Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εφιάλτης για Ουκρανία: Δεν θα πάρει ποτέ πίσω τα χαμένα εδάφη - Προέλαση Ρώσων σε 9 μέτωπα, κάθε εβδομάδα πιο κοντά στο Κίεβο

Εφιάλτης για Ουκρανία: Δεν θα πάρει ποτέ πίσω τα χαμένα εδάφη - Προέλαση Ρώσων σε 9 μέτωπα, κάθε εβδομάδα πιο κοντά στο Κίεβο
Κάθε εβδομάδα που περνά χωρίς την κινητοποίηση που προτείνει το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται πιο κοντά στο Κίεβο λέει Γερμανός δημοσιογράφος
(upd21) Με τους Αμερικάνους και τους Δυτικούς συμμάχους να αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία το πότε και το πώς θα συντελεστεί η αποπομπή του Valery Zaluzhny από την αρχηγία των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας – και άλλων κορυφαίων στρατιωτικών -, ένα μεγάλο ερώτημα παραμένει: τι ακριβώς θα σημάνει αυτό για την κατάσταση στο ουκρανικό στράτευμα, το οποίο μαστίζεται από τεράστια έλλειψη σε προσωπικό και σε όπλα.
Και ενώ η Δύση δεν αποκλείει ακόμα και … τραγικά σενάρια για την Ουκρανία, όπως ένα πραξικόπημα ή μια ανταρσία στο εσωτερικό του ουκρανικού στρατού λόγω της ευρύτατης δημοφιλίας που χαίρει ο Zaluzhny στο στράτευμα αλλά και των... στρατηγικών κινήσεων που έχει κάνει με την εύνοια που έχει επιδείξει στα τάγματα των Azov και των Kraken, ένας ακόμα εφιάλτης φαίνεται να γίνεται πλέον πραγματικότητα για τους Ουκρανούς.
Η αδυναμία τους να μπορέσουν να πάρουν πίσω τις επαρχίες που έχουν καταλάβει και προσαρτήσει οι Ρώσοι, οι οποίοι δεν σταματούν να μιλούν για την ανάγκη να προσαρτήσουν ιστορικά τους εδάφη, όπως η Οδησσός και το Kharkiv.

Οι Ουκρανοί χάνουν στο μέτωπο και χτυπούν πόλεις – Patrushev (Ρωσία): Θα επιτύχουμε όλους τους στόχους μας

Η Ρωσία θα επιτύχει όλους τους στόχους που έχει θέσει στο πλαίσιο της στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία υποστηρίζει ο Nikolai Patrushev, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ο οποίος κατηγορεί το Κίεβο ότι λόγω της ήττας του στο μέτωπο, πλήττει πόλεις και προχωρά σε τρομοκρατικές ενέργειες για να εκφοβίσει τον πληθυσμό.
«Η Ρωσία θα εκπληρώσει τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, παρά τις προσπάθειες του καθεστώτος του Κιέβου να εκφοβίσει τους πολίτες της Ρωσίας με τρομοκρατικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς της επικράτειάς της» ανέφερε ο Patrushev, υποστηρίζοντας πως στο πλαίσιο της αποτυχίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της μείωσης της δυτικής βοήθειας, το Κίεβο προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Ρωσία με τρομοκρατικές επιθέσεις, χτυπώντας ανελέητα και εσκεμμένα καθαρά πολιτικούς στόχους.
«Το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου, στο πλαίσιο της έλλειψης επιτυχίας στο πεδίο της μάχης και της μείωσης της βοήθειας από τους δυτικούς επιμελητές του, προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κοινωνικοπολιτική κατάσταση μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων στη ρωσική επικράτεια.
Επιτίθεται αδίστακτα και σκόπιμα πολιτικούς στόχους, όπως συνέβη με επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές και χώρους μαζικών συγκεντρώσεων αμάχων όπως συνέβη κατά τις επιθέσεις στο Belgorod, στο Donetsk, στο Lusychansk και σε άλλες ρωσικές πόλεις», υπογράμμισε ο Patrushev σε συνάντηση για θέματα εθνικής ασφάλειας στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια Ural.
Όπως είπε ο Patrushev, οι στόχοι που έχει θέσει ο Putin, όπως η αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας καθώς και η εξουδετέρωση των στρατιωτικών απειλών προς τη Ρωσία, θα επιτευχθούν πλήρως, χάρη στο κουράγιο, στη γενναιότητα και στο σθένος των πολεμιστών μας.
Αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους IL-76 που μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμάλωτους πολέμου, ο Patrushev υπογράμμισε πως «οι αρχές του Κιέβου δεν λυπούνται ούτε τους δικούς τους ανθρώπους».

Ομολογία «κόπωσης» και «στασιμότητας»

Ο πρώτος τη τάξει σύβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Mikhail Podolyak, ελπίζει ότι η παραίτηση του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) Valery Zaluzhny θα επιτρέψει στο Κίεβο να σπάσει τη στασιμότητα στο πεδίο της μάχης.
«Ο πρόεδρος [της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky] είναι ο ανώτατος αρχιστράτηγος, δηλαδή είναι υπεύθυνος για το πώς συμβαίνουν τα γεγονότα στην πρώτη γραμμή γενικά, στην οικονομία, στις κοινωνικές σχέσεις στη χώρα, στις πολιτικές σχέσεις. <...> Ο πρόεδρος δεν έχει την πολυτέλεια, μετά από δύο χρόνια πολέμου, να έχει αυτήν την αντίστοιχη στασιμότητα που βλέπουμε σήμερα, στασιμότητα προς διάφορες κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γραμμής <...>», τόνισε σε αποκαλυπτική συνέντευξή του με τον Ουκρανό δημοσιογράφο Vasily Golovanov, σχολιάζοντας τις φήμες για παραίτηση Zaluzhny.
Μάλιστα, ο Podolyak παραδέχτηκε ότι τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι δυτικοί εταίροι του Κιέβου βιώνουν κόπωση από τις μάχες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Zelensky αναζητά μια λύση, καθώς το Κίεβο «δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά» τη συνεχιζόμενη στασιμότητα ή το πάγωμα της σύγκρουσης.
Νωρίτερα, ο Podolyak παραδέχτηκε τα τακτικά λάθη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και παραπονέθηκε για μια «αρνητική επίγευση» μετά την αποτυχία της επίθεσης του Κιέβου.
Άλλωστε, ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος, από την πλευρά του, έχει προ πολλού τη στασιμότητα στο μέτωπο.

«Στοπ» στην Ουκρανία από τη Γεωργία

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Γεωργίας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προσπαθεί να εξαπλώσει τον πόλεμο στη χώρα του, αφότου οι γεωργιανές αρχές κατέσχεσαν ένα φορτηγό φορτωμένο με εκρηκτικά με προορισμό τη Ρωσία.
Η γεωργιανή Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας ανακοίνωσε χθες ότι κατέσχεσε το φορτίο που είχε προορισμό τη ρωσική πόλη Βορονέζ. Τα εκρηκτικά ήταν κρυμμένα μέσα σε φορτίο μπαταριών αυτοκινήτων. Η μεταφορά του έγινε οδικώς από την Ουκρανία μέσω Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Τουρκίας.
Το περιστατικό θυμίζει την έκρηξη που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2022 στη γέφυρα που έχει κατασκευάσει η Ρωσία στην Κριμαία, για την οποία η Μόσχα επέρριψε την ευθύνη στο Κίεβο, λέγοντας ότι χρησιμοποίησε εκρηκτικά κρυμμένα μέσα σε φορτηγό που στάλθηκε από την Ουκρανία σε μια μακρά διαδρομή μέσω τρίτων χωρών.

Markus Reisner (Αυστριακός συνταγματάρχης): Οι Ρώσοι προελαύνουν ταυτόχρονα σε πολλές κατευθύνσεις στο μέτωπο

Για ταυτόχρονη προέλαση των Ρώσων σε πολλές κατευθύνσεις στο μέτωπο κάνει λόγο ο Αυστριακός συνταγματάρχης και στρατιωτικός αναλυτής Markus Reisner.
Σε δηλώσεις του στο κανάλι ΝΤV, ο Reisner επισημαίνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα «προχωρούν προς διάφορες κατευθύνσεις».
«Μιλάμε για τουλάχιστον εννέα τομείς του μετώπου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Kupyansk, του Kharkiv και της Avdiivka κοντά στο Donetsk» λέει ο Reisner, υποστηρίζοντας πως οι ουκρανικές δυνάμεις αποτυγχάνουν να σταματήσουν τις επιθέσεις των Ρώσων.

FT: Θα καταρρεύσει το δεύτερο εξάμηνο του 2024 η Ουκρανία... λόγω Trump

Σε ένα απολύτως καταστροφικό σενάριο για την Ουκρανία αναφέρονται οι Financial Times, καθώς υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό το Κίεβο να μην λάβει καμία οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ το 2024 λόγω της επιρροής που ασκεί ο Donald Trump στους Ρεπουμπλικάνους, ιδιαίτερα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
«Η Γερουσία των ΗΠΑ μπορεί να συμφωνήσει σε ένα πακέτο βοήθειας αυτή την εβδομάδα, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής είναι απολύτως ανένδοτοι.
Συνέπεια αυτού είναι να υπάρχουν ολοένα και λιγότερες πιθανότητες να περάσει ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο στο Κογκρέσο τους επόμενους μήνες ή ακόμα και για ολόκληρο το έτος» επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως ο Donald Trump επηρεάζει την αμερικανική εξωτερική πολιτική και μπορεί να εμποδίσει το Κογκρέσο από το να εγκρίνει τη βοήθεια προς την Ουκρανία καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.
«Οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.
Η Ουκρανία ήδη υποφέρει από έλλειψη πυρομαχικών, ειδικά από οβίδες πυροβολικού.
Και φέτος αυτό το πρόβλημα θα επιδεινωθεί περαιτέρω» τονίζουν οι Financial Times, οι οποίοι – επικαλούμενοι τον Jack Watling από το Royal Defense Studies Institute – υποστηρίζουν πως λόγω της έλλειψης πυρομαχικών αυξάνονται οι νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες ενώ αγνοώντας το πότε θα παραλάβουν νέο στρατιωτικό εξοπλισμό, αδυνατούν να σχεδιάσουν μελλοντικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως η έλλειψη όπλων συνδράμει και στην απροθυμία των Ουκρανών να ενταχθούν στο στράτευμα και να πολεμήσουν στο μέτωπο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί οι Ευρωπαίοι να ενέκριναν βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία μόλις την περασμένη βοήθεια, αλλά αυτή από μόνη της δεν αρκεί.
Οι γραμμές παραγωγής στην Ευρώπη δεν είναι ακόμη σε θέση να καλύψουν την έλλειψη πυρομαχικών που προκύπτει από την απουσία βοήθειας των Αμερικάνων.
Για αυτό το λόγο, οι FT υποστηρίζουν πως αυτή η προβληματική κατάσταση είναι πιθανό να διαρκέσει όλο το 2024, γεγονός που καθιστά πολύ πιο επικίνδυνο το δεύτερο εξάμηνο του 2024 για την Ουκρανία.
Και αυτό γιατί, μπορεί στην αρχή η έλλειψη πυρομαχικών και οβίδων να γίνεται αντιληπτή με έναν σχετικό αργό ρυθμό, αλλά αυτό θα αλλάξει άρδην στη συνέχεια.
«Όταν πλέον αυτή η έλλειψη θα γίνει αντιληπτή, τότε θα είναι πολύ αργά» υποστηρίζει ο Jack Watling.

Πολωνός στρατιωτικός αναλυτής: Πολύ δυνατή η Ρωσία, δεν θα ανακτήσει ποτέ τα χαμένα εδάφη της η Ουκρανία

Η Ρωσία είναι πολύ δυνατή για την Ουκρανία, η οποία δεν θα καταφέρει ποτέ να ανακτήσει τα χαμένα της εδάφη υποστηρίζει μιλώντας στο Glos24 Πολωνός στρατιωτικός αναλυτής.
Όπως υποστηρίζει, οι ελπίδες του Κιέβου για την επιστροφή των εδαφών είναι απολύτως απελπιστικές και στερούνται αντικειμενικών λόγων.
«Πιστεύω ότι αν κάποιος κάνει τέτοιες υποθέσεις, τότε απλώς κάνει λάθος.
Η Ρωσία είναι πολύ ισχυρή, πολύ μεγάλη για απλά να εκδιωχθεί.
Οι Ουκρανοί, φυσικά, λαμβάνουν ισχυρή υποστήριξη από εμάς, έχουν τεχνολογικές καινοτομίες, αλλά έχουν πολύ λιγότερη δύναμη και πόρους» αναφέρει ο Πολωνός αναλυτής, ο οποίος τονίζει ότι είναι δυσάρεστο για τους Ουκρανούς να συνειδητοποιούν ότι έχασαν, αλλά αυτό είναι ήδη γεγονός και όλες οι περαιτέρω ενέργειες του Κιέβου εξαρτώνται από τη Ρωσία.
«Οι Ουκρανοί μπορούν να ενεργήσουν μέχρι εκεί που τους επιτρέπει η Ρωσία» επισημαίνει ο Πολωνός, ο οποίος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Ουκρανία θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού έχει ήδη βρεθεί σε μια κατάσταση από την οποία δεν υπάρχει άλλη διέξοδος.
Σύμφωνα με τη Ρωσία, η Ουκρανία έχασε πάνω από 23.000 στρατιώτες – νεκροί και τραυματίες – μόνο στις συγκρούσεις που έγιναν τον Ιανουάριο του 2024.

Alexander Dubinsky (Ουκρανός βουλευτής): Η απόλυση Zaluzhny θα είναι η αρχή…

Η παραίτηση του αρχιστράτηγου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny θα οδηγήσει στο γεγονός ότι η ευθύνη για τις στρατιωτικές αποτυχίες δεν θα πέσει στον στρατηγό, αλλά σε αυτόν που τον απέλυσε υποστηρίζει ο Ουκρανός βουλευτής Alexander Dubinsky, ο οποίος τονίζει ότι μετά από αυτήν την αποπομπή, θα αρχίσουν τα «πιο ενδιαφέροντα πράγματα».
«Η υφέρπουσα απόλυση του Zaluzhny συνεχίζεται.
Η απόλυση του γενικού διοικητή έχει ήδη ανακοινωθεί επίσημα τόσο σε συνέντευξη όσο και σε επικοινωνία με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Τώρα απομένει ένας λόγος.
Για παράδειγμα, η άρνηση του Zaluzhny να στηρίξει το νομοσχέδιο για την κινητοποίηση ή την παράδοση της Avdiivka» λέει ο Ουκρανός βουλευτής, αναφέροντας πως είναι παντελώς λανθασμένη η ιδέα ότι το σενάριο απομάκρυνσης του Zaluzhny βαίνει ομαλά.
«Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι θα είναι μετά την απόλυση.
Πρώτον, ανεξάρτητα από το ποιος θα τοποθετηθεί στη θέση του αρχιστράτηγου, δεν θα έχει καμία επιτυχία στην πρώτη γραμμή.
Δεύτερον, όλες οι αποτυχίες δεν θα πέσουν στον νέο γενικό διοικητή, αλλά σε αυτόν που απέλυσε τον Zaluzhny» επισημαίνει ο Dubinsky.
Υπενθυμίζεται πως ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky έχει δηλώσει δημόσια σε διάφορα διεθνή ΜΜΕ πως πρόκειται να αντικαταστήσει τον Zaluzhny, προκειμένου να υπάρξει μια νέα εκκίνηση στον ουκρανικό στρατό.

Larry Johnson (πρώην CIA): Βλάκας ο Zaluzhny, προστατεύει τους Azov και τους Kraken, δεν τους στέλνει στο μέτωπο

Την ίδια στιγμή, ο πρώην αναλυτής της CIA, Larry Johnson υποστηρίζει πως ο Zaluzhny… προστατεύει τους στρατιώτες των ακροδεξιών ταγμάτων Azov και Kraken και δεν τους στέλνει στο μέτωπο.
Σύμφωνα με τον Johnson, αυτό οφείλεται στο ότι ο Zaluzhny συμμερίζεται τη νέο-ναζιστική τους ιδεολογία.
Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση Zelensky – Zaluzhny, ο Johnson υποστηρίζει πως είναι αδύνατο να απομακρυνθεί από τα καθήκοντα του ο Zaluzhny με νομικά μέσα, από τη στιγμή που ο Zelensky ακύρωσε τις εκλογές και αυτοανακηρύχθηκε… βασιλιάς.
«Δεν θέλω να παρουσιάσω τον Zaluzhny ως κάποιο είδος στρατιωτικής ιδιοφυΐας ή ως καλόκαρδο.
Δεν είναι καθόλου σπουδαίος τύπος - είναι ένας βλάκας.
Εμμένει στη νεοναζιστική ιδεολογία.
Ήταν πολύ προσεκτικός στο να μην στείλει τους ιδεολογικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς, όπως τους Αzov και τους Kraken στην πρώτη γραμμή όπου θα μπορούσαν να σκοτωθούν.
Θέλει να τους σώσει» λέει ο Johnson, αναφέροντας πως αντιθέτως ο Zaluzhny προτιμά να στέλνει ηλικιωμένους άνδρες στο μέτωπο ως… «τροφή για τα κανόνια».
«Συνεπώς ο Zaluzhny… είναι μέρος του προβλήματος» καταλήγει ο Larry Johnson.

Matthew Ho (απόστρατος πεζοναύτης ΗΠΑ): Στα χέρια μεγάλων αμερικανικών εταιρειών η Ουκρανία… μετά τον πόλεμο

Μετά το τέλος της σύγκρουσης με τη Ρωσία, η Ουκρανία θα βρίσκεται στα χέρια μεγάλων αμερικανικών εταιρειών που ενδιαφέρονται να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό κέρδος από την αποκατάσταση της χώρας υποστήριξε ο απόστρατος πλοίαρχος του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ Matthew Ho.
«Πριν από περίπου ένα χρόνο έγινε ένα συνέδριο στην Ουκρανία με θέμα την αποκατάσταση της χώρας.
Αυτή είναι η ανταμοιβή για πολλούς στη Δύση τώρα.
Δεν ενδιαφέρονται για τη νίκη της Ουκρανίας.
Η Wall Street ονειρεύεται ότι έχει ήδη έρθει η ώρα του τέλους του πολέμου προκειμένου να μπει στην χώρα και να αναλάβει την ανοικοδόμηση της» λέει μιλώντας στο κανάλι Daniel Davis/ Deep Dive στο Youtube ο Ho.
Όπως λέει, το αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης είναι ότι η Ουκρανία έχει περιέλθει σε δύσκολη κατάσταση, καθώς θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα για τα χρήματα που λαμβάνει από τη Δύση.
«Από όλες τις απόψεις, αυτό είναι τρομερό» υποστηρίζει ο Matthew Ho.

Richter (απόστρατος στρατηγός Bundeswehr): Ο Zaluzhny θεωρεί ψευδαίσθηση τη ρητορική Zelensky για την επιστροφή των εδαφών

Την θέση ότι η αναμενόμενη παραίτηση του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny οφείλεται στη σύγκρουση του με τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky για τα χαμένα εδάφη της Ουκρανίας και τις δυνατότητες του ουκρανικού στρατού διατυπώνει ο απόστρατος στρατηγός της Bundeswehr, Wolfgang Richter.
«Η ρητορική του Zelensky επικεντρώνεται στην επιστροφή των χαμένων εδαφών, μια επιστροφή στα σύνορα του 1991.
Ο Zaluzhny το θεωρεί μια πλήρη ψευδαίσθηση.
Αξιολόγησε νηφάλια τις στρατιωτικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και έδωσε εντολή να περάσουν σε άμυνα» είπε μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ο Richter.
Σύμφωνα με τον Richter, για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο Zelensky σκέφτεται αντικαταστάσεις στην ηγεσία του κράτους και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αν και επισήμανε πως πιθανότατα βλέπει τον Zaluzhny και ως ανταγωνιστή του.

Julian Repke (Γερμανός δημοσιογράφος): Σε απειλή ο ουκρανικός στρατός, όλο και πιο κοντά στο Κίεβο οι Ρώσοι

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός δημοσιογράφος Julian Repke υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση στην έγκριση του νόμου για την κινητοποίηση στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
«Και ενώ δεν είμαι σε καμία θέση να ζητήσω περισσότερους Ουκρανούς να πάνε στη μάχη (και στη σφαγή), μπορώ μόνο να πω ότι από στρατιωτική άποψη, κάθε εβδομάδα που περνά χωρίς την κινητοποίηση που προτείνει το Γενικό Επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται πιο κοντά στο Κίεβο» τονίζει ο Γερμανός δημοσιογράφος, ο οποίος υπενθυμίζει πως έχουν περάσει έξι εβδομάδες από τότε που ο ουκρανικός στρατός πρότεινε να στρατολογηθούν περισσότεροι στο στράτευμα, αλλά η ηγεσία του Κιέβου δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι να κάνει.
Ο Zelensky έχει πει ότι του ζητήθηκε από τον Zaluzhny να κινητοποιηθούν επιπλέον 450.000 με 500.000 Ουκρανοί, κάτι που στη συνέχεια ο Zaluzhny διέψευσε.
Το σχετικό νομοσχέδιο που έχει καταρτιστεί και που προβλέπει σειρά αλλαγών όσον αφορά τη στρατιωτική θητεία, δεν έχει ακόμα εγκριθεί από το ουκρανικό κοινοβούλιο.

Alexey Danilov (Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλεις Ουκρανίας): Είναι αλήθεια, δεν έχουμε οβίδες και πυρομαχικά

Στην παραδοχή ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι αντιμέτωπες με μεγάλες ελλείψεις σε οβίδες και πυρομαχικά προχώρησε ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Alexey Danilov.
««Πράγματι, έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου δεν υπάρχουν αρκετές οβίδες και μέσα για την καταστροφή του εχθρού...
Όσον αφορά την προμήθεια πυρομαχικών, αυτό το θέμα τίθεται κάθε φορά στο αρχηγείο του αρχιστράτηγου, ο οποίος έχει επισημάνει την προσοχή στην ανεπαρκή δουλειά σε αυτό το θέμα» υποστήριξε ο Danilov μιλώντας στο ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι Channel 24.
Σχετικά με τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, ο Danilov είπε ότι η Ουκρανία είναι στο στάδιο που κατασκευάζει τις υποδομές για την υποδοχή των μαχητικών.
Σύμφωνα με τον Danilov, οι εκλογές θα  μπορούσαν να γίνουν μετά το τέλος του στρατιωτικού νόμου που έχει επιβληθεί λόγω του πολέμου με τη Ρωσία.

Τι συμβαίνει στη Βόρεια Ευρώπη; - Ετοιμάζεται… και η Πολωνία για πόλεμο με τη Ρωσία

Πρόσφατα η Σουηδία και η Νορβηγία κάλεσαν τους πολίτες τους να αρχίσουν να προετοιμάζονται για έναν πόλεμο με τη Ρωσία, ενώ την ίδια έκκληση απηύθυνε στους Γερμανούς και ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Boris Pistorius, υποστηρίζοντας πως σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, θα μπορούσε σε μια περίοδο πέντε με οκτώ ετών από σήμερα, να ξεσπάσει ένας πόλεμος του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.
Στη συνέχεια, προστέθηκε και η Δανία, η οποία εκτίμησε πως είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να επιτεθεί στρατιωτικά κατά κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.
Αλλά δεν ήταν η τελευταία, καθώς στη λίστα όσων προετοιμάζονται για πόλεμο με τη Ρωσία… εντάχθηκε και η Πολωνία.
Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία επικαλείται τις δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Άμυνας της Πολωνίας, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.
Ο Kosiniak-Kamysz κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην καθημερινή εφημερίδα Super Express και ερωτηθείς για το εάν είναι πιθανή μια στρατιωτική ήττα από την Ουκρανία και μια άμεση επίθεση στην Πολωνία από τη Ρωσία, απάντησε ότι λαμβάνει υπόψη όλα τα σενάρια.
«Προβλέπω κάθε σενάριο και παίρνω τα χειρότερα πιο σοβαρά.
Αυτή είναι η δουλειά ενός υπουργού Άμυνας στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα» υποστήριξε ο Kosiniak-Kamysz, τονίζοντας ότι αυτά τα λόγια δεν τα είπε έτσι απλά, αλλά «τα έχει εξετάσει σοβαρά».
Μάλιστα σημείωσε ότι το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας έχει ήδη αρχίσει να κάνει κάποια προπαρασκευαστικά βήματα, τα οποία εστιάζουν κυρίως στα κενά που υπάρχουν όσον αφορά τον οπλισμό των Πολωνών στρατιωτών.
«Οι μεγάλες αγορές όπλων είναι πολύ σημαντικές, αλλά ο ατομικός εξοπλισμός κάθε στρατιώτη πρέπει να λαμβάνεται εξίσου σοβαρά υπόψη.
Η Πολωνία θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινή άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό το γνωρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» τόνισε ο Πολωνός υπουργός.

Sergei Gaidai (Ουκρανός πολιτικός αναλυτής): Σε παγίδα… ο Zelensky

Ο Volodymyr Zelensky έχει πέσει «σε παγίδα» αρνούμενος να διεξάγει εκλογές υποστηρίζει ο Ουκρανός πολιτικός αναλυτής Sergei Gaidai.
«Το γραφείο του Zelensky έπεσε σε παγίδα.
Η παγίδα σχηματίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους, όταν μας είπαν ότι δεν χρειαζόμαστε εκλογές, ότι είναι αδύνατες και ότι δεν θα γίνουν.
Εάν όμως πείσεις την κοινωνία ότι δεν χρειάζονται αλλαγές τώρα, τότε η μόνη διέξοδος είναι η νίκη» λέει στο ουκρανικό ραδιόφωνο NV ο Gaidai.
Ωστόσο, λέει πως οι Ουκρανοί πλέον αντιλαμβάνονται ότι η σύγκρουση παρατείνεται, «μεγάλα λάθη» της ηγεσίας είναι ήδη ορατά ενώ γίνεται σαφές και η αδυναμία της κυβέρνησης να επιλύσει τα σημαντικότερα θέμα της επιβίωσης των Ουκρανών.
Σύμφωνα με τον Gaidai, ο καιρός έχει περάσει πια για το ουκρανικό κοινοβούλιο, μια και αυτό δεν έχει καμία πραγματική νομιμότητα ενώ το Σύνταγμα δεν θα επιτρέψει στον Zelensky να διατηρήσει τη θέση του μετά τη λήξη της θητείας του.
«Χάνει και συνταγματικά και στην πραγματικότητα τη νομιμότητα με κάθε βήμα.
Θα είναι δύσκολο να επανεκλεγεί όταν δεν υπάρχει νίκη και η σύγκρουση συνεχίζεται.
Επομένως, τώρα βρισκόμαστε σε μια τυπική πολιτική κρίση.
Η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία δεν έχει καμία ευκαιρία να αλλάξει την πορεία στο οτιδήποτε, ενώ και οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να τον αλλάξουν νόμιμα» υπογραμμίζει ο Gaidai.

Charles Michel: Κάθε ευρώ στην Ουκρανία, είναι επένδυση στην ασφάλεια της ΕΕ

Κάθε ευρώ που δίνουμε στην Ουκρανία, είναι επένδυση στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της ΕΕ υποστήριξε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
«Θέλω να απαντήσω σε αυτούς που κατά καιρούς προσπαθούν να σπείρουν αμφιβολίες και υποψίες: κάθε ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας είναι μια επένδυση στην ασφάλειά μας και στην ευημερία μας, στη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε ο Michel, τονίζοντας ότι η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να αποφασίσουν την αποδέσμευση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία, δείχνει ότι «δεν εκφοβίστηκαν από τη Ρωσία».
Στο πλαίσιο αυτό ο Michel κάλεσε και το αμερικανικό Κογκρέσο να αποδεσμεύσει τη βοήθεια προς το Κίεβο.
«Αυτή η απόφαση για τη δημιουργία ενός Ταμείου την Ουκρανία αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι επίσης ένα μήνυμα για όσους, όπως εμείς, πιστεύουν στις δημοκρατικές αξίες και στην ελευθερία.
Αυτό είναι ένα μήνυμα προς τους εταίρους μας που μαζί με εμάς, υποστηρίζουν τους Ουκρανούς και την Ουκρανία.
Θέλω να καλέσω τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να αποδεσμεύσει γρήγορα τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για να εγγυηθούμε την οικονομική σταθερότητα της Ουκρανίας» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Marochko (απόστρατος Ρώσος συνταγματάρχης): Μεγάλες απώλειες των Ουκρανών στην κατεύθυνση του Krasnoliman

Ο ουκρανικός στρατός έχασε πολλά σημαντικά οχυρά και ύψη στην κατεύθυνση του Krasnoliman υποστηρίζει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και απόστρατος αντισυνταγματάρχης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk, Andrey Marochko.
Όπως λέει, τώρα θα απαιτηθούν μεγάλοι πόροι για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βελτιώσει τις θέσεις τους κατά μήκος της πρώτης γραμμής και με την υποστήριξη του πυροβολικού, αποκρούουν τις επιθέσεις των Ουκρανών.
«Στις περιοχές των οικισμών Terny, Torskoye και Yampol, χάρη στις επιτυχημένες ενέργειες των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι Ουκρανοί μαχητές έχασαν μια σειρά από στρατηγικά σημαντικά οχυρά.
Αυτές οι θέσεις κατέστησαν δυνατή διατήρηση της προέλασης των στρατευμάτων μας με σχετικά μικρές δυνάμεις», είπε ο Marochko.

Τι συνέβη στο μέτωπο το τελευταίο 24ωρο

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να σταθεροποιήσουν τις θέσεις τους σε όλη τη γραμμή του μετώπου, έχοντας ήδη την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρεται πως οι Ρώσοι έπληξαν θέσεις των Ουκρανών στο Mirnograd, στο Kupyansk ενώ αναφέρεται πως ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν στη ρωσική επαρχία του Belgorod.
Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν επιθέσεις κοντά στην Sinkovka, στο Terni, στη Yampolovka ενώ έπληξαν με το πυροβολικό θέσεις των Ουκρανών σε Kleshcheyevka, Kurdyumovka, Andreyevka καθώς και κοντά στο Rabotino και στη Nesteryanka.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο το τελευταίο 24ωρο, οι Ρώσοι κατέρριψαν 58 ουκρανικά drones.

Πύρινος όλεθρος στο Kharkiv: Νέο ρωσικό πλήγμα σε ξενοδοχείο όπου διέμεναν ξένοι μισθοφόροι και τάγματα νεοναζί

Οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους ακριβείας συνεχίζουν να καταστρέφουν στρατηγικές θέσεις της Ουκρανίας στην εσχατιά της ουκρανικής άμυνας.
Ειδικότερα, τη νύχτα της 6ης Φεβρουαρίου, νέο κύμα επιθέσεων στόχευσε τη συνοριακή περιοχή Kharkiv, όπου ο ουκρανικός στρατός σωρεύει ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικό εξοπλισμό για περαιτέρω μεταφορά, ώστε να «κλείσει αμυντικές τρύπες» στις πρώτες γραμμές των μαχών.
Χθες (5/2) το βράδυ, ένα από τα ρωσικά πλήγματα κατέστρεψε ένα άλλο ξενοδοχείο στο χωριό Zolochiv στην περιοχή του Kharkiv.
Το τριώροφο κτίριο χρησιμοποιείτο για τη στέγαση μαχητών του τάγματος νεοναζί Kraken, αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και ξένων μισθοφόρων.
Συνολικά, περίπου 50 Ουκρανοί μαχητές φέρεται να έμειναν στο ξενοδοχείο.
Φυσικά θα πρέπει να θεωρείται απίθανο ότι ο ουκρανικός στρατός θα αναγνωρίσει δημοσίως τις πραγματικές απώλειες που υπέστη, ως αποτέλεσμα του χτυπήματος.
Το ξενοδοχείο χτυπήθηκε από δύο ρωσικούς πυραύλους.
Μάλιστα, το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς ως αποτέλεσμα της επίθεσης.
Περισσότερες ρωσικές επιδρομές αναφέρθηκαν στις συνοριακές πόλεις Kazachya Lopan και Volchansk.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συσσώρευσαν σημαντικά αποθέματα στην περιοχή για να εξασφαλίσουν τα ουκρανικά σύνορα καθώς και να συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς, τις επιθέσεις δολιοφθοράς και τις επιθέσεις με drone στο ρωσικό έδαφος.
Το καθεστώς του Κιέβου ενδιαφέρεται ελάχιστα για τις ζημιές στις μη στρατιωτικές υποδομές και την απειλή για τους ντόπιους κατοίκους.
Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση χρησιμοποιεί πολιτικές εγκαταστάσεις για τη στέγαση Ουκρανών στρατιωτικών και ξένων μισθοφόρων, ενώ οι αξιωματικοί της AFU και οι ξένοι διοικητές προτιμούν να μένουν σε καλά ξενοδοχεία σε πόλεις που βρίσκονται μακριά από το μέτωπο.
Οι ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας, οι οποίες έχουν επίσης αναπτυχθεί στα όρια της πόλης, αποτυγχάνουν να τις ασφαλίσουν, αλλά προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στους ντόπιους πολίτες και τον άμαχο πληθυσμό εν γένει.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν προπύργια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κοντά στο χωριό Priyutnoye, στην περιοχή Zaporozhye

«Οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν τον εχθρό από πολλά ισχυρά σημεία βόρεια του χωριού Priyutnoye στην περιοχή Zaporozhye και προχώρησαν κατά 200-500 μέτρα», δήλωσε ο Vladimir Rogov, πρόεδρος του κινήματος «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία»,σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.
«Οι μονάδες μας έφτασαν στις λίμνες και τη χαράδρα στα βορειοδυτικά του χωριού Priyutnoye και τώρα εδραιώνουν τις θέσεις τους. Πήραμε πολλά εχθρικά οχυρά», τόνισε ο Rogov.
Σημείωσε ότι ο οικισμός βρισκόταν στη γκρίζα ζώνη για αρκετούς μήνες. Τ0ο πρακτορείο πρόσθεσε ότι η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων πραγματοποιείται με την υποστήριξη πυροβολικού και UAV σε μικρές ομάδες λόγω του σημαντικού αριθμού εχθρικών drones.
Νωρίτερα, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι μονάδες της ομάδας στρατευμάτων Vostok στη νότια κατεύθυνση του Ντόνετσκ βελτίωσαν την κατάσταση κατά μήκος της πρώτης γραμμής, απέκρουσαν δύο εχθρικές επιθέσεις και απέκρουσαν επιθέσεις στις Staromayorskoye, Urozhaynoye DPR και Priyutnoye στην περιοχή Zaporozhye.

3_156.jpg
Επιπλέον , αναφέρεται πως οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο περιοχών κοντά στη λίμνη Izmailivskyi στα νότια του Pervomaiskoe ενώ ανέλαβαν τον έλεγχο των περιοχών βόρεια και ανατολικά του λατομείου Avdiivskyi.
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται κατά μήκος της ουκρανικής αμυντικής γραμμής νότια του Severnoe.
Σημειώνεται πως οι Ρώσοι τις τελευταίες ημέρες έχουν επιτύχει σημαντικές νίκες στο βόρειο τμήμα της Avdiivka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Στις 4 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν δύο επιθέσεις στα βόρεια προάστια της πόλης.
Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε κοντά στον σταθμό φιλτραρίσματος του Donetsk που βρίσκεται στα βορειοανατολικά προάστια της Avdiivka, με τους Ρώσους να προχωρούν στην περιοχή γύρω από τις εγκαταστάσεις, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU).
Οι ρωσικές δυνάμεις διέρρηξαν την ουκρανική άμυνα δυτικά του σταθμού και προχώρησαν σε βάθος μεγαλύτερο από 1 χιλιόμετρο στο ουκρανικό έδαφος.
Ως αποτέλεσμα, ο αυτοκινητόδρομος H-20 αποκόπηκε.
Ταυτόχρονα, οι ρωσικές δυνάμεις επέκτειναν τη ζώνη ελέγχου τους βόρεια και ανατολικά του σταθμού.
Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η κύρια κατεύθυνση της ρωσικής επίθεσης στο βόρειο τμήμα της Avdiivka.
Η επίθεση στη βορειοανατολική πλευρά είχε κυρίως στόχο να αποσπάσει την προσοχή των ουκρανικών δυνάμεων στην πόλη.
Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι εξαπέλυσαν επίθεση στα βορειοδυτικά προάστια της πόλης, στρατηγική που αποδείχθηκε επιτυχημένη.
Ύστερα από σκληρές μάχες, οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον πλήρη έλεγχο της κατοικημένης συνοικίας που ονομάζεται Ivushka και έφτασαν στη Γαλάζια Λίμνη που βρίσκεται στα βόρεια προάστια της Avdiivka από τη δυτική κατεύθυνση.
Συνέπεια της επίθεσης αυτής, ήταν οι ρωσικές δυνάμεις να αναλάβουν τον έλεγχο των πεδίων γύρω από τη λίμνη και οι Ουκρανοί να υποχωρήσουν νότια στους δρόμους της πόλης.
7_66.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης