Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δειλά σημάδια ανάκαμψης στην Ευρωζώνη - Αυξήθηκε ο σύνθετος PMI τον Ιανουάριο 2024

Δειλά σημάδια ανάκαμψης στην Ευρωζώνη - Αυξήθηκε ο σύνθετος PMI τον Ιανουάριο 2024
Ο δείκτης τιμών παραγωγής αυξήθηκε σε υψηλό οκτώ μηνών, στο 54,2 από 53,8
Δειλά σημάδια ανάκαμψης παρουσίασε η οικονομία της ευρωζώνης  στις αρχές του έτους, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, ενισχύοντας την υπόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.
Ο σύνθετος δείκτης PMI της HCOB, ο οποίος καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός οδηγός της συνολικής οικονομικής υγείας, αυξήθηκε στο 47,9 τον Ιανουάριο από το 47,6 του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση, όπως μεταδίδει το Reuters.
Πρόκειται για την καλύτερη μέτρηση από τον Ιούλιο, αλλά παρέμεινε κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Η έρευνα της Δευτέρας έδειξε επίσης ότι τόσο το κόστος εισροών, όσο και το κόστος παραγωγής αυξήθηκαν ταχύτερα τον περασμένο μήνα και ενώ ο δείκτης που μετρά τη ζήτηση αυξήθηκε, εξακολουθούσε να βρίσκεται σταθερά κάτω από τις 50 μονάδες.
Ο δείκτης τιμών παραγωγής αυξήθηκε σε υψηλό οκτώ μηνών, στο 54,2 από 53,8.

Απρόθυμη η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια

"Η διστακτικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια αποκτά σαφήνεια αν λάβουμε υπόψη την άνοδο των δεικτών τιμών PMI", δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.
"Με τις τιμές τόσο των εισροών όσο και των εκροών στον τομέα των υπηρεσιών να αυξάνονται, η ΕΚΤ είναι απρόθυμη να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική".
Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια σε επίπεδα ρεκόρ και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.
Ο δείκτης PMI για τον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών  υποχώρησε στο 48,4 από το 48,8 του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την flash εκτίμηση.
Ωστόσο, υποδηλώνοντας ότι οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αναμένουν ότι η κατάσταση θα βεελτιωθεί, η αισιοδοξία για το επόμενο έτος ήταν σε υψηλό οκτώ μηνών και αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης