Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Γιατί δεν θα μειώσουμε τα επιτόκια τον Μάρτιο 2024 - Στο 4,6% μέχρι το τέλος του έτους

Powell (Fed): Γιατί δεν θα μειώσουμε τα επιτόκια τον Μάρτιο 2024 - Στο 4,6% μέχρι το τέλος του έτους
Απίθανη μια μείωση των επιτοκίων κατά το πρώτο τρίμηνο

«Πάγο» στις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Μάρτιο 2024, έβαλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell.
Όπως τόνισε, οι Αμερικανοί μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν πέραν του Μαρτίου για να μειώσει η Fed τα επιτόκια, καθώς οι αξιωματούχοι αναμένουν περισσότερα οικονομικά στοιχεία για να επιβεβαιώσουν ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς το 2%.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στην εκπομπή 60 Minutes του CBS, o Powell επιχείρησε να εξηγήσει στο ευρύ κοινό το σκεπτικό της κεντρικής τράπεζας για ενδεχόμενες μειώσεις.
“Ο κίνδυνος του να κινηθούμε πολύ σύντομα είναι ότι οι πραγματικά καλές ενδείξεις που είχαμε τους τελευταίους έξι μήνες με κάποιο τρόπο αποδεικνύεται ότι δεν είναι ένας αληθινός δείκτης για το που κατευθύνεται ο πληθωρισμός”, δήλωσε ο Powell.
“Δεν πιστεύουμε ότι αυτό συμβαίνει”, τόνισε.
“Αλλά το πιο σωστό είναι να δώσουμε λίγο χρόνο και να δούμε ότι τα δεδομένα συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός κινείται προς το 2% με βιώσιμο τρόπο”.

 Απίθανη η μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο

Ο Powell δήλωσε ότι είναι απίθανο η επιτροπή της Fed που καθορίζει τα επιτόκια, “να φτάσει σε αυτό το επίπεδο εμπιστοσύνης” σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού μέχρι τη συνεδρίασή της στις 19-20 Μαρτίου, επαναλαμβάνοντας τις παρατηρήσεις που έκανε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.
Ο επικεφαλής της Fed δήλωσε επίσης ότι δεν αναμένει από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αλλάξουν “δραματικά” τις προβλέψεις τους για τα επιτόκια του 2024, οι οποίες τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι αναμένουν το επιτόκιο αναφοράς δανεισμού να φθάσει το 4,6% μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τη μέση εκτίμησή τους.
“Όλοι οι συμμετέχοντες, εκτός από μερικούς, πιστεύουν ότι θα είναι σκόπιμο, για εμάς να αρχίσουμε να περιορίζουμε την περιοριστική στάση μειώνοντας τα επιτόκια φέτος”, δήλωσε ο Powell.
Και έτσι, είναι σίγουρα το βασικό σενάριο ότι, ότι θα το κάνουμε αυτό.
Απλώς προσπαθούμε να επιλέξουμε τον κατάλληλο χρόνο, δεδομένου του συνολικού πλαισίου”.
Η συνέντευξη προσφέρει στον Powell την ευκαιρία να επικοινωνήσει με ένα ευρύτερο ακροατήριο λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σε ένα εύρος 5,25% έως 5,5%
Ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ο Powell έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη της κεντρικής τράπεζας να δει περισσότερα στοιχεία προτού μειώσει το κόστος δανεισμού.
Την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι μια μείωση των επιτοκίων είναι απίθανη κατά το πρώτο τρίμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης