Τελευταία Νέα
Διεθνή

Crash test - Γιατί το ρωσικό Pantsir είναι καλύτερο σύστημα αεράμυνας από το Patriot

Crash test - Γιατί το ρωσικό Pantsir είναι καλύτερο σύστημα αεράμυνας από το Patriot
Tο Pantsir ξεπερνά τις επιδόσεις του αμερικανικού συστήματος αεράμυνας Patriot, το οποίο δεν μπορεί να παρακολουθήσει τους στόχους που πετούν σε ύψος χαμηλότερο από 60 μέτρα

Σχετικά Άρθρα
Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin χαρακτήρισε το σύστημα αεράμυνας Pantsir ως το όπλο που αγοράζεται ως λαχταριστό κέικ στις διεθνείς εξοπλιστικές αγορές.
Τι κάνει όμως το Pantsir τόσο ελκυστικό και προσελκύει αγοραστές από όλο τον κόσμο.
Το σύστημα αεράμυνας Pantsir-S1 έχει αναβαθμιστεί αρκετές φορές από τότε που τέθηκε σε λειτουργία το 2010, γεγονός που ενίσχυσε σημαντικά τα χαρακτηριστικά του.
Η κρατική κατασκευάστρια εταιρεία όπλων Rostec ανακοίνωσε στα τέλη του 2023 ότι η νέα τροποποίηση του S1 βασίζεται στις εμπειρίες που αποκτήθηκαν από τα στρατεύματα αεράμυνας που επιχειρούν στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Τι είναι το σύστημα αεράμυνας Pantsir;

Το Pantsir είναι ένας αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος που έχει σχεδιαστεί για την παροχή αεράμυνας σε στρατιωτικές, βιομηχανικές και διοικητικές εγκαταστάσεις  έναντι εχθρικών πολεμικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πυρομαχικών ακριβείας, πυραύλων ακριβείας και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV).
Το σύστημα παρέχει επίσης πρόσθετη προστασία στις μονάδες αεράμυνας έναντι εχθρικών αεροπορικών επιθέσεων χρησιμοποιώντας πυρομαχικά ακριβείας, ειδικά σε χαμηλά έως εξαιρετικά χαμηλά υψόμετρα.
«Το Pantsir είναι εξοπλισμένο με δύο δίδυμα κανόνια των 30 mm και 12 πυραύλους, που μπορούν να πετάξουν σε βεληνεκές έως και 20 χιλιόμετρα και να καταρρίψουν εναέριους στόχους σε ύψος 15 χιλιομέτρων», δήλωσε στο Sputnik ο συνταγματάρχης του ρωσικού στρατού και βετεράνος στρατιωτικός αναλυτής Viktor Litovkin.
Το σύστημα συνδυάζει πυραύλους εδάφους-αέρος μικρής ακτίνας και δύο πυροβόλα των 30 mm αντιμετωπίζοντας πλειάδα στόχων, από αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας και ελικόπτερα μέχρι βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους cruise, βλήματα πυροβολικού και μη-επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η βασική έκδοση του Pantsir μπορεί να εμπλέξει τακτικά αεροσκάφη από απόσταση 20 χλμ. και σε ύψος 10 χλμ., υποηχητικούς πυραύλους cruise σε αποστάτεις 12 χλμ. και ύψος 6 χλμ. και και υψηλών ταχυτήτων πυραύλους αέρος-εδάφους σε αποστάσεις 7 χλμ. και ύψος 6 χλμ. αντίστοιχα.
1_103.jpg

Γιατί είναι μοναδικό;

Η μοναδικότητα του ρωσικού πυροβόλου και πυραυλικού συστήματος Pantsir-S1 σχετίζεται με την ικανότητά του να «αμύνεται μόνο του», με τη βοήθεια των υπερηχητικών πυραύλων και των κανονιών των 30 mm, επεσήμανε ο Viktor Litovkin.
«Το μεγάλο επίτευγμα αυτού του συστήματος είναι ότι το ραντάρ του είναι ικανό να ανιχνεύει στόχους σε απόσταση άνω των 20 χιλιομέτρων.
Επιπλέον, το ύψος ανίχνευσης στόχων και το ύψος καταστροφής στόχου του S1 είναι σχεδόν σε μηδέν ύψος», πρόσθεσε ο Litovkin.
Εξήγησε ότι «οι πύραυλοι μπορούν να παραμείνουν σε αυτό το κιβώτιο για 15 χρόνια χωρίς συντήρηση ή επιθεώρηση», κάτι που είπε ο Litovkin δεν επηρεάζει τα χαρακτηριστικά απόδοσης του όπλου.
Επιπροσθέτως, συνέχισε, το S1 μπορεί να τοποθετηθεί σε πλατφόρμα με ερπύστριες ή τροχούς και μπορεί ακόμη και να εγκατασταθεί σε πολεμικό πλοίο.

2_173.jpg
Καλύτερο από το Patriot

Όσον αφορά την ανίχνευση στόχων, το Pantsir ξεπερνά τις επιδόσεις του αμερικανικού συστήματος αεράμυνας Patriot, το οποίο δεν μπορεί να παρακολουθήσει τους στόχους που πετούν σε ύψος χαμηλότερο από 60 μέτρα.
«Το Patriot στην πραγματικότητα "δεν βλέπει" τους στόχους που πετούν σε υψόμετρο έως και 60-100 μέτρων.
Επομένως, εάν ένα drone πετά σε χαμηλότερο ύψος, το Patriot αποτυγχάνει να το εντοπίσει, επιτρέποντας στο UAV να φτάσει σε έναν στόχο να τον χτυπήσει και να προκαλέσει προκαλέσετε σοβαρή ζημιά», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης