Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Αλλάζουν όσα γνωρίζαμε για τις πλατφόρμες streaming με την εισβολή διαφημίσεων

DW: Αλλάζουν όσα γνωρίζαμε για τις πλατφόρμες streaming με την εισβολή διαφημίσεων
Nέο μοντέλο αλλάζει εκ βάθρων τη βιομηχανία θεάματος και streaming, τονίζει η DW
Από τις 5 Φεβρουαρίου όποιος χρήστης συνδέθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο Prime Video, την υπηρεσία streaming της Amazon, από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τον Καναδά, είδε μπροστά του το εξής κουτάκι: «Στις ταινίες και τις σειρές που προσφέρονται στο Prime θα υπάρχουν εφ’ εξής ορισμένες διαφημίσεις».
Έναντι 2,99 ευρώ τον μήνα μπορεί όμως ο χρήστης να αγοράσει ένα upgrade, που θα του επιτρέπει να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα χωρίς να εμφανίζονται διαφημίσεις.
Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται στις Η.Π.Α. ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου.
Πέραν του Prime Video η Amazon έχει και μία δεύτερη υπηρεσία streaming, το Freevee, που είναι δωρεάν και βασίζεται εξ ολοκλήρου στα έσοδα από τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στις ταινίες και τις σειρές της πλατφόρμας. Γιατί όμως μπαίνουν τώρα διαφημίσεις και στο Prime Video; Σε σχετική ερώτηση η Amazon απάντησε πως θέλει να συνεχίσει να επενδύει «στο φανταστικό περιεχόμενο» και να διατηρήσει αυτήν την επένδυση μακροπρόθεσμα σε υψηλό επίπεδο. «Στόχος μας είναι να έχουμε σημαντικά λιγότερες διαφημίσεις από τα παραδοσιακά κανάλια της τηλεόρασης και άλλες υπηρεσίες streaming», υποστηρίζει.

Αντιδράσεις από τις αρχές προστασίας των καταναλωτών

Οι συνήγοροι καταναλωτών πάντως φέρονται να ετοιμάζουν ήδη συλλογικές αγωγές εναντίον της Amazon, καθώς η πλατφόρμα θα έπρεπε σύμφωνα με αυτούς να ζητήσει πρώτα τη συγκατάθεση του εκάστοτε χρήστη, μιας και πρόκειται για διαφοροποίηση των όρων που συμφωνήθηκαν κατά τη σύμβαση μεταξύ αυτών και της εταιρείας.
Οι συνδρομητικές υπηρεσίες που προβάλλουν και διαφημίσεις δεν αποτελούν ακόμη τον κανόνα στη Γερμανία, ωστόσο πληθαίνουν διαρκώς.
Σύμφωνα με την Ένωση Ιδιωτικών Μέσων (Vaunet) ήδη υπάρχουν ορισμένες υπηρεσίες streaming που προσφέρουν συνδρομητικά πακέτα, αλλά χρηματοδοτούνται και από τη «μετρημένη τοποθέτηση διαφημίσεων», όπως το Disney+, το Netflix ή το Wow. Η συμβουλευτική εταιρεία Goldmedia που ασχολείται με έρευνες της αγοράς εξηγεί πως «αυτή η τάση ακολουθείται εδώ και καιρό από πλατφόρμες στις Η.Π.Α., όπου το μοντέλο αυτό λειτουργεί πολύ καλά. Ήταν επομένως θέμα χρόνου να έρθει και στη Γερμανία».

Ήρθε το τέλος των συνδρομών; Μάλλον όχι

Αποτελούν όλα αυτά ένδειξη πως οι συνδρομητικές υπηρεσίες στις πλατφόρμες θα είναι ίσως σύντομα παρελθόν; Κατά τη Vaunet, όχι: «Πρόκειται περισσότερο για μία επέκταση των προσφερόμενων συνδρομών στην αγορά streaming».
Όπως προσθέτει η Ένωση, «με την αύξηση των θεατών οι πλατφόρμες streaming έφτασαν σε ένα σημείο που προσελκύουν ολοένα και περισσότερο τον διαφημιστικό κλάδο», γεγονός που θα εντείνει και τον ανταγωνισμό.
Η Goldmedia τονίζει από την πλευρά της ότι οι εξελίξεις αυτές θα θέσουν την τηλεόραση υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση, καθώς οι χώροι τοποθέτησης διαφημίσεων πληθαίνουν.
Επιπλέον, οι πελάτες θα μπορούν να καλύψουν πιο εύκολα το κόστος στα μεικτά μοντέλα ή σε αυτά που περιλαμβάνουν και διαφημίσεις, ενώ θα υπάρχει και μεγαλύτερη κινητικότητα πελατών αναμεσα στις διάφορες πλατφόρμες.
Η Goldmedia αποδίδει την αξιοποίηση των μεικτών μοντέλων από τις πλατφόρμες streaming στο εξής: η προώθηση των συνδρομητικών προσφορών δεν καλύπτει τα κόστη στην αγορά συνολικά, όσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα η προσφορά ταινιών και σειρών. «Ο αριθμός των συνδρομών δεν αυξάνεται σημαντικά και η πίεση του κόστους για τους καταναλωτές είναι μεγαλύτερη λόγω των δύσκολων εξωτερικών συνθηκών. Γι' αυτό και είναι λογικό οι πλατφόρμες streaming να αναζητούν νέες πηγές εσόδων».
Τέλος, υπάρχει και η ελπίδα πως οι πελάτες θα αυξηθούν, εάν το συνδρομητικό κόστος μειωθεί λόγω των διαφημίσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης