Τελευταία Νέα
Διεθνή

UBS: Η λάμψη του χρυσού και του ασημιού θα συνεχιστεί το 2024 - Έρχονται εντυπωσιακές αποδόσεις

UBS: Η λάμψη του χρυσού και του ασημιού θα συνεχιστεί το 2024 - Έρχονται εντυπωσιακές αποδόσεις
Η απήχηση του χρυσού ως ένα ασφαλές καταφύγιο έχει αυξηθεί από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Hamas στις 7 Οκτωβρίου, γεγονός που συνέβαλε στο να φθάσουν οι τιμές του χρυσού στο ιστορικό υψηλό των 2.100 δολαρίων η ουγγιά
Ο χρυσός και το ασήμι αναμένεται να ανέβουν περαιτέρω το 2024 λόγω των προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της UBS.
«Αναμένουμε ότι ο χρυσός θα κινηθεί ψηλότερα από τη χαλάρωση της πολιτικής της Fed.
Επίσης, η τάση θα ενισχυθεί από ένα ασθενέστερο δολάριο», δήλωσε ο αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας για πολύτιμα μέταλλα, Joni Teves, ο οποίος αναμένει ότι το μέταλλο θα φτάσει τα 2.200 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους.
Οι τιμές του χρυσού τείνουν να έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια.
Καθώς τα επιτόκια πέφτουν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με εναλλακτικές επενδύσεις όπως τα ομόλογα, που θα απέδιδαν χαμηλότερες αποδόσεις σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Με τη σειρά τους, τα χαμηλότερα επιτόκια αποδυναμώνουν το δολάριο, καθιστώντας τον χρυσό φθηνότερο για τους διεθνείς αγοραστές, αυξάνοντας τη ζήτηση.
Ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την έκταση των μειώσεων των επιτοκίων, η UBS διατήρησε τις προσδοκίες της για χαλάρωση της πολιτικής της Federal Reserve.
Την περασμένη εβδομάδα, η Fed ανακοίνωσε την απόφασή της να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιανουάριο, και υποβάθμισε τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο.
Η απήχηση του χρυσού ως ένα ασφαλές καταφύγιο έχει αυξηθεί από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Hamas στις 7 Οκτωβρίου, γεγονός που συνέβαλε στο να φθάσουν οι τιμές του χρυσού στο ιστορικό υψηλό των 2.100 δολαρίων η ουγγιά τον περασμένο μήνα.
«Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα αρχίσουν να δημιουργούν κατανομές σε χρυσό σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει μεγάλη μακροοικονομική αβεβαιότητα και γεωπολιτικοί κίνδυνοι», δήλωσε ο Teves.

Ισχυρές οι προοπτικές και για το ασήμι

Οι προοπτικές για τον «φτωχότερο ξάδερφο» του χρυσού είναι επίσης αισιόδοξες, με το ασήμι να βρίσκεται στην πορεία «πραγματικά, πραγματικά να λάμπει».
Το ασήμι δεν είναι τόσο κοινό γεωπολιτικό και ασφαλές καταφύγιο σε σύγκριση με το χρυσό, γεγονός που εξηγεί εν μέρει γιατί είχε χαμηλότερες επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, είπε ο αναλυτής.
Αλλά η τάση θα μπορούσε να γυρίσει υπέρ του όταν η Fed χαλαρώσει την πολιτική της.
«Σε ένα σενάριο όπου η Fed χαλαρώνει, πιστεύουμε ότι το ασήμι μπορεί να τα πάει πολύ καλά.
Τείνει να ξεπερνά μια κίνηση σε χρυσό», είπε ο Teves.
«Το ασήμι έχει υποαποδώσει αρκετά έναντι του χρυσού.
Επομένως, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και νομίζω ότι η κίνηση θα μπορούσε να είναι αρκετά δραματική», πρόσθεσε.
Η απόδοση του ασημιού συνδέεται στενά με την υγεία της συνολικής οικονομίας λόγω των ευρειών βιομηχανικών εφαρμογών του.
Το πολύτιμο μέταλλο ενσωματώνεται συνήθως στην κατασκευή αυτοκινήτων, ηλιακών συλλεκτών, κοσμημάτων και ηλεκτρονικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης