Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η «υπόγεια» πρόκληση του Ιράν στις ΗΠΑ – Όλο και πιο κοντά στη γενικευμένη σύγκρουση η Μέση Ανατολή

Η «υπόγεια» πρόκληση του Ιράν στις ΗΠΑ – Όλο και πιο κοντά στη γενικευμένη σύγκρουση η Μέση Ανατολή
Ο Ιρανός Πρόεδρος Ibrahim Raisi κατέστησε σαφές ότι η Ισλαμική Δημοκρατία βρίσκεται σε πορεία κυριαρχίας σε όλη τη Μέση Ανατολή - και ότι η Αμερική δεν είναι σε θέση να το σταματήσει
Στις 2 Φεβρουαρίου 2024, σε μια δημόσια ομιλία ενώπιον μελών του IRGC, ο Ιρανός Πρόεδρος Ibrahim Raisi κατέστησε σαφές ότι η Ισλαμική Δημοκρατία βρίσκεται σε πορεία κυριαρχίας σε όλη τη Μέση Ανατολή - και ότι η Αμερική δεν είναι σε θέση να το σταματήσει.
Αυτόματα χτύπησε συναγερμός στο Λευκό Οίκο, με τις ΗΠΑ να αναζητούν τρόπους να αποτρέψουν το Ιράν.
Εξηγώντας το παραπάνω, ο Ilan Berman, Ανώτερος Αντιπρόεδρος του Αμερικανικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στην Ουάσιγκτον, θύμισε μια παρατήρηση του Winston Churchill το 1944, ο οποίος ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν το σωστό, αφού εξαντλήσουν κάθε άλλη διαθέσιμη επιλογή.
Τότε, ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλούσε για την καθυστερημένη είσοδο της Αμερικής στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού η ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ κατέστησε αδύνατη την αδράνεια.
Σήμερα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να περιγράψουμε την πολιτική της κυβέρνησης Biden στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ο Berman.
Στις 2 Φεβρουαρίου, μετά από σχεδόν μια εβδομάδα αναταραχής και δημόσιας σηματοδότησης, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν τελικά μια σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν και στοιχείων του κληρικού στρατού της χώρας, του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), τόσο στη Συρία όσο και Ιράκ.
Αυτό, πιθανώς, είναι μόνο η αρχή αυτού που ο Πρόεδρος Biden έχει σηματοδοτήσει ότι θα ήταν μια παρατεταμένη απάντηση στην πρόσφατη εκτεταμένη επιθετικότητα από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή.
Η τελευταία αφορμή της αμερικανικής αντεπίθεσης είναι μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στα τέλη Ιανουαρίου σε στρατιωτικό φυλάκιο των ΗΠΑ στην Ιορδανία που άφησε τρεις στρατιώτες νεκρούς και πολλούς άλλους τραυματίες.
Αλλά ο πραγματικός σκοπός της εκστρατείας είναι πιο στρατηγικός – η επαναφορά μιας στάσης αποτροπής των ΗΠΑ που έχει διαβρωθεί καταστροφικά τους τελευταίους μήνες.
Αυτό, ωστόσο, θα μπορούσε να αποδειχθεί μια δύσκολη πρόταση.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα

Την Παρασκευή, σε μια δημόσια ομιλία ενώπιον μελών του IRGC, ο Ιρανός Πρόεδρος Ibrahim Raisi κατέστησε σαφές ότι η Ισλαμική Δημοκρατία βρίσκεται σε πορεία κυριαρχίας σε όλη τη Μέση Ανατολή - και ότι η Αμερική δεν είναι σε θέση να το σταματήσει.
«Ο εχθρός δεν μπορεί να αναλάβει καμία ενέργεια εναντίον μας γιατί γνωρίζει ότι οι δυνάμεις μας είναι ισχυρές και ικανές», είπε ο Raisi σε σχόλια που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων FARS.
"Προηγουμένως... [οι Ηνωμένες Πολιτείες] μιλούσαν με απειλές και στρατιωτικές επιλογές στο τραπέζι.
Αλλά τώρα, δεν υπάρχουν τέτοιες συνομιλίες και λένε ότι δεν έχουν πρόθεση να συγκρουστούν με την Ισλαμική Δημοκρατία.
Είναι η δύναμη του λαού μας και των ενόπλων δυνάμεών μας που έχει δημιουργήσει αυτή την αποτροπή».
Το μήνυμα του Raisi είναι απολύτως σαφές: όπως το βλέπει η Τεχεράνη, σήμερα η Αμερική βρίσκεται στο πίσω μέρος της περιοχής ενώ η Ισλαμική Δημοκρατία κερδίζει.
Αντίστοιχα, εάν θέλει να ανακτήσει το στρατηγικό υψηλό έδαφος, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να κλιμακώσει τις ενέργειες της περαιτέρω.
Πέρα από τη στόχευση μαχητών σε μέρη όπως το Ιράκ και η Συρία, θα πρέπει να βάλει σοβαρά το βλέμμα της στο ίδιο το IRGC.
Μέχρι στιγμής, οι αναφορές καθιστούν σαφές, οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν να στοχεύουν περιουσιακά στοιχεία υψηλού επιπέδου του IRGC, όπως έκανε η κυβέρνηση Trump όταν εξάλειψε τον Qassem Soleimani, τον διοικητή του παραστρατιωτικού βραχίονα του IRGC, της Δύναμης Qods, τον Ιανουάριο του 2020.
Πράγματι, η ανακήρυξη της ζώνης στο IRGC είναι ζωτικής σημασίας, καθώς λειτουργεί ως συνδετικός ιστός που συνδέει την Ισλαμική Δημοκρατία με το εκτεταμένο δίκτυο τρομοκρατικών πληρεξουσίων της.
Και, in extremis, εάν αυτό δεν είναι αρκετό για να μετριάσει τις περιφερειακές πολιτικές του Ιράν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο.
Όπως έχουν συμβουλέψει αρκετοί ανώτεροι νομοθέτες, μπορεί να χρειαστεί ο στρατός των ΗΠΑ να χτυπήσει στρατηγικούς στόχους εντός του ίδιου του Ιράν, προκειμένου να στείλει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στην ιρανική ηγεσία ότι ο περιφερειακός ακτιβισμός τους έχει υψηλό κόστος.

Θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση ο Biden

Αυτό, ωστόσο, είναι ακριβώς το είδος της κλιμάκωσης που ο Λευκός Οίκος θέλει απεγνωσμένα να αποφύγει.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Προέδρου Biden, είναι ανένδοτοι ότι δεν θέλουν πόλεμο με το Ιράν.
Ωστόσο, η πραγματική επαναφορά της αμερικανικής αποτροπής μπορεί να απαιτήσει τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν μια άμεση σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Το αν η ομάδα Biden, που αντιμετωπίζει μια ολοένα και πιο δύσκολη επανεκλογή στο εσωτερικό, είναι διατεθειμένη να το πράξει, εξακολουθεί να είναι πολύ ανοιχτό ερώτημα.
Εδώ, οι υπάλληλοι στο 1600 Pennsylvania Avenue καλό θα ήταν να θυμούνται έναν διαφορετικό, παλαιότερο αφορισμό: «αν θέλετε ειρήνη, προετοιμαστείτε για πόλεμο», καταλήγει ο Berman, τον οποίο το CNN τον αποκάλεσε έναν από τους «κορυφαίους ειδικούς της Αμερικής στη Μέση Ανατολή και το Ιράν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης