Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέγα σκάνδαλο στην Ευρώπη – Έρχονται πρόστιμα μαμούθ σε τράπεζες που βοήθησαν το Ιράν να αποφύγει τις κυρώσεις

Μέγα σκάνδαλο στην Ευρώπη – Έρχονται πρόστιμα μαμούθ σε τράπεζες που βοήθησαν το Ιράν να αποφύγει τις κυρώσεις
Μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες στο επίκεντρο του πολύπλοκου σκανδάλου διαφυγής κυρώσεων στο Ιράν
Από τότε που ακυρώθηκε η βραχύβια πυρηνική συμφωνία του Barack Obama με το Ιράν από την επακόλουθη κυβέρνηση Trump, η Τεχεράνη ενέτεινε τις προσπάθειές της για την αποφυγή των κυρώσεων, η οποία βασίστηκε ιδιαίτερα σε έναν στόλο «δεξαμενόπλοιων-φαντάσματα» που πλέουν κυρίως προς την Κίνα.
Ωστόσο, η ιστορία της μυστικής συνεργασίας αξιόπιστων ευρωπαϊκών τραπεζών και οι περίπλοκες προσπάθειες για απόκρυψη μεγάλων συναλλαγών στο Ιράν ήταν μια πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη και αυτή την εβδομάδα, καθώς οι Lloyds και Santander UK (με έδρα στην Ισπανία) βρέθηκαν στο προσκήνιο, προκαλώντας τριγμούς στις μετοχές τους.
«Η αγορά συνειδητοποιεί σταδιακά ότι μπορεί να τους επιβληθεί πρόστιμο», σχολιάζουν πηγές των διεθνών μέσω ενημέρωσης, οι οποίες προειδοποιούν για τους τριγμούς που μπορεί να προκληθούν.
Μια νέα ανάλυση των Financial Times έχει εγείρει δυσάρεστα ερωτήματα που βασίζονται σε εσωτερικά έγγραφα, τα οποία δείχνουν δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης να μεταφέρουν κρυφά ιρανικά κεφάλαια σε όλο τον κόσμο για λογαριασμό μιας ιρανικής εταιρείας πετροχημικών με έδρα το Λονδίνο.
Επιπλέον, η ελεγχόμενη από το κράτος Πετροχημική Εμπορική Εταιρεία του Ιράν έχει ακόμη και γραφεία που βρίσκονται φυσικά κοντά στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Οι FT γράφουν ότι η εταιρεία είναι «μέρος ενός δικτύου που οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι συγκέντρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την Ιρανική Δύναμη Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης και ότι συνεργάζεται με ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη συγκέντρωση χρημάτων για ιρανικές πολιτοφυλακές πληρεξούσιων».
«Τόσο η PCC όσο και η βρετανική θυγατρική της PCC UK βρίσκονται υπό αμερικανικές κυρώσεις από τον Νοέμβριο του 2018», συνεχίζει το άρθρο.
«Τα έγγραφα, τα email και τα λογιστικά αρχεία δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το τμήμα PCC του Ηνωμένου Βασιλείου συνέχισε να λειτουργεί από ένα γραφείο στο Grosvenor Gardens στη Belgravia χρησιμοποιώντας έναν περίπλοκο ιστό από μπροστινές οντότητες στη Βρετανία και σε άλλες χώρες.
Ενώ αυτό συνεχίζεται εδώ και χρόνια, το σκάνδαλο πιθανότατα ξέσπασε μόνο σε δημόσιες αναφορές, δεδομένου ότι ο συνασπισμός των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου διολισθαίνει σε κατάσταση πολέμου με τους αντάρτες από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι το Ιράν και τη Συρία.
Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη αποκλείσει το ενδεχόμενο άμεσης στόχευσης ιρανικού εδάφους.
Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι πριν από τα ταχέως εξελισσόμενα γεγονότα του πολέμου της Γάζας και την ευρύτερη περιφερειακή του μετάδοση, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της δεν ήθελαν να οδηγήσουν τα πράγματα στα άκρα εν μέσω προσπαθειών διατήρησης της σταθερότητας των τιμών του πετρελαίου στον απόηχο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
Αλλά σίγουρα, υπό το φως των όσων ανακάλυψαν οι FT, θα είναι πιο δύσκολο να παραβλέψουν τις ιρανικές παρανομίες και τους δυνητικούς παράγοντες σε μεγάλα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Τόσο η PCC όσο και η βρετανική θυγατρική της PCC UK βρίσκονται υπό αμερικανικές κυρώσεις από τον Νοέμβριο του 2018.
Έγγραφα, email και λογιστικά αρχεία δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το τμήμα PCC του Ηνωμένου Βασιλείου συνέχισε να λειτουργεί από ένα γραφείο στο Grosvenor Gardens στη Μπελγκράβια, χρησιμοποιώντας έναν περίπλοκο ιστό από «μπροστινές» οντότητες στη Βρετανία και σε άλλες χώρες.
Flow chart showing how Iran uses UK banks to evade western sanctions

Οι αποκαλύψεις σχετικά με την επιχείρηση αποφυγής κυρώσεων από το Ιράν στην καρδιά του Λονδίνου έρχονται μετά την πρόσφατη συμμετοχή της Βασιλικής Αεροπορίας στις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον των ανταρτών Houthis που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη.
Αυτή την εβδομάδα το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έθεσαν υπό κυρώσεις αυτό που αποκαλούσαν «διεθνικό δίκτυο δολοφονιών» που εποπτεύεται από τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών και έχει βάλει στο στόχαστρο ακτιβιστές και αντιφρονούντες, συμπεριλαμβανομένων βρετανών κατοίκων.
Έγγραφα που αναλύθηκαν από τους FT δείχνουν ότι από τότε που τέθηκε υπό τις αμερικανικές κυρώσεις, η PCC χρησιμοποίησε εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο για να λάβουν κεφάλαια από ιρανικές οντότητες στην Κίνα, ενώ απέκρυψε την πραγματική τους ιδιοκτησία μέσω «συμφωνιών καταπιστευματοδόχου» και διορισμένων διευθυντών.

Η περίπτωση Pisco UK

Μία από αυτές τις εταιρείες, που ονομάζεται Pisco UK, είναι εγγεγραμμένη σε μια μονοκατοικία στο Surrey και χρησιμοποίησε έναν επαγγελματικό λογαριασμό στη Santander UK.
Σύμφωνα με το εταιρικό μητρώο του Ηνωμένου Βασιλείου, η Pisco UK ανήκει εξ ολοκλήρου σε Βρετανό υπήκοο που ονομάζεται Abdollah-Siauash Fahimi.
Ωστόσο, εσωτερικά έγγραφα, μερικά από τα οποία έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο από τον ιστότοπο της ιρανικής αντιπολίτευσης WikiIran, δείχνουν ότι η Pisco ελέγχεται πλήρως από την PCC και ότι ο Fahimi υπέγραψε συμφωνία για την ιδιοκτησία της εταιρείας για λογαριασμό της.
Ο Fahimi χρησιμοποίησε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου PCC για αλληλογραφία με στελέχη της εταιρείας στην Τεχεράνη.
Διετέλεσε διευθυντής της PCC UK από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με τα εταιρικά αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το 2021 ο λογαριασμός Santander της Pisco έλαβε έμβασμα από μια κινεζική εταιρεία που ονομάζεται Black Tulip, η οποία σύμφωνα με τα εσωτερικά αρχεία PCC είναι μια άλλη εταιρεία διαχείρισης που ελέγχεται από έναν υπάλληλο της PCC.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε πέρυσι τις ιρανικές εταιρείες πετροχημικών ότι χρησιμοποιούν πολλαπλές οντότητες για να αποφύγουν τις κυρώσεις δρομολογώντας τις πωλήσεις μέσω της Ασίας.
Η Santander είπε ότι δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει συγκεκριμένες σχέσεις πελατών, αλλά «είναι ιδιαίτερα επικεντρωμένη στη συμμόρφωση με τις κυρώσεις».
Άτομο που γνωρίζει την κατάσταση είπε ότι η τράπεζα έκλεισε τον λογαριασμό της Pisco.

Η άλλη περίπτωση της Aria Associates

Μια άλλη εταιρεία με προοπτική PCC στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η Aria Associates, η οποία έχει λογαριασμό στη Lloyds.
Ανήκει επίσημα στον Mohamed Ali Rejal, ο οποίος σύμφωνα με εσωτερικά email είναι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της PCC UK και έχει τακτικά επικοινωνία με στελέχη της εταιρείας στην Τεχεράνη.
Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δείχνουν ότι τον Ιούλιο του 2021 ένας υπάλληλος λογιστηρίου της PCC στην Τεχεράνη έστειλε email στον Rejal σχετικά με μια προγραμματισμένη πληρωμή από την Κίνα, λέγοντάς του: "Στείλτε μας τον αριθμό ασφαλούς λογαριασμού για πληρωμή".
Ο Rejal έδωσε εντολή στον λογιστή να μεταφέρει τα χρήματα στον λογαριασμό Lloyds της Aria Associates, γράφοντας: «Παρακαλώ βεβαιωθείτε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ένδειξη PCC ή PCC (Ηνωμένο Βασίλειο).»
Οι PCC UK, Rejal και Fahimi δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
Η Lloyds Banking Group δήλωσε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει μεμονωμένους πελάτες, αλλά συμμορφώθηκε με τους νόμους περί κυρώσεων, προσθέτοντας: «Επιπλέον, λόγω νομικών περιορισμών, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε την υποβολή αναφορών ύποπτης δραστηριότητας στις αρμόδιες αρχές όταν και εάν συμβαίνουν».

Το «διάτρητο» Λονδίνο

Ο David Asher, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Χάντσον και πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που έχει εργαστεί σε κυρώσεις και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Ιράν, είπε ότι το σχέδιο δείχνει πώς οι οντότητες που συνδέονται με το IRGC «συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το Λονδίνο ως οικονομικό κέντρο».
«Για τις τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσουν να συναλλάσσονται μαζί τους δεν είναι μόνο ένας σημαντικός κίνδυνος, αλλά είναι ασυνεπής με τη δηλωμένη πολιτική έναντι του ιρανικού καθεστώτος», είπε.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες που διαπιστώθηκε ότι έχουν παραβιάσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν έχουν πληγεί με μεγάλες κυρώσεις, με την Standard Chartered να πληρώνει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια και την UniCredit 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.
Άλλα έγγραφα που είδαν οι FT δείχνουν ότι καθώς η PCC συνέχιζε να δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνήψε επίσης συμβάσεις για προμήθεια εξοπλισμού με μια τουρκική εταιρεία που ονομάζεται ASB, η οποία πέρυσι τέθηκε υπό κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ επειδή συνεργάστηκε με ανώτερους αξιωματούχους του IRGC.
Οι εκθέσεις ελέγχου για την PCC UK από το 2021 που είδαν οι FT δείχνουν επίσης ότι η εταιρεία διατηρεί μεγάλα εμπορικά ισοζύγια με την PCC στο Ιράν από τότε που τέθηκε υπό κυρώσεις από τις ΗΠΑ, επιτρέποντάς της να συνεχίσει να λειτουργεί παρά τον αποκλεισμό των δυτικών τραπεζών από το να συναλλάσσονται με την Εταιρία.
Το γραφείο της PCC UK στο Belgravia είναι επίσης η εγγεγραμμένη διεύθυνση της NIOC International Affairs (London) Ltd, ενός τμήματος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράν που έχει εγκριθεί από τις ΗΠΑ, την οποία η Ουάσιγκτον εδώ και χρόνια ισχυρίζεται ότι χρηματοδοτεί άμεσα το IRGC και τη στρατιωτική δραστηριότητα του Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης