων γυναικών και παδιών από τις ισραηλινές φυλακές.
Στη δεύτερη φάση, θα απελευθερωθούν όσοι άντρες έχουν απομείνει ενώ οι σωροί θα επιστραφούν στο Ισραήλ στην τρίτη φάση.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η τρίτη φάση, η Hamas περιμένει ότι θα έχει καταλήξει σε μια συμφωνία με το Ισραήλ για το τέλος του πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης