Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατάπαυση πυρός 135 ημερών προτείνει η Hamas - Σχέδιο 3 φάσεων για το τέλος του πολέμου στη Γάζα

Κατάπαυση πυρός 135 ημερών προτείνει η Hamas - Σχέδιο 3 φάσεων για το τέλος του πολέμου στη Γάζα
Στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken – Τι προβλέπει η συμφωνία κατάπαυσης πυρός
(upd10) Στο φως της δημοσιότητας περιήλθε η αντιπρόταση της Hamas στο προτεινόμενο σχέδιο για εκεχειρία που συνδιαμόρφωσαν στο Παρίσι οι αρχηγοί της CIA, της Mossad καθώς και αξιωματούχοι από το Κατάρ και την Αίγυπτο.
Νωρίτερα πληροφορίες
ανέφεραν πως η Hamas είχε απαντήσει θετικά σε αυτήν την πρόταση συμφωνίας αλλά δεν είχαν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της απάντησης της.
Το αρχικό σχέδιο που καταρτίστηκε στο Παρίσι αλλά και την αντιπρόταση της Hamas αναμένεται να συζητήσει σήμερα Τετάρτη 7/2 στο Ισραήλ ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς ακριβώς θα γεφυρωθεί η βασική διαφορά μεταξύ Hamas και Ισραήλ
, καθώς η μεν πρώτη επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια μόνιμη και εκτεταμένη παύση εχθροπραξιών προκειμένου να συναινέσει στην απελευθέρωση των ομήρων, τη στιγμή που οι Ισραηλινοί διαμηνύουν κατηγορηματικά πως ο πόλεμος δεν πρόκειται να σταματήσει εάν δεν εξοντωθεί πλήρως η Hamas και δεν εξουδετερωθεί τελείως η απειλή από τη Γάζα για το Ισραήλ.
Μόλις χθες ο Netanyahu υποστήριζε πως ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει μέχρι την τελική νίκη.

Εκεχειρία 4,5 μηνών

Αν και το προτεινόμενο σχέδιο μιλά για κατάπαυση πυρός διάρκειας 40 ημερών, η Hamas διατυπώνει μια αντιπρόταση για κατάπαυση πυρός για ένα διάστημα 4,5 μηνών που θα οδηγήσει σταδιακά στο τέλος του πολέμου.
Η αντιπρόταση της Hamas προβλέπει τρεις φάσεις κατάπαυσης του πυρός, με κάθε μια να έχει διάρκεια 45 ημερών.
Βάσει του σχεδίου αυτού, η Hamas θα παραδώσει όλους τους ομήρους που κρατά στη Γάζα.
Επιπλέον, προβλέπεται η έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και η παράδοση των σορών Ισραηλινών ομήρων.
Στην πρώτη φάση,
θα απελευθερωθούν όλες οι Ισραλινές γυναίκες, οι άντρες κάτω των 19 ετών, οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων γυναικών και παδιών από τις ισραηλινές φυλακές.
Στη δεύτερη φάση,
θα απελευθερωθούν όσοι άντρες έχουν απομείνει ενώ οι σωροί θα επιστραφούν στο Ισραήλ στην τρίτη φάση.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η τρίτη φάση, η Hamas περιμένει ότι θα έχει καταλήξει σε μια συμφωνία με το Ισραήλ για το τέλος του πολέμου.

Να απελευθερωθούν 1.500 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

Επιπλέον, η Hamas θέλει την απελευθέρωση 1.500 Παλαιστίνιων κρατουμένων, εκ των οποίων το ένα τρίτο θέλει να το επιλέξει από μια λίστα Παλαιστίνιων που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια από το Ισραήλ.
Στο σχέδιο της Hamas γίνεται λόγος για αυξημένη ροή τροφίμων και άλλων ειδών βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας.

Θετική απάντηση

Σημειώνεται πως νωρίτερα η Hamas είχε απαντήσει θετικά στην πρόταση συμφωνίας, αν και δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθέτηση της.
Η Hamas αναφέρει πως «απάντησε με θετικό πνεύμα, για τη διασφάλιση μιας συνολικής και πλήρους κατάπαυσης του πυρός και για τον τερματισμό της επιθετικότητας κατά του λαού μας, εξασφαλίζοντας ανακούφιση, καταφύγιο και ανοικοδόμηση και αίροντας την πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας και επιτυγχάνοντας την ανταλλαγή κρατουμένων».
Το Κατάρ σχολίασε πως η απάντηση της Hamas είναι θετική, ενώ η Αίγυπτος έκανε λόγο για ευελιξία από την πλευρά της Hamas.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια ανακοίνωση που τουλάχιστον στα αυτιά των Ισραηλινών αξιωματούχων δεν πρόκειται να ηχήσει… θετικά.

Στο Ισραήλ ο Blinken

Την απάντηση της Hamas αναμένεται να συζητήσει με Ισραηλινούς αξιωματούχους ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα Τετάρτη 7/2 στο Ισραήλ και αφού νωρίτερα έχει επισκεφθεί Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Αίγυπτο.
Σε δηλώσεις του ο Blinken υποστήριξε πως απομένει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μια «συμφωνία είναι πιθανή» και το κυριότερο, άκρως απαραίτητη.
Είναι προφανές πως ο Blinken, σε αυτήν την πέμπτη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, θα ασκήσει πιέσεις στον Netanyahu ώστε να υπάρξει συμφωνία για εκεχειρία.

Η αρχική πρόταση συμφωνίας

Πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση που συντάχθηκε στο Παρίσι από CIA, Mossad, Αίγυπτο και Κατάρ προβλέπει τρεις φάσεις.
Η πρώτη φάση προβλέπει μια ανακωχή διάρκειας έξι εβδομάδων, με την απελευθέρωση 200 ως 300 Παλαιστίνιων κρατουμένων και 35 με 40 Ισραηλινών ομήρων.
Επιπλέον, σε αυτήν την φάση, προβλέπεται και η είσοδος σε καθημερινή βάση 200 έως 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.
Θα ακολουθήσουν και οι άλλες δύο φάσεις που προβλέπουν την παράδοση Ισραηλινών στρατιωτών που κρατά η Hamas καθώς και πτωμάτων ομήρων
Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου, Diaa Rashwan «θα συζητήσουμε όλες τις λεπτομέρειες του προτεινόμενου πλαισίου με τα εμπλεκόμενα μέρη για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία επί της τελικής φόρμουλας το συντομότερο δυνατό».

Σαουδική Αραβία: Καμία αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ

Την ίδια στιγμή, η Σαουδική Αραβία διαμηνύει πως δεν πρόκειται να αποκαταστήσει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ, εάν αυτό πρώτα δεν αναγνωρίσει την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.
Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει πως το ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να αναγνωριστεί στα σύνορα του 1967 και να έχει πρωτεύουσα του, την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Φήμες για διάσπαση της ηγεσίας της Hamas

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες κάνουν λόγο για φήμες περί διάσπασης στην ηγεσία της Hamas.
Όπως αναφέρεται, όταν ο ηγέτης της Hamas, Yahya Sinwar εξαπέλυσε την καταστροφική επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η εξόριστη πολιτική ηγεσία της Hamas δεν γνώριζε τίποτα.
Μετά τη σφαγή στο Ισραήλ, η εξόριστη πολιτική ηγεσία της Hamas παρακολουθούσε το Ισραήλ να σκοτώνει περισσότερους από 27.600 ανθρώπους, να έχει εκτοπίσει το 85% των 2,3 εκατομμυρίων των Παλαιστίνιων και να έχει ισοπεδώσει τα περισσότερα από τα μισά κτήρια της Γάζας.
Τις πρώτες ημέρες του πολέμου και ενώ ο Yahya Sinwar καλούσε τον αραβικό κόσμο της Μέσης Ανατολής να συμμετάσχει στον αγώνα κατά του Ισραήλ, ο πρόεδρος του Politburo της Hamas, Ismail Haniyeh φαινόταν πως εστίαζε στη διαχείριση της καταστροφής.
Πλέον, όπως αναφέρει ο Guardian, οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί.
Ο Sinwar και οι άντρες του εξουθενωμένοι από τις μάχες θέλουν να καταλήξουν σε μια προσωρινή συμφωνία εκεχειρίας, ενώ ο Haniyeh απαιτεί περισσότερες παραχωρήσεις και επιφυλάσσεται σχετικά με μια πλήρη αποχώρηση των Ισραηλινών.

Νεκροί 31 όμηροι

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως 31 από τους ομήρους που κρατούνται από την Hamas είναι νεκροί.
Το Ισραήλ εκτιμά ότι 136 όμηροι εξακολουθούσαν να βρίσκονται στα χέρια της Hamas, μετά την απελευθέρωση των 110 ομήρων στο πλαίσιο της εκεχειρίας του περασμένου Νοεμβρίου.
Πληροφορίες ωστόσο από τη Wall Street Journal αναφέρουν πως μια δεύτερη ισραηλινή εκτίμηση ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών Ισραηλινών ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Hamas στους 50, εκτίμηση που αφήνει… ζωντανούς λίγο περισσότερους από 80.

Επιχειρεί ο IDF, απειλεί τη Rafah

Ο διπλωματικός αυτός μαραθώνιος έχει ως σκοπό, μεταξύ άλλων, να προλάβει και την χερσαία επίθεση των Ισραηλινών κατά της Rafah, του τελευταίου καταφυγίου για τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι γύρω από την πόλη των 270.000 κατοίκων, έχουν στηθεί εκατοντάδες χιλιάδες σκηνές και αυτοσχέδιοι καταυλισμοί, υποστηρίζοντας πως μια στρατιωτική επιχείρηση θα καταλήξει σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή και αιματοκύλισμα.
Ήδη οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν την Khan Yunis και τη Rafah, υποστηρίζοντας πως έχουν ήδη καταφέρει να εξοντώσουν την κύρια δύναμη της Hamas στην Khan Yunis και πως θα κινηθούν προς τη Rafah για να εξοντώσουν και τους τελευταίους πυρήνες αλλά και την ηγεσία της Hamas.
Από την πλευρά της πάντως η Hamas απορρίπτει τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών, αναφέροντας πως το αξιόμαχο των δυνάμεων της παραμένει ισχυρό και πως μαχητές της επιχειρούν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.
Την ίδια στιγμή πάντως, ο αριθμός των νεκρών αμάχων στη Γάζα αυξάνεται δραματικά, έχοντας ήδη ξεπεράσει τους 27.585.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης