Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βουλγαρία: Εργαζόμενος στη μονάδα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Βουλγαρία: Εργαζόμενος στη μονάδα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, βρίσκεται ιστορικά και πολιτιστικά κοντά στη Μόσχα
Ένας Βούλγαρος, εργαζόμενος στη μονάδα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος συνελήφθη σήμερα 5/2 ως ύποπτος για διενέργεια κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
«Ένας εργαζόμενος της Γενικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος συνελήφθη ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ ενός ξένου κράτους, στην προκειμένη περίπτωση τη Ρωσία» δήλωσε ο Ζιβκο Κότσεφ, ανώτερος αξιωματούχος στο υπουργείο Άμυνας.
Ο ύποπτος βρισκόταν υπό παρακολούθηση «επί μήνες», τόνισε ο Κότσεφ, αρνούμενος να κάνει περαιτέρω σχόλια καθώς η επιχείρηση των βουλγαρικών αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση BNT, ο Βούλγαρος κατηγορείται ότι παρέδιδε διαβαθμισμένες πληροφορίες σε έναν Ρώσο πρώην διπλωμάτη που βρισκόταν στη Βουλγαρία, αλλά ο τελευταίος έκτοτε απελάθηκε από τη χώρα.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο ύποπτος είχε πρόσβαση σε υλικό από διεθνείς έρευνες σχετικά με την παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μέσω εταιρειών που χρηματοδοτούνταν με ρωσικά κεφάλαια στη Βουλγαρία, ανέφερε το BNT.
Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, βρίσκεται ιστορικά και πολιτιστικά κοντά στη Μόσχα.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τον Οκτώβριο του 2019, μια σειρά από σκάνδαλα κατασκοπείας έχουν πυροδοτήσει εντάσεις, οι οποίες αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Δεκάδες Ρώσοι διπλωμάτες και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι που είναι ύποπτοι για κατασκοπεία απελάθηκαν από τη χώρα.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Σόφια κήρυξε επίσης τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια και δύο Λευκορώσους ιερείς ανεπιθύμητα πρόσωπα, κατηγορώντας τους ότι εξυπηρετούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Μόσχας.
Επίσης, πέντε Βούλγαροι θα δικαστούν τον Οκτώβριο στο Λονδίνο για συνωμοσία για τη συλλογή πληροφοριών προς όφελος της Ρωσίας, κατά την περίοδο από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2023.

www.banignews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης