Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Ρίο ντε Τζανέιρο λόγω δραματικής έξαρσης του δάγκειου πυρετού

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Ρίο ντε Τζανέιρο λόγω δραματικής έξαρσης του δάγκειου πυρετού
Ο αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πόλης έχει ξεπεράσει τις 10 χιλιάδες
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη του παγκοσμίου φήμης καρναβαλιού λόγω της επιδημίας του δάγκειου πυρετού.
Στη σχετική απόφαση προέβη ο δήμαρχος της πόλης Eduardo Paes, από τον οποίο υπεγράφη και το σχετικό διάταγμα.
«Στο Ρίο ντε Τζανέιρο έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία λόγω της επιδημίας του δάγκειου πυρετού», αναφέρεται στο δελτίο τύπου που δημοσιέυθηκε από τη δημοτική αρχή της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης.
Η πόλη έχει εισαγάγει ένα σχέδιο ελέγχου του πυρετού, με τη δημιουργία ειδικού επιχειρησιακού κέντρου για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της νόσου.
Περαιτέρω, πρόκειται να ανοίξουν 10 κέντρα υποδοχής έκτακτης ανάγκης για άτομα με κρούσματα δάγκειου πυρετού.
Το δημοτικό δίκτυο νοσοκομείων θα διαθέσει συγκεκριμένο αριθμό κλίνων για ασθενείς με δάγκειο πυρετό, σημειώνει το γραφείο του δημάρχου.
Σε περιοχές με τη δυσχερέστερη επιδημιολογική κατάσταση, ξεκινά η θεραπεία με ειδικό αεροζόλ κατά των κουνουπιών στοχεύοντας στην προστασία των φορέων της νόσου.
Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε εγκαταλελειμμένα και άδεια ακίνητα όπου μπορεί να συσσωρευτεί το νερό της βροχής, δημιουργώντας συνθήκες για εξάπλωση των κουνουπιών, αναφέρει το γραφείο του δημάρχου.
Σύμφωνα με τις αρχές της πόλης, ο αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή του έτους έχει ήδη ξεπεράσει τις 10 χιλιάδες, ενώ το 2023 συνολικά, καταγράφηκαν περίπου 23 χιλιάδες κρούσματα της νόσου.
Επισημαίνεται ότι ο δάγγειος πυρετός είναι μια άκρως επικίνδυνη τροπική ασθένεια.
Η ασθένεια μεταφέρθηκε στη Βραζιλία στα τέλη του 19ου αιώνα από τη Νοτιοανατολική Ασία.
Πριν από την εμφάνιση του εμβολίου, το μόνο αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση των επιδημιών του δάγκειου πυρετού ήταν η καταπολέμηση των πρωτογενών φορέων του, των κουνουπιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης