Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική ανατροπή – Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για ένα ακροδεξιό και φιλορωσικό ευρωκοινοβούλιο

Ιστορική ανατροπή – Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για ένα ακροδεξιό και φιλορωσικό ευρωκοινοβούλιο
«Θα δούμε μια πραγματικά σημαντική στροφή προς τα δεξιά», δήλωσε ο Simon Hix, καθηγητής συγκριτικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο
Κάθε πέντε χρόνια, οι κυρίαρχοι πολιτικοί «σοκάρονται» με την άνοδο των ριζοσπαστών και των λαϊκιστών ενόψει των ευρωεκλογών.
Στη συνέχεια, όμως, ο κίνδυνος φαίνεται ξαφνικά να εξαφανίζεται καθώς οι παραδοσιακές κεντροαριστερές και κεντροδεξιές δυνάμεις που έχτισαν την Ευρωπαϊκή Ένωση σφυρηλατούν συνασπισμούς που κρατούν τα πιο ριζοσπαστικά κόμματα σε απόσταση.
Αλλά αυτή τη φορά είναι διαφορετικά, σύμφωνα με ανάλυση του Politico.
Το 2024, η άνοδος της Δεξιάς στις δημοσκοπήσεις φαίνεται μεγαλύτερη και πιο δυναμική, με μια να προβλέπει ότι η εθνικιστική δεξιά και η ακροδεξιά θα μπορούσαν να κερδίσουν σχεδόν το ένα τέταρτο των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.
Ακόμα κι αν η κεντροδεξιά -προς το παρόν αναμένεται να έρθει πρώτη στις εκλογές- αρνηθεί να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με τα όλο και πιο ισχυρά περιθωριακά κόμματα, υπάρχει ακόμα μια σημαντική πιθανότητα η ακροδεξιά, για πρώτη φορά, να μπορέσει να επηρεάσει την πολιτική της Ευρώπης.
Αυτό θα απειλήσει τις «ιερές αξίες» της ΕΕ για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και να μπλοκάρει ή ακόμα και να ανατρέψει σημαντικούς νόμους για το πράσινο και το κλίμα.
«Θα δούμε μια πραγματικά σημαντική στροφή προς τα δεξιά», δήλωσε ο Simon Hix, καθηγητής συγκριτικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, αναφερόμενος στις εκλογές του Ιουνίου, όταν 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δικαίωμα ψήφου για να στείλουν 720 εκπροσώπους στις Βρυξέλλες.

Δημοσκοπικές ισορροπίες

Ο Hix προβλέπει ότι η ακροδεξιά ομάδα Identity & Democracy (ID) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η έκτη μεγαλύτερη από τις επτά, θα κερδίσει 40 έδρες τον Ιούνιο, πράγμα που σημαίνει ότι η ομάδα θα μπορούσε να έχει 98 βουλευτές, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση που καταλαμβάνουν επί του παρόντος οι Φιλελεύθεροι.
Είναι ήδη το σπίτι του γερμανικού ακροδεξιού Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Ράλι (RN).
Στη συνέχεια, εάν η τρέχουσα πέμπτη μεγαλύτερη ομάδα, η 67-μελής δεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) — η έδρα του Πολωνικού Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) και των κυβερνώντων στην Ιταλία Brothers of Italy — επίσης αυξάνεται κατά περίπου 18 έδρες, καθώς ο Hix προβλέπει ότι θα μπορούσε να γίνει η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο, ξεπερνώντας τόσο τους Πράσινους όσο και τους Φιλελεύθερους.
Μεταξύ αυτών των προβλέψεων και των 12 μελών του κόμματος Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban, που είναι πολιτικά άστεγοι, το ECR και το ID θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν το 25% των εδρών στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που ανέθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Οι ευρωβουλευτές της Ουγγαρίας Fidesz θα συμμετάσχουν στη δεξιά ομάδα ECR της Meloni μετά τις εκλογές που είπε ο Orbán την Πέμπτη, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Η κίνηση θα διογκώσει τις τάξεις του ECR και είναι κάτι στο οποίο είναι επίσης ανοιχτοί οι Πολωνοί εθνικιστές, που κυριαρχούν στην ομάδα από τότε που αποχώρησαν οι Βρετανοί συντηρητικοί.
«Εάν υπάρξει αίτηση μετά τις εκλογές, θα χαρούμε να διαπραγματευτούμε και να δούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας ECR, Michael Strauss.
Μιλώντας για το ECR και το ID, ο υπουργός του Γραφείου Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Gergely Gulyás είπε αυτή την εβδομάδα: «Βλέπω μια ρεαλιστική ευκαιρία για αυτές τις δύο παρατάξεις να γίνουν μαζί η ισχυρότερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Αλλαγή της πολιτικής

Εάν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική που θα προκύψει από τα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ανώτερος αξιωματούχος της μεγαλύτερης ομάδας στο Κοινοβούλιο, του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε: «Ακόμη και αν έχουμε την τρέχουσα πλειοψηφία στο επόμενο Κοινοβούλιο, νομίζω ότι η δυναμική έχει αλλάξει δραματικά σε σχέση με όλο το κοινοβουλευτικό έργο που πρέπει να γίνει, αλλά και με τις κορυφαίες θέσεις».
Για παράδειγμα, μια αύξηση της εκπροσώπησης της δεξιάς πτέρυγας θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη τη διαδικασία έγκρισης του κοινοβουλίου για άτομα όπως η κεντροδεξιά Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία διευθύνει τον εκτελεστικό βραχίονα του μπλοκ και φημολογείται ότι επιδιώκει άλλη θητεία.
Τον Δεκέμβριο, το Politico ανέφερε ότι σε σχεδόν δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, σκληροπυρηνικά αντιμεταναστευτικά κόμματα, μερικά από αυτά πιο ακραία από τον Geert Wilders της Ολλανδίας, βρίσκονται επί του παρόντος στην κορυφή των δημοσκοπήσεων ή σε σχεδόν δεύτερη θέση.
Επί δεκαετίες, οι ψηφοφόροι έχουν εγκαταλείψει τα κυρίαρχα κόμματα σε όλη την Ευρώπη καθώς αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές κρίσεις κόστους ζωής, ένα μεγάλο οικονομικό κραχ, εκατομμύρια πρόσφυγες που περνούν τα ανατολικά και νότια σύνορά της, τρομοκρατικές επιθέσεις σε μεγάλες πρωτεύουσες και δραστικές εκρήξεις του κόστους ενέργειας εν μέσω ενός στάσιμου πολέμου.
Και παρόλα αυτά, ήταν σε θέση να αποκρούσουν την απειλή κάθε εκλογές.
Ο Hans Kundnani, συγγραφέας ενός βιβλίου με τίτλο Eurowhiteness, ο οποίος έχει γράψει για την πιθανότητα μιας ακροδεξιάς ΕΕ, είπε: «Η ακροδεξιά μπορεί να κερδίσει χωρίς να κερδίσει εάν αυτό που συμβαίνει είναι ότι η κεντροδεξιά αναλάβει όλη τη ρητορική και τις πολιτικές της, ειδικά σε αυτά τα ζητήματα σχετικά με τις πολιτικές τους, για την ταυτότητα, τη μετανάστευση και το Ισλάμ».
Ακόμα κι αν σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, όπως αυτή που διεξήγαγε ο Hix, οι τρεις κεντρώες ομάδες θα εξακολουθούσαν να έχουν την πλειοψηφία —αν και 30 έδρες μικρότερες— αυτό δεν σημαίνει ότι η ακροδεξιά επιρροή δεν θα αυξηθεί.
Και απομένουν ακόμη τέσσερις μήνες μέχρι τις εκλογές.

Όλα τα βλέμματα στην κεντροδεξιά

Ακροδεξιές προσωπικότητες στις Βρυξέλλες τρίβουν τα χέρια τους με την προοπτική να ασκήσουν περισσότερη εξουσία σε θέματα όπως η μετανάστευση και οι νόμοι για το κλίμα, όταν πρόκειται για το σχηματισμό μεταβλητών συνασπισμών που κρίνονται ψήφο προς ψήφο στο κοινοτικό σώμα της ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εμπόδιζε πάντα μέλη της ακροδεξιάς από το να κατέχουν θέσεις με επιρροή στο Κοινοβούλιο, όπως προεδρία επιτροπών, συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις ή συνεδρίαση στο προεδρείο κορυφαίων ευρωβουλευτών που ασχολούνται με τις εσωτερικές υποθέσεις του οργάνου και τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Βασικοί παίκτες σχεδιάζουν ρητά να διχάσουν τις κύριες ομάδες απομακρύνοντας την κεντροδεξιά από τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους.
Ο αρχηγός της ομάδας ID, Marco Zanni, ένας Ιταλός πολιτικός από τη League, είπε ότι είναι μια τακτική που έχει ήδη λειτουργήσει τους τελευταίους μήνες.
«Αυτό που έγινε για τη μετανάστευση, ό,τι έγινε σε ορισμένους φακέλους για την Πράσινη Συμφωνία είναι το αποτέλεσμα αυτής της πίεσης που ασκήσαμε στην κεντροδεξιά να αλλάξει θέση και να κάνει αυτή τη σύμβαση με την αριστερά λιγότερο συγκεκριμένη και λιγότερο θεσμική," είπε.
Ο επικεφαλής του ΕΛΚ Manfred Weber είπε στο Politico ότι η ομάδα έχει τραβήξει μια κόκκινη γραμμή ενάντια σε αυτό που αποκαλεί την αντιευρωπαϊκή ριζοσπαστική δεξιά.
«Οι τρεις αρχές μου που έχω ορίσει ως ηγέτης του κόμματος είναι: Όλοι οι εταίροι μας πρέπει να είναι υπέρ της Ευρώπης, να είναι υπέρ της Ουκρανίας να είναι υπέρ του κράτους δικαίου», είπε.
Αλλά το ΕΛΚ έχει αντιμετωπίσει επιθέσεις εδώ και μήνες από Σοσιαλιστές, Φιλελεύθερους και Πράσινους για φλερτ με κόμματα στα δεξιά τους.
Απογοητευμένοι από τα χρόνια που οι αριστερές ομάδες συνάπτουν συμφωνίες χωρίς αυτές, ορισμένοι στο ΕΛΚ θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να συνεργαστούν με δεξιά κόμματα ακόμη και χωρίς να συνάψουν επίσημες συμφωνίες συνασπισμού.
Απέρριψε κάθε πιθανότητα συνεργασίας με ακροδεξιά κόμματα, ονομάζοντας ιδιαίτερα το Ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας (PiS) στο ECR, το ID της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και το Εθνικό Ράλι της Γαλλίας (RN).
Οι ακροδεξιοί νομοθέτες φαίνεται να έχουν ένα σχέδιο να δουλέψουν γύρω από το μακροχρόνιο τείχος προστασίας που τους εμποδίζει από την εξουσία και την επιρροή.
Ο Maximilian Krah, ένας ακροδεξιός Γερμανός ευρωβουλευτής, ηγείται της λίστας για το AfD, το οποίο υπόσχεται να ενισχυθεί σε μέγεθος στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Θέλω να ξεφύγω από τον κλοιό και θέλω να χρησιμοποιήσω τις ευκαιρίες αυτού του Κοινοβουλίου με εποικοδομητικό τρόπο», είπε, αναφερόμενος στην αρχή του τείχους προστασίας σύμφωνα με την οποία τα δημοκρατικά κόμματα συμφωνούν να μην συνεργάζονται με αντιδημοκρατικές δυνάμεις.
«Δεν είμαι εδώ για να καταστρέψω».

Ακροδεξιά κρούση

Το διακύβευμα για τους προοδευτικούς και τους φιλοευρωπαίους είναι ότι η ακροδεξιά φαίνεται να μην μπορεί να συνεννοηθεί.
Για παράδειγμα, τα μέλη της Εναλλακτικής της Γερμανίας έχουν σε μεγάλο βαθμό διαφωνήσει μεταξύ τους.
Όσοι ανήκουν στο πιο παλιό τμήμα του φάσματος δεν βλέπουν τα ίδια μάτια τη νέα δεξιά πτέρυγα του κόμματος.
Η ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία —από τη φύση της, που αποτελείται από εθνικιστές— δεν είναι σχεδόν σκόπιμα μια πολύ καλά λαδωμένη μηχανή, και κάθε εθνικό κόμμα πρέπει να αποφασίσει πώς θα ψηφίσει.
«Η ομάδα ID είναι η πιο αποκεντρωμένη ομάδα από όλες», δήλωσε ο Tobias Teuscher, αναπληρωτής γενικός γραμματέας των ομάδων.
Την περασμένη εβδομάδα, η επικεφαλής της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης Marine LePen επέκρινε τους Γερμανούς ομολόγους της ότι ήταν υπερβολικά ακραίοι σχετικά με τα σχέδια απέλασης εκατομμυρίων ανθρώπων που συζητήθηκαν σε συνέδριο και αποκαλύφθηκαν από δημοσιογράφους.
Αναρωτήθηκε εάν θα μπορούσαν να παραμείνουν στην ίδια ομάδα σε επίπεδο ΕΕ.
Ένα μεγαλειώδες σχέδιο συγχώνευσης της ομάδας ID με τους ευρωβουλευτές του ECR και του Orbán —οι οποίοι εκδιώχθηκαν από το ΕΛΚ το 2021— απέτυχε κατά τη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου, την οποία ο επικεφαλής της ομάδας ID, Zanni, περιέγραψε ως πιθανή αλλαγή του παιχνιδιού.

Orbán, Meloni… Wilders;

Το διακύβευμα δεν αφορά μόνο τις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που αποτελείται από τους αρχηγούς κυβερνήσεων του μπλοκ, κατευθύνει την πολιτική κατεύθυνση του μπλοκ και κατευθύνει την ισχυρή Ευρωπαϊκή Επιτροπή που προτείνει νέους νόμους.
Γύρω από το τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχουν ήδη η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni, ο ισχυρός άνδρας της Ουγγαρίας Orbán και ο λαϊκιστής Σλοβάκος σύμμαχός του Robert Fico.
Ο Geert Wilders διαπραγματεύεται έναν συνασπισμό στην Ολλανδία μετά την εκλογική νίκη του εκεί πέρυσι.
«Στο μέλλον θέλουμε να έχουμε εκπροσώπους του κόμματος ID στο Συμβούλιο», είπε ο Zanni.
Ένας διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι αυτή η τάση είναι «κάτι που πρόκειται να παραμείνει και που μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες, ίσως όχι τόσο τώρα, χρειάζεται χρόνος […] περισσότερο [μακροπρόθεσμα]».
«Αυτή τη φορά δεν θα είναι εύκολο να απορρίψουμε την άνοδο της ακροδεξιάς, η εντύπωση είναι ότι πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα στιγμή», πρόσθεσε ο διπλωμάτης της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης