Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall, μετά την ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell – Στο -0,32% ο S&P 500, o Nasdaq -0,2%

Πτώση στη Wall, μετά την ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell – Στο -0,32% ο S&P 500, o Nasdaq -0,2%
Στο κόκκινο... το αμερικανικό χρηματιστήριο...
Πάγο στις προσδοκίες των επενδυτών για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική στο άμεσο μέλλον έριξε με ομιλία του τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024 ο Πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell, με αποτέλεσμα η Wall Street να βαφτεί στο κόκκινο…
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, η αμερικανική οικονομία αποδεικνύεται αρκετά ανθεκτική, οπότε η Fed έχει το χρονικό περιθώριο να εξετάσει προσεκτικά τι είδους αποφάσεις θα λάβει σε ό,τι αφορά τις μειώσεις -ή μη- των βασικών επιτοκίων της.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,71% στις 38.380 μον., ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,32% στις 4.942 μον. ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε μείωση -0,2% στις 15.597 μον.
8_69.JPG
Κατά τα άλλα, οι μετοχές της McDonald's υποχώρησαν σχεδόν 3,73% μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τριμήνου.
Επίσης, οι μετοχές της Caterpillar σημείωσαν άνοδο άνω του 2% μετά την παρουσίαση ισχυρών κερδών.
Βαριές απώλειες σημειώνει στις συναλλαγές της Δευτέρας ο τίτλος της Tesla μετά την καθοδική αναθεώρηση της τιμής-στόχου από την Piper Sandler και στον απόηχο δημοσιευμάτων ότι η γερμανική SAP θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τα αυτοκίνητα της εταιρείας.
Ειδικότερα, οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας κατρακύλησαν 3,65% στα 181 δολ., ενώ από την αρχή του έτους χάνουν 28%.

Στα μάκρο, περαιτέρω ανάπτυξη σημείωσε ο κλάδος Υπηρεσιών της αμερικανικής οικονομίας για τον μήνα Ιανουάριο 2024, με τον δχετικό δείκτη της ISM (Institute for Supply Management) να διαμορφώνεται σε 53,4 μονάδες, έναντι 50,5 τον Δεκέμβριο του 2023.
Σημειώνεται ότι μία τιμή του δείκτη πάνω από 50 μονάδες συνεπάγεται ανάπτυξη, ενώ κάτω από 50 μονάδες σημαίνει συρρίκνωση του εκάστοτε κλάδου.
Η επίδοση ξεπέρασε τις προδοκίες.
Σε ό,τι αφορά στον αντίστοιχο δείκτη της S&P (US S&P Global Services PMI), σε αντίθετο κλίμα, επιβραδύνθηκε σε 52,5 μονάδες έναντι 52,9 τον Δεκέμβριο 2023.
Τέλος, ο σύνθετος δείκτης Global Composite PMI της S&P για τις ΗΠΑ (περιλαμβάνει το συνολικό οικονομικό κλίμα), υποχώρησε από 52,3 μονάδες, σε 52 μονάδες τον Ιανουάριο 2024.
«Το θεμελιώδες αφήγημα επέζησε από ένα ισχυρό stress test αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, είναι αμφίβολο ότι οι επόμενοι μήνες θα παρουσιάσουν τον ίδιο βαθμό ανοδικής ροπής που είδαμε τους τελευταίους μήνες» δήλωσε ο Tony Pasquariello, παγκόσμιος επικεφαλής κάλυψης hedge fund της Goldman Sachs.

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Επιφυλακτικές ήταν οι κινήσεις των επενδυτών στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα τελευταία σχόλια του προέδρου της Fed, Jerome Powell.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,1%, με την πλειονότητα των τομέων να διαπραγματεύεται σε θετικό έδαφος.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση 0,08% στις 16.904 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,04% στις 7.612 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.589 με πτώση 0,03%. Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB υπεραποδίδει με άνοδο 0,76% στις 30.52 μονάδες.
δσ_9.JPG
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, στα 22,2 δισ. ευρώ ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Δεκέμβριο 2023, έναντι 20,4 δισ. τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis.
Οι εξαγωγές υποχώρησαν 4,6% στα 125,3 δισ. ευρώ, σε μηνιαία και ετήσια βάση.
Οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στα 103,1 δισ. ευηρώ, με πτώση 6,7% σε μηνιαία βάση και 12,4% σε ετήσια.
Οι εξαγωγές της Γερμανίας προς την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση υποχώρησαν κατά 5,5% στα 67,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 7,4% την ίδια περίοδο, στα 54,3 δισ. ευρώ.

Δειλά σημάδια ανάκαμψης παρουσίασε η οικονομία της ευρωζώνης στις αρχές του έτους, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, ενισχύοντας την υπόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.
Ο σύνθετος δείκτης PMI της HCOB, ο οποίος καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός οδηγός της συνολικής οικονομικής υγείας, αυξήθηκε στο 47,9 τον Ιανουάριο από το 47,6 του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση, όπως μεταδίδει το Reuters.
Πρόκειται για την καλύτερη μέτρηση από τον Ιούλιο, αλλά παρέμεινε κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Η έρευνα της Δευτέρας έδειξε επίσης ότι τόσο το κόστος εισροών, όσο και το κόστος παραγωγής αυξήθηκαν ταχύτερα τον περασμένο μήνα και ενώ ο δείκτης που μετρά τη ζήτηση αυξήθηκε, εξακολουθούσε να βρίσκεται σταθερά κάτω από τις 50 μονάδες.
Ο δείκτης τιμών παραγωγής αυξήθηκε σε υψηλό οκτώ μηνών, στο 54,2 από 53,8.

"Η διστακτικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια αποκτά σαφήνεια αν λάβουμε υπόψη την άνοδο των δεικτών τιμών PMI", δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.
"Με τις τιμές τόσο των εισροών όσο και των εκροών στον τομέα των υπηρεσιών να αυξάνονται, η ΕΚΤ είναι απρόθυμη να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική".
Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια σε επίπεδα ρεκόρ και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.
Ο δείκτης PMI για τον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στο 48,4 από το 48,8 του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την flash εκτίμηση.
Ωστόσο, υποδηλώνοντας ότι οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αναμένουν ότι η κατάσταση θα βεελτιωθεί, η αισιοδοξία για το επόμενο έτος ήταν σε υψηλό οκτώ μηνών και αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης