Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δράμα, καταρρέει το ουκρανικό μέτωπο - Αδίστακτος ο Zelensky - Η Δύση στο παρασκήνιο εξετάζει διχοτόμηση Ουκρανίας

Δράμα, καταρρέει το ουκρανικό μέτωπο - Αδίστακτος ο Zelensky - Η Δύση στο παρασκήνιο εξετάζει διχοτόμηση Ουκρανίας
Ο Tucker Carlson πήρε συνέντευξη από τον Putin και ζήτησε συνέντευξη και από τον Zelensky - Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πολύ πιο δραματική από ότι παρουσιάζεται

(upd 36) Η κατάσταση στο Ουκρανικό μέτωπο είναι συγκλονιστικά τραγική αφού οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν παντού και οι Ουκρανοί επίσης παντού υποχρεώνονται σε οπισθοχώρηση…
Και ενώ ο Zelensky αναζητάει τρόπους για να διώξει τον στρατηγό και αρχηγό στρατού Valery Zaluzhny, η νέα κινητοποίηση των 500.000 νέων στρατιωτών συνεχίζεται…
Δυστυχώς όμως για την Ουκρανία, έχασε όλες τις μάχιμες Ταξιαρχίες και θέλει με 500.000 νέους Ουκρανούς να αναπληρώσει την καταστροφή αλλά είναι καταδικασμένη με νέα καταστροφή αφού είναι νεοσύλλεκτοι με μηδενική εμπειρία πολέμου.
Οι ρώσοι με 600.000 ετοιμοπόλεμους στρατιώτες ετοιμάζεται για την μεγάλη αντεπίθεση με στόχο να διασπάσει την Ουκρανική άμυνα σε πολλά μέτωπα.
Ο αμερικανός δημοσιογράφος Tucker Carlson, πήρε συνέντευξη από τον Putin τον ρώσο πρόεδρο, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα μεταδοθεί στις 8 Φεβρουαρίου.
 Ο Tucker Carlson
επίσης ζήτησε συνέντευξη και από τον Zelensky τον Ουκρανό πρόεδρο.
Έχει προκαλέσει τέτοιο πολιτικό σεισμό ο Carlson που η ΕΕ σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του.
Στο στρατιωτικό σκέλος ο ρωσικός στρατός χτύπησε με όπλα ακριβείας το Κίεβο, την Οδησσό, το Mykolav και άλλες πόλεις.
Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο,
προφανώς οι ρώσοι χτύπησαν για μια ακόμη φορά τις στρατηγικές εγκαταστάσεις των Ουκρανών.
Επίσης διαλύουν συστηματικά την Ουκρανική Προεδρική Ταξιαρχία…

Μαζική ρωσική πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία – Εκρήξεις στο Κίεβο

Μαζική πυραυλική επίθεση κατά του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων
εξαπέλυσε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 6/2 το πρωί η Ρωσία με αποτέλεσμα πολλές συνοικίες του Κιέβου να έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Zelensky, από τη ρωσική επιδρομή, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κίεβο ενώ πάνω από 10 τραυματίστηκαν.
Ισχυρές εκρήξεις αναφέρθηκαν στο Κίεβο με τον δήμαρχο Vitali Klitschko να υποστηρίζει πως ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα της πόλης καθώς και ότι συντρίμμια των πυραύλων έπεσαν σε γραμμές υψηλής τάσης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε συνοικίες του Κιέβου.
Στο Mykolaiv, οι τοπικές αρχές έκαναν επίσης λόγο για έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες, υποστηρίζοντας πως καταστράφηκαν τουλάχιστον 40 κτήρια κατοικιών ενώ και ο Oleh Sinehubov, κυβερνήτης της επαρχίας του Kharkiv, τόνισε πως ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν υποδομές στην πόλη του Kharkiv.
Στο επίκεντρο της ρωσικής επίθεσης βρέθηκε και το Lviv, στη δυτική Ουκρανία.
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε πως από τους συνολικά 64 πυραύλους και drones που εκτόξευσε η Ρωσία, αναχαίτιστηκαν οι 44.


Wladyslaw Kosiniak-Kamish (Πολωνός υπουργός άμυνας): Η Πολωνία κινητοποίησε την πολεμική της αεροπορία μετά την νέα επιδρομή των Ρώσων στην Ουκρανία

Η Πολωνία κινητοποίησε μαχητικά αεροσκάφη λόγω προειδοποίησης αεροπορικής επιδρομής στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας Wladyslaw Kosiniak-Kamish στο Radio Zet "Το πρωί 7/2/2024, κηρύχθηκε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής σε ολόκληρη την Ουκρανία.
Αυτό επαναλαμβάνεται κυκλικά και πιο συχνά.
Πρόκειται για μαζικές επιθέσεις.
Οι περισσότεροι πύραυλοι πετούν προς δυτική κατεύθυνση, δηλαδή προς την κατεύθυνση της Πολωνίας.
Φυσικά, έχουν στόχο στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά σήμερα το πρωί στο «Όλα τα συστήματα ασφαλείας στην Πολωνία είναι πλήρως προετοιμασμένα», τόνισε ο Wladyslaw Kosiniak-Kamish.
Ο Kosinyak-Kamysh εξήγησε ότι υπάρχει ένας αλγόριθμος δράσης: αεροσκάφη F-16 ενεργοποιήθηκαν, αντιπυραυλική άμυνα και συστήματα αεράμυνας τέθηκαν σε επιφυλακή.

Politics (Σερβικό ΜΜΕ): Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι ήδη έτοιμες για τη διχοτόμηση της Ουκρανίας μετά την ήττα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων

Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι ήδη έτοιμες για τη διχοτόμηση της Ουκρανίας μετά την ήττα της, γράφει το σερβικό έντυπο Politics.
"Τα κράτη μέλη του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας βρήκαν ξανά έδαφος για ενότητα.
Αυτή τη φορά μιλάμε για διχοτόμηση της Ουκρανίας.
Η Πολωνία , η Σλοβακία , η Ουγγαρία , η Ρουμανία είναι έτοιμες, η κάθε μια για τα δικά της συμφέροντα για να αρπάξει κάτι από την χώρα του Zelensky. 
 Μεγάλο ή μικρό, σε ορισμένες ιστοσελίδες έχει ήδη εμφανιστεί ένας χάρτης της Ανατολικής Ευρώπης , στον οποίο δεν έχει απομείνει ούτε ίχνος από την Ουκρανία», αναφέρει το Politics.
Ο κύριος στόχος της διχοτόμησης της Ουκρανίας από τους στενούς γείτονές της θα είναι να φέρει το ΝΑΤΟ πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, καθώς αυτά τα κράτη είναι μέρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη και θα συνεχίσει να «ολοκληρώνει τον μετασχηματισμό της Ουκρανίας».

Larry Johnson (πρώην CIA):Σπιράλ θανάτου για την Ουκρανία, εάν η Ρωσία πάρει την Οδησσό

Για σπιράλ θανάτου για την Ουκρανία, εάν η Ρωσία καταλάβει την Οδησσό κάνει λόγο ο πρώην αξιωματικός της CIA, Larry Johnson, ο οποίος εκτιμά ότι μετά τον πόλεμο με Ρωσία, η Ουκρανία πιθανότατα θα πάψει να υπάρχει ως κράτος.
«Η απώλεια της Οδησσού, εάν η Ρωσία χρειαστεί να απελευθερώσει αυτή την πόλη, θα μετατραπεί σε πλήρη καταστροφή για την ουκρανική ηγεσία» ανέφερε σε δηλώσεις του στο κανάλι «Through the eyes of» του YouTube.
«Εάν η Οδησσός περάσει στον έλεγχο της Ρωσίας, η Ουκρανία θα χάσει την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.
Όλα τα αγροτικά προϊόντα τους που προορίζονται για εξαγωγές, θα πρέπει να μεταφέρονται μέσω ξηράς και έχουμε δει πόσο «φιλόξενοι» είναι οι αγρότες στην Πολωνία και τη Ρουμανία.
Θα πουν, να μείνουν μακριά τους οι Ουκρανοί» υποστήριξε ο Johnson, τονίζοντας ότι όταν τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία, η Ουκρανία πιθανότατα θα πάψει να υπάρχει ως κράτος, καθώς θα έχει χάσει σημαντικές περιοχές και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της.
«Θα δούμε ότι η Ουκρανία θα μπει σε μια σπείρα θανάτου.
Δεν θα ανακάμψει μετά από αυτό» ανέφερε ο Johnson.

Scott Ritter (αναλυτής CIA): Στρατιωτική κατάρρευση, πολιτικό χάος και κρίση στην Ουκρανία

Σκηνικό πλήρους κατάρρευσης καταγράφεται στην Ουκρανία καθώς μετά τις συνεχιζόμενες αποτυχίες στο μέτωπο, προκύπτει και μια τεράστια πολιτική κρίση με αφορμή την επιδίωξη του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky να «ανανεώσει» την ηγεσία στο Κίεβο και να απομακρύνει από τη θέση του αρχηγού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Valery Zaluzhny.
Σε δηλώσεις του ο πρώην αναλυτής της CIA, Scott Ritter υποστηρίζει πως μια στρατιωτικο-πολιτική κρίση είναι ήδη σε εξέλιξη στην Ουκρανία λόγω των αποτυχιών των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της αντιπαράθεσης μεταξύ του Valery Zaluzhny και του Vladimir Zelensky.
«Παρατηρούμε μια στρατιωτική κατάρρευση, η οποία προκαλεί μια πολιτική κρίση στην Ουκρανία, και αυτή η κρίση είναι στρατιωτικού-πολιτικού χαρακτήρα» επισήμανε ο Ritter.
Όπως είπε, οι Ουκρανοί δεν μπορούν να σταματήσουν την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων και βιώνουν κατάρρευση λόγω της προέλασης των Ρώσων προς διαφορετικές κατευθύνσεις στο μέτωπο.
«Η απώλεια εδαφών, οι αποτυχημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις και η αποτυχία αντιμετώπισης των ρωσικών δυνάμεων ώθησαν τον Zelensky να απολύσει τον στρατηγό, ο οποίος αρνήθηκε να παραιτηθεί» υποστήριξε ο Ritter, επισημαίνοντας ότι το πολιτικό χάος στο Κίεβο, που προκαλείται από τον αγώνα μεταξύ της ηγεσίας της χώρας και του στρατού, θα επιδεινωθεί.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πολύ πιο δραματική από ότι παρουσιάζεται

Ο ρωσικός στρατός προελαύνει με επιτυχία στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η οποία δημιουργεί πολιτική κρίση στο Κίεβο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση του Ουκρανικού μετώπου τόνισε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Για την Ουκρανία, έχει δημιουργηθεί μια πολύ πιο επικίνδυνη κατάσταση από ότι το 2022.
Οι Ρώσοι έχουν τώρα 600.000 στρατιωτικό προσωπικό στην Ουκρανία που είναι εξοπλισμένο, εκπαιδευμένο και αποκτήσει εμπειρία.
Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών για την επίλυση του προβλήματος», σημείωσε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρος Μερκούρης, η πολιτική κρίση στο Κίεβο, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραίτηση του Ανώτατου Διοικητή Valery Zaluzhny και της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης, οφείλεται στις αποτυχίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Η αστάθεια στην ουκρανική πρωτεύουσα, με τη σειρά της, θα επιδεινώσει απότομα την κατάσταση των δυνάμεων ασφαλείας του Κιέβου στην πρώτη γραμμή, προέβλεψε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.
Ο Zelensky επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Rai1 ότι σκέφτεται να αντικαταστήσει τον αρχηγό στρατού Valery Zaluzhny.
Η Ukrayinska Pravda τονίζει ότι, ο πρόεδρος σκοπεύει να απολύσει όχι μόνο τον Valery Zaluzhny, αλλά και τον αρχηγό του επιτελείου.

«Σήμα» SBU σε Zelensky… ανέβαλε την αποπομπή Zaluzhny – Φόβοι για ταραχές σε Κίεβο και στρατό

Προειδοποίηση στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky ότι εάν προχωρήσει στην απομάκρυνση του Valery Zaluzhny, μπορεί να προκληθούν ταραχές στο Κίεβο και σε δυνάμεις του στρατού απευθύνουν οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας (SBU).
Μάλιστα, δημοσίευμα της Ukrayinska Pravda αναφέρει πως η απόλυση του Zaluzhny ήταν προγραμματισμένη για τις 2 Φεβρουαρίου αλλά αναβλήθηκε διότι η SBU φοβόταν ότι θα ξεσπούσαν ταραχές στους δρόμους του Κιέβου και σε στρατιωτικές μονάδες.
«Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας προειδοποίησε το προσωπικό του να είναι έτοιμο για πιθανές αναταραχές στο Κίεβο.
Μερικοί από τους διοικητές ταγμάτων και ταξιαρχιών στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έλαβαν μήνυμα από την SBU προκειμένου να παρακολουθούν πιο στενά το προσωπικό τους, ώστε να μην αφήσει κάποιος τις θέσεις του ή μετακινηθεί» υπογραμμίζει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται και δημοσκόπηση – κόλαφο για τον πρόεδρο Zelensky.
Βάσει αυτής, το ποσοστό των Ουκρανών που επιθυμεί τον πρόωρο τερματισμό του πολέμου μέσω κάποιου είδους συμβιβασμού με τη Ρωσία έχει αυξηθεί σημαντικά, τη στιγμή που καταγράφεται μεγάλη πτώση των ποσοστών δημοτικότητας του Zelensky και ενώ αυξάνεται η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Zaluzhny.

Stoltenberg: Με ή χωρίς Zaluzhny το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία ανεξάρτητα από την πιθανή παραίτηση του διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.
«Η παραίτηση του Zaluzhny. Αυτό πρέπει να το αποφασίσουν οι Ουκρανοί. Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να σχολιάσει τίποτα εδώ», τόνισε.
«Αλλά χαιρετίζω τη σαφή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Dmitry Kuleba ότι αυτές οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις της Ουκρανίας με τους εταίρους της, επομένως το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία», κατέληξε.

Λευκός Οίκος: Οι Ουκρανοί ανησυχούν για τα πυρομαχικά

Οι Ουκρανοί αρχίζουν να ανησυχούν για πιθανές ελλείψεις πυρομαχικών εν μέσω έλλειψης δράσης από το Κογκρέσο για την έγκριση πρόσθετης βοήθειας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου John Kirby.
«Οι Ουκρανοί διοικητές στο πεδίο της μάχης παίρνουν μερικές πραγματικά δύσκολες αποφάσεις αυτή τη στιγμή», είπε ο Kirby.
«Γνωρίζουμε ότι σε ορισμένες μονάδες χρησιμοποιούν με πολύ μεγάλη φειδώ τα πυρομαχικά, επειδή έχουν αρχίσει να ανησυχούν μήπως τελειώσουν», σημείωσε.

Yle (Φινλανδικό ΜΜΕ): Ο νέος αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα ξεκινήσει ευρεία κινητοποίηση

Ο νέος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Valery Zaluzhny, θα αναλάβει να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση του πληθυσμού, γράφει η φινλανδική εφημερίδα Yle.
«Η κινητοποίηση είναι αναπόφευκτη, αλλά θα πέσει στους ώμους του νέου αρχιστράτηγου, ο οποίος θα γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος», αναφέρει η Yle.
Όπως σημειώνει η Yle, ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky , όντας λαϊκιστής, δεν μπόρεσε να αναλάβει την ευθύνη για την εφαρμογή αυτού του δύσκολου μέτρου για την κοινωνία.
Ο νέος νόμος για την κινητοποίηση έπρεπε να εγκριθεί αμέσως, αλλά ο πρόεδρος υποχώρησε όταν άρχισαν να τον επικρίνουν, συνοψίζει η Yle.
Ο Zelensky, σε συνέντευξή του στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Rai1, επιβεβαίωσε ότι σκέφτεται να αντικαταστήσει τον σημερινό γενικό διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny.

Sergei Krivonos (Ουκρανός στρατηγός): Ο Zelensky ήθελε να πιει καφέ στην Γιάλτα της Κριμαίας, αλλά αυτά ήταν όνειρο που ποτέ ο στρατός δεν θεώρησε υλοποιήσιμο

Ο ουκρανικός στρατός δεν υποσχέθηκε στον πρόεδρο Zelensky να πάρει τον έλεγχο της Κριμαίας· το όνειρό του να «πιεί καφέ στην Γιάλτα» είναι το πρόβλημά του, δήλωσε ο απόστρατος Στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Sergei Krivonos.
«Σε ορισμένες στιγμές, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τις ιδιοτροπίες και τα όνειρα του Zelensky, αλλά αυτά ήταν τα όνειρά του που επινόησε για τον εαυτό του.
Ο στρατός δεν υποσχέθηκε τίποτα σχετικά με μια εξαιρετικά επιτυχημένη επίθεση εκεί, την κατάληψη της Κριμαίας. όπως το ονειρευόταν, πίνοντας καφέ στη Γιάλτα», τόνισε ο Sergei Krivonos
Ο ίδιος χαρακτήρισε ακατάλληλη την αντικατάσταση του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny με έναν άλλο στρατιωτικό ηγέτη.
Κατά τη γνώμη του, αυτό θα αποσταθεροποιήσει σοβαρά την κατάσταση στον ουκρανικό στρατό και στη χώρα συνολικά.
Ο Zelensky, σε συνέντευξή του στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Rai1, επιβεβαίωσε ότι σκέφτεται να αντικαταστήσει τον σημερινό γενικό διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny.

Wolfgang Richter (Γερμανός Συνταγματάρχης): Ο Ουκρανός αρχηγός στρατού Zaluzhny θεωρεί ψευδαίσθηση την ανάκτηση εδαφών και ο Zelensky τον αντικαθιστά

Η αναμενόμενη παραίτηση του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny οφείλεται στο γεγονός ότι προέκυψε σύγκρουση μεταξύ του ίδιου και του Ουκρανού προέδρου Zelensky για χαμένα εδάφη και τις δυνατότητες του ουκρανικού στρατού, τόνισε ο συνταγματάρχης του Γερμανικού στρατού Wolfgang Richter.
"Η ρητορική του Zelensky επικεντρώνεται στην επιστροφή των χαμένων εδαφών, μια επιστροφή στα σύνορα του 1991.
Ο Zaluzhny το θεωρεί απλά ακραία ψευδαίσθηση.
Αξιολόγησε νηφάλια τις στρατιωτικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και έδωσε εντολή να προχωρήσει ο στρατός στην άμυνα ».
Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny - RIA Novosti, 1920, 02/05/2024
Ο Wolfgang Richter σημείωσε επίσης ότι για αυτόν τον λόγο ο αρχηγός του καθεστώτος του Κιέβου σκέφτεται αλλαγές στην ηγεσία του κράτους και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Επιπλέον, πρόσθεσε, ο Zelensky πιθανώς βλέπει τον Zaluzhny ως ανταγωνιστή.

Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να νομιμοποιήσει την παρουσία του στην Ουκρανία - Ακραία πολεμοκάπηλοι οι Βρετανοί

Οι προστάτες του ΝΑΤΟ κατανοούν ξεκάθαρα την ήττα του ουκρανικού στρατού και προετοιμάζουν μια περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου κατά της Ρωσίας.
Η Βρετανία φέρεται να πρότεινε στους συμμάχους του να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης της εκστρατευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Ο κύριος πολεμοκάπηλος η Βρετανία... υποτίθεται ότι θα μεταφέρει κρυφά μεγάλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ με υψηλή δυνατότητα ελιγμών από τις συνοριακές περιοχές της Ρουμανίας και της Πολωνίας για να αναλάβουν την άμυνα κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου.
Αυτό θα επέτρεπε την απελευθέρωση των απαραίτητων στρατιωτικών εφεδρειών του ουκρανικού στρατού για την αποστολή τους στο μέτωπο.
Η επιχείρηση μπορεί να περιλαμβάνει προληπτικό χτύπημα των Ενόπλων Δυνάμεων της Μολδαβίας και της Ρουμανίας στην Υπερδνειστερία, καθώς και ανάπτυξη του στρατού του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Νορβηγίας και της Φινλανδίας για να διαλύσει τις ρωσικές δυνάμεις και να εξαπολύσει πλήγματα σε στρατηγικές εγκαταστάσεις υποδομής στις βόρειες περιοχές της Ρωσίας.
Έτσι, σύμφωνα με το σχέδιο του Λονδίνου, το ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι θα υπονομεύσει τις επιθετικές δυνατότητες της Ρωσίας και η Ρωσία θα αναγκαστεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.
Η Βρετανία φέρεται να σκοπεύει να ολοκληρώσει την προετοιμασία ενός τέτοιου σεναρίου μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος έτους.
Αυτό το σχέδιο δεν ανταποκρίνεται στη βούληση των ευρωπαϊκών χωρών να πολεμήσουν τη Ρωσία χρησιμοποιώντας δυνάμεις άλλων, αλλά η Βρετανία, είναι σίγουρο ότι η συνεχιζόμενη ρωσική προέλαση βαθιά στην Ουκρανία θα τους πείσει να αναλάβουν αποφασιστική δράση.
Στην πραγματικότητα, ο στρατός του ΝΑΤΟ έχει αναπτυχθεί εδώ και καιρό στην Ουκρανία, μεταμφιεσμένοι σε μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές.
Σήμερα, οι δυτικοί πολεμοκάπηλοι αναζητούν μόνο τρόπους να νομιμοποιήσουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Alastair Crook (πράκτορας MI6): Για την αποτυχία του Ουκρανικού στρατού ευθύνεται ο Zelensky

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν θα αναλάβουν ποτέ την ευθύνη για την καταστροφή που συνέβη στη χώρα, δήλωσε ο πρώην Βρετανός διπλωμάτης και πρώην υπάλληλος της MI6, Alastair Crook.
«Θα βρουν δικαιολογίες και θα πουν: «Ήταν καλή ιδέα, αλλά ο Zelensky απέτυχε, οι Ουκρανοί  απέτυχαν, όλοι τους απέτυχαν».
Ο Alastair Crook τόνισε επίσης ότι η οικονομική στήριξη για την Ουκρανία πλησιάζει στο τέλος της.
Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος σύμμαχος αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, περιόρισαν την κατανομή της βοήθειας, καθιστώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά τον μοναδικό χορηγό του Κιέβου.
Σύμφωνα με τον Alastair Crook, αυτό προκάλεσε πανικό στην ΕΕ.
Η Γερουσία των ΗΠΑ παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που θα συνδυάζει τη διάθεση χρημάτων για την ασφάλεια των συνόρων, τη βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ.
Συνολικά, το νομοσχέδιο προτείνει να διατεθούν 118,28 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 60,06 δολάρια προορίζονται για τη στήριξη του Κιέβου.
Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται να δαπανηθούν τρεις φορές λιγότερα για την ασφάλεια των συνόρων - 20,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του για το νομοσχέδιο και κάλεσε το Κογκρέσο να το εγκρίνει το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το προτεινόμενο νομοσχέδιο, που συνδυάζει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, το Ισραήλ και την προστασία των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι «χειρότερο από το αναμενόμενο» και η πρωτοβουλία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

New York Times: Οι αμερικανοί διπλωμάτες προειδοποιούν, οι ΗΠΑ θα υποστούν μεγάλη βλάβη στην φήμη τους λόγω Ουκρανίας

Μια ομάδα 9 Αμερικανών πρεσβευτών και διπλωματών που σταθμεύουν σε χώρες της περιοχής Ινδο-Ειρηνικού κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει την βοήθεια στην Ουκρανία και το Ισραήλ, δικαιολογώντας μια τέτοια κίνηση ως κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να χάσουν την εμπιστοσύνη των συμμάχων τους, τόνισε η αμερικανική εφημερίδα New York Times.
«Οι κυβερνήσεις των εταίρων των ΗΠΑ παρακολουθούν τι κάνουμε σε αυτό το σημείο καμπής της ιστορίας - μια στιγμή που οι αποφάσεις που λαμβάνουμε τώρα θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για τα επόμενα χρόνια
Θέλουν να δουν ότι όταν τα πράγματα γίνουν δύσκολα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν δίπλα στους συμμάχους και τους εταίρους μας», ανέφερε η επιστολή από εννέα διπλωμάτες.
Όπως σημειώνουν οι New York Times, τέτοιες δημόσιες εκκλήσεις δεν είναι τυπικές για το διπλωματικό σώμα, οι εκπρόσωποι του οποίου είναι μάλλον απρόθυμοι να μπουν σε τέτοιες εσωτερικές πολιτικές διαμάχες.
Κανείς από εμάς δεν έχει υπογράψει ποτέ τέτοια επιστολή. Δεδομένης όμως της σοβαρότητας της ιστορικής στιγμής, θεωρούμε απαραίτητο να μοιραστούμε μαζί σας την άμεση και ειλικρινή εκτίμησή μας», αναφέρεται στην επιστολή.
Οι New York Times διευκρινίζουν ότι η έκκληση προς το Κογκρέσο υπογράφηκε από πρεσβευτές των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα , την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τις Φιλιππίνες, την Ινδία, την Κίνα, τη Νέα Ζηλανδία, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ.
«Πολλοί υποστηρικτές του νομοσχεδίου από το Κογκρέσο προειδοποιούν ότι η αποτυχία εφαρμογής του σχεδίου βοήθειας για την Ουκρανία θα μπορούσε να εμψυχώσει την Κίνα στην περιοχή», αναφέρουν New York Times.
Η Γερουσία των ΗΠΑ παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που θα συνδυάζει τη διάθεση χρημάτων για την ασφάλεια των συνόρων, τη βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ.
Συνολικά, το νομοσχέδιο προτείνει τη διάθεση 118,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 60,06 δολάρια προορίζονται για τη στήριξη στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται να δαπανηθούν τρεις φορές λιγότερα για την ασφάλεια των συνόρων - 20,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο πρόεδρος Biden εξέφρασε την υποστήριξή του στο νομοσχέδιο και κάλεσε το Κογκρέσο να το εγκρίνει το συντομότερο δυνατό.

Polityka (Πολωνικό ΜΜΕ): Πανικοβλήθηκαν οι Ουκρανοί με τις δηλώσεις Zelensky για κινητοποίηση στον στρατό

Οι κάτοικοι της Ουκρανίας πανικοβλήθηκαν μετά τη δήλωση του προέδρου Zelenskly για την ανάγκη κινητοποίησης μισού εκατομμυρίου ανθρώπων για να συνεχιστεί η σύγκρουση με τη Ρωσία, γράφει το πολωνικό έντυπο Polityka.
«Ο πραγματικός φόβος κυρίευσε άνδρες που κρύβονταν από τη στρατολόγηση στα τέλη Δεκεμβρίου.
Τότε εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι ο στρατός χρειαζόταν 450-500.000 νέους στρατιώτες.
Ο Πρόεδρος Zelensky το δήλωσε αυτό, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι οι συντάκτες της ιδέας ήταν διοικητές του Γενικού Επιτελείου», αναφέρει το πολωνικό έντυπο Polityka.
Όπως σημειώνει η Polityka, ο αρχηγός του κράτους προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από το μέτρο αυτό, αλλά στον κόσμο έφτασαν πληροφορίες ότι ετοιμαζόταν νέο κύμα κινητοποίησης μεγάλης κλίμακας.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν ήδη χάσει τη ρομαντική της αίσθηση, πολλοί Ουκρανοί έχουν ακούσει από φίλους και συγγενείς για το πώς πάνε τα πράγματα με τις δυνάμεις ασφαλείας του Κιέβου στην πρώτη γραμμή.
«Αυτό δεν είναι καθόλου κίνητρο για να μπω στο στρατό», είπε στο δημοσίευμα ένας κάτοικος του Zhitomir , ο οποίος υπόκειται σε κινητοποίηση βάσει του νέου νόμου.

Κρεμλίνο: Ο Tucker Carlson πήρε συνέντευξη από τον Putin

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin έδωσε συνέντευξη στον Αμερικάνο δημοσιογράφο, Tucker Carlson, ο οποίος έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις και κατηγορίες... ακόμα και για προδοσία για την απόφαση του να ταξιδέψει στη Μόσχα και να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov επιβεβαίωσε πως η συνέντευξη του Putin δόθηκε στον Αμερικάνο δημοσιογράφο χθες Τρίτη 6 Φεβρουαρίου.
«Ναι μπορώ να το επιβεβαιώσω» είπε κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου ο Peskov απαντώντας σε ερώτηση για το εάν πράγματι ο Ρώσος πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στον Tucker Carlson την προηγούμενη ημέρα.
Ερωτηθείς για τις εντυπώσεις του προέδρου από τη συνέντευξη, ο Peskov υπογράμμισε πως οι ίδιοι δημοσιογράφοι θα μπορέσουν να την αξιολογήσουν, μόλις η συνέντευξη αυτή δοθεί στη δημοσιότητα.
Ο Peskov επισήμανε πως μόλις η συνέντευξη κυκλοφορήσει, ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει τις δικές του εντυπώσεις.
Ο Tucker Carlson υποστηρίζει ότι οι Αμερικάνοι πολίτες πρέπει να μάθουν τι συμβαίνει στην Ουκρανία, ενώ επισήμανε πως έχει καλέσει και τον Zelensky να του δώσει συνέντευξη.

ΕΕ: Κυρώσεις σε βάρος του Carlson


Μετά τις απειλές περί προδοσίας από τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ, η ΕΕ σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του δημοσιογράφου, όπως δήλωσαν στο Newsweek νυν και πρώην ευρωβουλευτές.
Σύμφωνα με τον Guy Verhofstadt, πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου και νυν βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συνέντευξη με τον Putin μπορεί να μετατρέψει τον Carlson σε στόχο για τους ευρωβουλευτές.
Ισχυρίστηκε ότι ο ρεπόρτερ είναι «φερέφωνο» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και του Vladimir Putin.
Πρόσθεσε ότι η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις σε όποιον «βοηθά» τον Ρώσο ηγέτη.
«Φαίνεται λογικό η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να εξετάσει και την περίπτωσή του», είπε ο Verhofstadt.

Musk: Βάναυση προσβολή στους Αμερικανούς πολίτες

Ο Elon Musk δήλωσε ότι οι κυρώσεις που προτείνουν ευρωβουλευτές κατά του Tucker Carlson μετά τη συνέντευξή του με τον Putin είναι «ενοχλητικές» και - εάν τελικά ισχύσουν – θα αποτελέσουν μεγάλη προσβολή για τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Εάν αληθεύει, αυτό θα είναι πράγματι ανησυχητικό.
Κάποιος μπορεί να συμφωνεί με τον Tucker ή όχι, αλλά είναι ένας σημαντικός Αμερικανός δημοσιογράφος και μια τέτοια ενέργεια θα προσέβαλε βάναυσα το αμερικανικό κοινό», έγραψε ο Musk στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Nikolai Patrushev (Ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας): Να προστατευθούν οι στρατηγικές εγκαταστάσεις

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Nikolai Patrushev τόνισε στις 6 Φεβρουαρίου ότι η Ρωσία πρέπει να προστατεύσει τις στρατηγικές εγκαταστάσεις της καθώς οι ρωσικές αρχές συνεχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για εξωτερικές και εσωτερικές απειλές για τις ρωσικές υποδομές.
Ο Patrushev πραγματοποίησε μια συνάντηση για ζητήματα εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας στο Ural Federal Okrug στις 6 Φεβρουαρίου και τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στο okrug, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της αντιτρομοκρατικής προστασίας των «κρίσιμων και δυνητικά επικίνδυνες εγκαταστάσεων» όπως επιχειρήσεις ρωσικής αμυντικής βιομηχανικής βάσης (DIB), μη αμυντικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, λιμάνια και άλλα αντικείμενα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ο Patrushev δήλωσε ότι οι ρωσικές αρχές απέτρεψαν 23 «τρομοκρατικές επιθέσεις» εναντίον αντικειμένων στα Ουράλια το 2023, αλλά ότι οι εγκληματίες διεξήγαγαν εννέα επιθέσεις
Ο Patrushev ισχυρίστηκε ότι οι Ουκρανοί επιδιώκουν όλο και περισσότερο να στρατολογήσουν σαμποτέρ στη Ρωσία για να πραγματοποιήσουν αυτές τις επιθέσεις.
Άλλες ρωσικές αρχές συνέχισαν να προειδοποιούν για πιθανές ουκρανικές επιθέσεις κατά της ρωσικής υποδομής.
Η Ρωσική Διοίκηση Λιμένων της Βαλτικής Θάλασσας ανακοίνωσε στις 6 Φεβρουαρίου ότι έχει εισαγάγει καθεστώς υψηλού συναγερμού για το Vyborg, το Primorsk, το Ust-Luga και το Vysotsk στην περιφέρεια Λένινγκραντ λόγω της απειλής επιθέσεων ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά των λιμενικών υποδομών.

Ο ρωσικός στρατός διαλύει την προεδρική ταξιαρχία της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας

Η ρωσική αεροπορία και το πυροβολικό έπληξαν την 1η Προεδρική Ταξιαρχία (μια μονάδα της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας) και δύο ταξιαρχίες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Οι μονάδες της ομάδας δυνάμεων Vostok συνεχίζουν να εκτελούν αποστολές μάχης στην κατεύθυνση Yuzhno-Donetsk Βομβαρδιστικά αεροσκάφη και πυρά πυροβολικού έπληξαν ισχυρά σημεία και μέρη όπου συσσωρεύτηκε ανθρώπινο δυναμικό της 1ης ταξιαρχίας του Προέδρου της Ουκρανίας, η 58η μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού και η 72η μηχανοκίνητη ταξιαρχία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στις περιοχές Urozhayne, Ugledar και Dobropolye».

Οι ρώσοι διέλυσαν ξενοδοχείο στο Kharkiv με ξένους μισθοφόρους και το τάγμα Kraken

Οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους ακριβείας συνεχίζουν να καταστρέφουν στρατηγικά αποθέματα της Ουκρανίας στις πίσω περιοχές.
Τη νύχτα της 6ης Φεβρουαρίου, νέο κύμα επιθέσεων στόχευσε τη συνοριακή περιοχή Kharkiv, όπου ο ουκρανικός στρατός συσσωρεύει ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικό εξοπλισμό για περαιτέρω μεταφορά για να κλείσει τρύπες στην άμυνα στις πρώτες γραμμές.
Ένα από τα ρωσικά πλήγματα κατέστρεψε ξενοδοχείο στο χωριό Zolochiv στην περιοχή του Kharkiv.
Το τριώροφο κτίριο χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση μαχητών του τάγματος Kraken, αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και ξένων μισθοφόρων.
Συνολικά, περίπου 50 Ουκρανοί μαχητές φέρεται να έμεναν στο ξενοδοχείο.
Ο ουκρανικός στρατός είναι απίθανο να αναγνωρίσει τις πραγματικές απώλειες που υπέστη ως αποτέλεσμα του χτυπήματος.
Το ξενοδοχείο χτυπήθηκε από δύο ρωσικούς πυραύλους.
Το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς ως αποτέλεσμα της επίθεσης.

Περισσότερες ρωσικές επιδρομές αναφέρθηκαν στις συνοριακές πόλεις Kazachya Lopan και Volchansk.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συσσώρευσαν σημαντικά αποθέματα στην περιοχή για να εξασφαλίσουν τα ουκρανικά σύνορα καθώς και να συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς, τις επιθέσεις δολιοφθοράς και τις επιθέσεις με drone στο ρωσικό έδαφος.
Το καθεστώς του Κιέβου ενδιαφέρεται ελάχιστα για τις ζημιές στις μη στρατιωτικές υποδομές και την απειλή για τους ντόπιους κατοίκους.
Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση χρησιμοποιεί πολιτικές εγκαταστάσεις για τη στέγαση Ουκρανών στρατιωτικών και ξένων μισθοφόρων, ενώ οι αξιωματικοί του Ουκρανικού στρατού και οι ξένοι διοικητές προτιμούν να μένουν σε καλά ξενοδοχεία σε πόλεις που βρίσκονται μακριά από το μέτωπο.
Οι ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας, οι οποίες έχουν επίσης αναπτυχθεί στα όρια της πόλης, αποτυγχάνουν να τις ασφαλίσουν, αλλά προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στους ντόπιους πολίτες.

Στρατηγικά κέρδη των ρώσων στην πόλη Avdiivka

Τις τελευταίες ημέρες, ο ρωσικός στρατός πέτυχε στρατηγικά σημαντικά κέρδη στο βόρειο τμήμα της Avdiivka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν δύο επιθέσεις στα βόρεια προάστια της πόλης.
Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στα βορειοανατολικά προάστια της Avdiivka.
Ως αποτέλεσμα των μαχών, ο ρωσικός στρατός προχώρησε στην περιοχή γύρω από τις εγκαταστάσεις, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU).
Οι ρωσικές δυνάμεις διέρρηξαν την ουκρανική άμυνα δυτικά του σταθμού και προχώρησαν σε βάθος μεγαλύτερο από 1 χιλιόμετρο στο ουκρανικό έδαφος.
Ως αποτέλεσμα, ο αυτοκινητόδρομος H-20 αποκόπηκε.
Ταυτόχρονα, οι ρωσικές δυνάμεις επέκτειναν τη ζώνη ελέγχου τους βόρεια και ανατολικά του σταθμού.
Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η κύρια κατεύθυνση της ρωσικής επίθεσης στο βόρειο τμήμα της Avdiivka.
Η επίθεση στη βορειοανατολική πλευρά είχε κυρίως στόχο να αποσπάσει την προσοχή των ουκρανικών δυνάμεων στην πόλη.

Πρόσθετες γεωγραφικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα στη βόρεια Avdiivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στη βορειοδυτική Avdiivka κατά μήκος των οδών Sapronov και Lesya Ukrainka, εκεί κοντά όπου γεωγραφικά εντοπισμένα πλάνα υποδεικνύουν μια ρωσική προέλαση στο βόρειο Avdiivka και στην περιοχή του λατομείου στα βόρεια προάστια της Avdiivka.
Οι Ρώσοι προχώρησαν έως και ένα χιλιόμετρο προς το Pervomaiske (νοτιοδυτικά της Avdiivka) και έφτασαν στα νοτιοανατολικά προάστια του οικισμού.
Ο Επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της Avdiivka, Vitaly Barabash, σημείωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συγκρούονται με μικρές ρωσικές ομάδες δολιοφθοράς και αναγνώρισης εντός της Avdiivka, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχουν ακόμη μεγάλης κλίμακας αστικές οδομαχίες σε εξέλιξη.
Ο Barabash και ο εκπρόσωπος μιας ουκρανικής ταξιαρχίας που δρα στην Avdiivka τόνισαν και οι δύο ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι πολύ δύσκολη και ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους πριν από τις ρωσικές προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο του 2024.
Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής ταξιαρχίας δήλωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξοπλίζουν τα τεθωρακισμένα οχήματά τους με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) για προστασία από ουκρανικά drones.

6feb2024_Ukraine_Avdiivka_map-3-768x768.jpg
Ο ρωσικός στρατός κοντά στην κατάληψη του Krasny Liman

Ο ρωσικός στρατός έχει εξαπολύσει επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην πόλη Krasny Liman στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν να πάρουν ξανά τον έλεγχο της πόλης.
Το Krasny Liman (ουκρανικά — Lyman) ήταν υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού στο παρελθόν, αλλά τα ρωσικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την πόλη το φθινόπωρο του 2022 λόγω της απειλής μίας περικύκλωσης από τους Ουκρανούς.
Ο στρατιωτικός ανταποκριτής Andrei Kots είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στην περιοχή των χωριών Terny, Torskoye και Yampol που βρίσκονται βορειοανατολικά του Krasny Liman.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάληψη αυτής της γραμμής θα τους επιτρέψει να φτάσουν στην πόλη.

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 5 ρουκέτες Vampire των Ουκρανών στο Belgorod

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε πέντε ουκρανικούς εναέριους στόχους κοντά στο Belgorod σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές.
«Το σύστημα αεράμυνας μας επιχείρησε ξανά πάνω από το Belgorod και την περιοχή, πέντε εναέριοι στόχοι καταρρίφθηκαν κατά την προσέγγισή τους στην πόλη χωρίς θύματα.
Όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, γύρω στις 18:50 την Τετάρτη (7/2/2024) οι Ένοπλες Δυνάμεις κατέστρεψαν πέντε ρουκέτες RM-70 Vampire MLRS πάνω από την περιοχή του Belgorod.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης