Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πράσινες ... αυταπάτες ανθούν στην ΕΕ: Στόχος για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% ως το 2040

Πράσινες ... αυταπάτες ανθούν στην ΕΕ: Στόχος για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% ως το 2040
Η εν λόγω σύσταση της Κομισιόν δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα χωρίς έγκριση από τα υπόλοιπα όργανα της Ένωσης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% έως το 2040, ανακοίνωσε την Τρίτη (6/2) η Κομισιόν.
Η σύσταση της Επιτροπής έρχεται σε μία περίοδο που οι πράσινες πολιτικές της ΕΕ αντιμετωπίζουν κλιμακούμενες αντιδράσεις, ιδίως από τους αγρότες, ενώ έχει προηγηθεί η ανακοίνωση της κατάργηση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τη μείωση των φυτοφαρμάκων.
«Σήμερα είναι ένα ακόμη βήμα στο ταξίδι της ΕΕ προς την κλιματική ουδετερότητα», τόνισε σχετικά ο Επίτροπος για το κλίμα της ΕΕ Wopke Hoekstra στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Ο ενδιάμεσος στόχος προορίζεται να αξιοποιηθεί ως «σκαλοπάτι» μεταξύ του μακροπεόθεσμου στόχου της Ένωσης για την κλιματική ουδετερότητα το 2050 και του στόχου μείωσης των εκπομπών κατά 55% ως το 2030.
Επισημαίνεται ότι από το 2022, οι εκπομπές αερίων στην Ένωση είναι ήδη κατά 32,5% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του 1990.
«Ξεκινάμε τώρα έναν διάλογο — επιτρέψτε μου να τονίσω αυτή τη λέξη, έναν διάλογο — στην πορεία προς το 2040», πρόσθεσε ο Hoekstra.
Ωστόσο η εν λόγω σύσταση της Κομισιόν δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα χωρίς έγκριση από τα υπόλοιπα όργανα της Ένωσης.
Ειδικότερα, τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει επίσης να συμφωνήσουν προτού κατοχυρωθεί με νόμο οποιοσδήποτε στόχος για το 2040.
Πέρυσι, το Ευρωπαϊκό Επιστημονικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο για την Κλιματική Αλλαγή υποστήριξε ραγδαία μείωση, λέγοντας ότι ο περιορισμός των εκπομπών ρύπων στο 90-95% των σημερινών επιπέδων, ως το 2050 θα ήταν «δίκαιος και εφικτός».
Ενώ, πολλές εθνικές κυβερνήσεις έχουν ζητήσει από την Επιτροπή να παρουσιάσει έναν ακόμη πιο «φιλόδοξο» στόχο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης