Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενισχύεται επικίνδυνα η νατοϊκή παρουσία στα Δ.Βαλκάνια - Η Γερμανία αναπτύσσει επιπλέον στρατεύματα στο Κόσοβο

Ενισχύεται επικίνδυνα η νατοϊκή παρουσία στα Δ.Βαλκάνια - Η Γερμανία αναπτύσσει επιπλέον στρατεύματα στο Κόσοβο
Χαιρετίζει την αύξηση των γερμανικών στρατευμάτων η πρόεδρος του Κοσόβου
Σχετικά Άρθρα
Η Γερμανία θα στείλει επιπλέον στρατεύματα στη δύναμη της KFOR του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο αυτή την άνοιξη, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, υποδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την ενίσχυση της νατοϊκής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή.
Η KFOR συνεχίζει να είναι ο εγγυητής της σταθερότητας και της ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο Boris Pistorius από την πρωτεύουσα Πρίστινα, όπου συναντήθηκε με την πρόεδρο του κρατιδίου.
«Αυτό που χρειάζεται επειγόντως στις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας είναι να αυξηθεί ο διάλογος και να μειωθούν οι εντάσεις. O καγκελάριος τόνισε πολύ ξεκάθαρα ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην ΕΕ και αυτός πρέπει να είναι ο δρόμος προς τα εμπρός. Αυτό σημαίνει, επαναλαμβάνω , αυξάνοντας τον διάλογο και μειώνοντας τις εντάσεις», τόνισε σχετικά ο Γερμανός ΥΠΑΜ μετά τη συνάντηση με την Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani.
Οι δηλώσεις του Pistorius ήρθαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να υιοθετήσει το ευρώ για συναλλαγές μετρητών και πληρωμών, απαγορεύοντας το σερβικό δηνάριο - απόφαση που εξόργισε το Βελιγράδι.
Άλλωστε, οι εθνοτικές σερβικές κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο χρησιμοποιούσαν το δηνάριο, το επίσημο νόμισμα της γειτονικής Σερβίας, σε κρατικά και εμπορικά ιδρύματα.

Presidentja-Osmani-deklarohet-pas-takimit-me-ministrin-Pistorius.jpg

Από την πλευρά της, η Κοσοβάρα πρόεδρος Osmani διεμήνυσε στο Βελιγράδι ότι η κρατική πολιτική της Σερβίας αμφισβητεί συνεχώς την εδαφική ακεραιότητα του Κοσσυφοπεδίου και εμπλέκεται σε επιθετικές ενέργειες κατά της χώρας.
«Η απόφαση της Γερμανίας να αυξήσει τα στρατιωτικά της στρατεύματα (στο Κοσσυφοπέδιο) είναι μια σαφής αντανάκλαση της υποστήριξής της στον λαό μας, καθώς και της ειρήνης, της σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης ασφάλειας στην περιοχή μας. Είναι μια αντανάκλαση της υποστήριξης που δίνεται στις κοινές μας προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου» επεσήμανε η αξιωματούχος του κρατιδίου, χαιρετίζοντας την απόφαση του Βερολίνου.
Σημείωνεται ότι ο Pistorius είχε, επίσης, συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Albin Kurti και τον υπουργό Άμυνας Ejup Maqedonci.
Επισημαίνεται πως η Σερβία σήκωσε πολύ ψηλά στην ατζέντα της το ζήτημα της απαγόρευσης του δηναρίου, με τον πρόεδρο Vucic να ζητεί την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Κεντρική Τράπεζα του Κοσόβου ανακοίνωσε την απόφαση στις 18 Ιανουαρίου, γνωστοποιώντας ότι τα άλλα νομίσματα, εκτός του ευρώ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο Κοσσυφοπέδιο μόνο για φυσική φύλαξη ή τραπεζικούς λογαριασμούς.
Από τη μεριά τους, αρκετές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, προέτρεψαν το Κόσοβο να σταματήσει την εφαρμογή του εν λόγω νομισματικού κανονισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης