Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Καταρρέει η συμφωνία για βοήθεια στην Ουκρανία - Το veto Biden και η παρέμβαση Trump

ΗΠΑ: Καταρρέει η συμφωνία για βοήθεια στην Ουκρανία - Το veto Biden και η παρέμβαση Trump
Ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων θα προωθήσουν νομοσχέδιο που θα εγγυάται τη χορήγηση βοήθειας μόνο στο Ισραήλ
Σχετικά Άρθρα
Προς κατάρευση οδεύει η συμφωνία Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικανών για τη βοήθεια προς την Ουκρανία, με την κυβέρνηση του Joe Biden να ξεκαθαρίζει ότι θα ασκήσει το veto του αν φθάσει στο γραφείο του σχέδιο νόμου που προωθούν Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων και προβλέπει τη χορήγηση στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας μόνο στο Ισραήλ.
Ο Biden πιέζει για να εγκριθεί ευρύτερο πακέτο χρηματοδοτήσεων για την Ουκρανία, το Ισραήλ, την ασφάλεια των συνόρων κ.ά. προτεραιότητές του.
«Η κυβέρνηση ενθαρρύνει σθεναρά και τα δυο σώματα του Κογκρέσου να απορρίψουν αυτό το πολιτικό τέχνασμα και αντ’ αυτού να στείλουν στο γραφείο του προέδρου γρήγορα» το κείμενο που παρουσιάστηκε προχθές Κυριακή στη Γερουσία, ανέφερε η υπηρεσία προϋπολογισμού (OMB) του Λευκού Οίκου.

Κάνουν πίσω οι Ρεπουμπλιικάνοι για την Ουκρανία

Το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε την Κυριακή, καρπός πολύμηνων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση, τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία, προβλέπει να διατεθούν δισεκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια των συνόρων, για να υποστηριχθεί η Ουκρανία, για να υποστηριχθεί το Ισραήλ, για τη δράση της CENTCOM και τις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και για να υποστηριχθούν εταίροι των ΗΠΑ στον «Ινδοειρηνικό», σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν.
Όμως ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων διεμήνυαν ήδη αρκετά 24ωρα προτού παρουσιαστεί ότι θα το απορρίψουν και αντ’ αυτού θα προωθήσουν νομοσχέδιο που θα εγγυάται τη χορήγηση βοήθειας μόνο στο Ισραήλ.
Η Βουλή είχε ήδη περάσει τέτοιο νομοσχέδιο τον Νοέμβριο, που δεν τέθηκε καν σε συζήτηση στη Γερουσία, καθώς γινόταν προσπάθεια να εγκριθεί προηγούμενη πρόταση για συνολικό πακέτο χρηματοδοτήσεων.

Έκκκληση Trump στους Ρεπουμπλικάνους να απορρίψουν τη συμφωνία

Προηγήθηκε άλλωστε η έκκληση του Donald Trump προς τους Ρεπουμπλικάνους της αμερικανικής Γερουσίας ν α αντιταχθούν στη συμφωνία που προβλέπει μεταξύ άλλων ένα νέο πακέτο 60 δισεκ. δολαρίων προς την Ουκρανία.
«Μόνο ένας ηλίθιος ή ένας ριζοσπαστικός αριστερός Δημοκρατικός θα ψήφιζε αυτό το φρικτό νομοσχέδιο», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε ανάρτηση στο Truth Social.
«Χρειαζόμαστε ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, δεν πρέπει να συνδέεται με τη βοήθεια σε ξένη χώρα με κανέναν τρόπο», τόνισε ο Donald Trump, υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.
Η υιοθέτηση του κειμένου που παρουσιάστηκε χθες απέχει παρασάγγας από το να είναι εγγυημένη, καθώς ολοένα περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων εναντιώνονται ανοικτά στη χορήγηση περαιτέρω κεφαλαίων στο Κίεβο για να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος της Βουλής Mike Johnson, πιστός υποστηρικτής του κ. Trump, επέκρινε τη συμφωνία και είπε ότι όπως έχουν τα πράγματα, αυτή είναι νεκρή πριν καν κατατεθεί στη Βουλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης