Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Εξέλιξη στην υπόθεση των υποκλοπών - Περιορισμοί στη χορήγηση visa για άτομα που έχουν κάνει χρήση κακόβουλων λογισμικών

ΗΠΑ: Εξέλιξη στην υπόθεση των υποκλοπών - Περιορισμοί στη χορήγηση visa για άτομα που έχουν κάνει χρήση κακόβουλων λογισμικών
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η νέα πολιτική είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τον έλεγχο στη δράση ξένων κυβερνήσεων και μεμονωμένων εταιρειών που εμπλέκονται σε κακόβουλες δραστηριότητες ψηφιακής κατασκοπείας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σημερα μια νέα πολιτική περιορισμού των visa για όσους φέρονται να έχουν προβεί σε κατάχρηση λογισμικού παρακολούηθησης spyware.
Η πολιτική που ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken θα επιτρέψει στο State Department να επιβάλει περιορισμούς στην έκδοση visa για άτομα που που ελέγχονται για εμπλοκή στην κατάχρηση τέτοιου λογισμικού, καθώς και για όσους έχουν διευκλούνει τέτοιες ενέργειες, ή επωφελούνται από αυτό.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η νέα πολιτική είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τον έλεγχο στη δράση ξένων κυβερνήσεων και μεμονωμένων εταιρειών που εμπλέκονται σε κακόβουλες δραστηριότητες ψηφιακής κατασκοπείας.
Ιστορικά, αυτές οι εταιρείες έχουν κατηγορηθεί ότι ανέπτυξαν πλατφόρμες που διευκόλυναν hacks εναντίον ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης σε αρκετές χώρες, του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.
Η νέα πολιτική θα ισχύει επίσης για τους επενδυτές και τους χειριστές του εμπορικού spyware που πιστεύεται ότι έχουν προβει σε κατάχρηση, δήλωσε στο Reuters ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος Biden.
Τουλάχιστον 50 αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν γίνει στόχος ιδιωτικών εργαλείων hacking τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσαν.

Διάταγμα Biden: Στο στόχαστρο και η ελληνική Intellexa

Για την προώθηση της σχετικής στρατηγικής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για να περιορίσει την κακόβουλη χρήση εργαλείων ψηφιακής κατασκοπείας σε όλο τον κόσμο που στοχεύουν το προσωπικό των ΗΠΑ και την κοινωνία των πολιτών.
Η εντολή απαγόρευε στις αμερικανικές υπηρεσίες να συναλλάσσονται με τέτοιες εταιρείες, περιορίζοντας τις επιχειρηματικές τους δυνατότητες.
Το Υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε, επίσης, αρκετές εταιρείες παρακολούθησης στη μαύρη λίστα του οικονομικού εμπορίου το 2021 και το 2023, συμπεριλαμβανομένης της Cytrox με έδρα την Ουγγαρία, της ελληνικής εταιρείας Intellexa και των ισραηλινών εταιρειών NSO Group και Candiru.
Η νέα πολιτική, η οποία προωθείται βάσει του υπάρχοντος νόμου για τη μετανάστευση και την εθνική νομοθεσία, ισχύει για μια ευρεία ομάδα ατόμων που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις παρακολουθήσεων που με κάποια μορφή «επιτηρούν, παρενοχλούν, καταστέλλουν ή εκφοβίζουν άτομα, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, ακτιβιστών, άλλων προσώπων που θεωρούνται ότι είναι αντιφρονούντες για την εργασία τους, μέλη περιθωριοποιημένων κοινοτήτων ή ευάλωτων πληθυσμών ή τα μέλη των οικογενειών αυτών των στοχευόμενων ατόμων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης