Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματικές εξελίξεις στον ουκρανικό στρατό: Εντείνονται οι φήμες για παραίτηση Zaluzhny, αναλαμβάνει πρέσβης στη Μ. Βρετανία

Δραματικές εξελίξεις στον ουκρανικό στρατό: Εντείνονται οι φήμες για παραίτηση Zaluzhny, αναλαμβάνει πρέσβης στη Μ. Βρετανία
Ραγδαίες οι εξελίξεις... στην Ουκρανία
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες στον ουκρανικό στρατό… και ενώ η κατάσταση στο μέτωπο είναι εξαιρετικά κρίσιμη, με την πλάστιγγα εδώ και καιρό να γέρνει υπέρ της Ρωσίας.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Yevgeny Shevchenko, σε συνέντευξη με τον διευθυντή του Ουκρανικού Ινστιτούτου Παγκόσμιων Στρατηγικών Vadim Karasev, η οποία δημοσιεύτηκε YouTube, ο ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny συμφώνησε να αναλάβει θέση πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Θέλω να πω ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ο Zaluzhny συμφώνησε να αναλάβει τη θέση του πρέσβη στη Μεγάλη Βρετανία. Πιθανότατα θα μεταβεί εκεί.
Ως γνωστόν, αυτού του είδους τα πόστα αποτελούν ένα είδος πρόωρης συνταξιοδότησης…
Κανείς δεν έχει επιστρέψει ποτέ.
Ως εκ τούτου, δυστυχώς, θα απογοητεύσω τους οπαδούς του Zaluzhny.
Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αναμένεται να εγκαταλείψει τη θέση του στις 8 Φεβρουαρίου» υποστήριξε ο Shevchenko, προσθέτοντας πως, εάν πάει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τότε «δεν θα μπορεί να είναι πλέον πολιτικός».
Αν, από την άλλη, παραμείνει στην Ουκρανία και ξεκινήσει πολιτική καριέρα, τότε θα έχει πιθανότητες επιτυχίας, «και όχι μικρές, αλλά μεγάλες».
Σε κάθε περίπτωση, τις τελευταίες ημέρες, οι φήμες περί πιθανής παραίτησης Zaluzhny έχουν ενταθεί στα ουκρανικά και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στη συνάντηση της 29ης Ιανουαρίου 2024, ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky πρόσφερε στον αρχιστράτηγο τη θέση του συμβούλου των αρχών.
Το γνωστό περιοδικό The Economist, από την άλλη, αποκάλυψε πως στον Zaluzhny προσφέρθηκε επίσης η θέση του Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, την οποία αρνήθηκε.
Την ίδια στιγμή, έχουν διαρρεύσει και τα ονόματα των πιθανών διαδόχων του: φαβορί είναι ο επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, και ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων, Alexander Syrsky.
Ωστόσο, και οι δύο φέρεται να αρνήθηκαν τη θέση του αρχιστρατήγου.

Asia Times: Οι ΗΠΑ φοβήθηκαν πραξικόπημα του Zaluzhny στον Zelensky και έστειλαν τη Nuland

Οι ΗΠΑ φοβήθηκαν ότι ο Ουκρανός στρατηγός και αρχηγός του στρατού Valery Zaluzhny θα προχωρούσε σε πραξικόπημα κατά του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky
 και για αυτό το λόγο αποφάσισαν να στείλουν στο Κίεβο για διαπραγματεύσεις την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών, Victoria Nuland.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Asia Times, η Nuland μετέβη στο Κίεβο προκειμένου να διαπραγματευτεί με τον Zaluzhny, παρά με τον Zelensky.
«Γιατί η Nuland έσπευσε στο Κίεβο;
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Λευκός Οίκος της είπε να πάει εκεί αμέσως σε περίπτωση που τα πράγματα πήγαιναν στραβά στο Κίεβο.
Προφανώς, υπήρχαν πραγματικοί φόβοι ότι ο Zaluzhny θα μπορούσε να δώσει εντολή στον στρατό και να τον χρησιμοποιήσει κατά του Zelensky» υποστηρίζει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως η αποπομπή του Zaluzhny δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, καθώς «κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχία της λεγόμενης αντεπίθεσης του Κιέβου και τη σπατάλη δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικό εξοπλισμό και προμήθειες».
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση Biden θέλει η σύγκρουση στην Ουκρανία να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους Asia Times, υπάρχει μια «κρυφή απειλή» ότι αυτό δεν θα είναι δυνατό, ειδικά σε περίπτωση μεγάλης ρωσικής επίθεσης, ενώ υπογραμμίζεται πως ο Zelensky δεν θα διαπραγματευτεί με Ρώσους εκπροσώπους, καθώς η Ουάσιγκτον αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, καθώς τις θεωρεί, ως πιθανή ήττα του ΝΑΤΟ.

Larry Johnson (πρώην CIA): Η Victoria Nuland υποστηρίζει τον Zelensky έναντι του στρατηγού Valery Zaluzhny

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μέχρι στιγμής τον Πρόεδρο Zelensky στη σύγκρουση με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny, όπως αποδεικνύεται από την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland στο Κίεβο, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός της CIA Larry Johnson.
«Νομίζω ότι είναι ο Zelensky ο προστατευόμενος των ΗΠΑ με βάση την επίσκεψη της Nuland.
Σύμφωνα με τον Larry Johnson, το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί να κάνει αλλαγές προσωπικού την ώρα που ο ρωσικός στρατός εντείνει τις επιθέσεις στις θέσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Επιπλέον, ο Larry Johnson πρόσθεσε ότι ο στρατηγός έχει γίνει πιο δημοφιλής από τον πρόεδρο, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες στον Zelensky.
Ωστόσο, πιστεύει ότι ως αποτέλεσμα, ο Zaluzhny είναι πιο πιθανό να κερδίσει αυτή τη σύγκρουση, καθώς έχει πλεονέκτημα στη στρατιωτική ισχύ.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, στις 29 Ιανουαρίου, ο Zelensky, ο οποίος ήταν σε σύγκρουση με τον γενικό διοικητή, συναντήθηκε με τον Zaluzhny και τον κάλεσε να παραιτηθεί οικειοθελώς και να αναλάβει τη θέση του συμβούλου.
Το περιοδικό Economist, με τη σειρά του, ισχυρίστηκε ότι στον στρατηγό προσφέρθηκε η θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας , αλλά εκείνος αρνήθηκε.
Αναφέρθηκε επίσης ότι στον επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, προτάθηκε η θέση του γενικού διοικητή, αλλά αρνήθηκε την τελευταία στιγμή.

Financial Times: Νευρική η Δύση με τις κινήσεις Zelensky… για την καθαίρεση Zaluzhny

Για νευρικότητα στη Δύση σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας κάνουν λόγο σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.
«Οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας είναι νευρικοί για τον επικείμενο ανασχηματισμό...
Φοβούνται ότι η δημοτικότητα του Zaluzhny μεταξύ του απλού ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού και του γενικού πληθυσμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια βίαιη αντίδραση τη στιγμή που χρειάζεται ενότητα» τονίζει το δημοσίευμα.
Όπως αναφέρεται, η αλλαγή στην ουκρανική στρατιωτική ηγεσία θα μπορούσε να έρθει σε μια «κρίσιμη στιγμή» στη σύγκρουση, δεδομένου ότι τα ουκρανικά στρατεύματα αναγκάζονται να… «συντηρούν» πυρομαχικά και οι δυτικοί εταίροι καθυστερούν τις περαιτέρω προμήθειες όπλων στο Κίεβο.
Οι FT επισημαίνουν πως ο Zelensky κατέστησε σαφές στον γενικό διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluhznh ότι ανεξάρτητα από το αν θα δεχθεί κάποια άλλη θέση, θα αποπεμφθεί από τη θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων.

«Πυρά» από τον δήμαρχο Κιέβου κατά Zelensky: Δεν είναι η ώρα για απόλυση του Zaluzhny

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitali Klitschko, επέκρινε το ενδεχόμενο απόλυσης του στρατηγού Valerii Zaluzhnyi, του δημοφιλούς αρχιστράτηγου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, λέγοντας ότι οφείλεται στην ηγεσία του στρατηγού ότι "πολλοί Ουκρανοί εμπιστεύονται πραγματικά τις ένοπλες δυνάμεις".
"Σήμερα είναι μια στιγμή που η πολιτική μπορεί να υπερισχύσει της λογικής και των συμφερόντων της χώρας", ανέφερε ο Klitschko στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας έχει ασκήσει έντονη κριτική στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
Η προεδρία με τη σειρά της έχει κατηγορήσει το γραφείο του Klitschko για ανεπάρκεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης