Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δήλωση – βόμβα του συμβούλου ασφαλείας του Λευκού Οίκου: Στο τραπέζι και το χτύπημα στόχων στο εσωτερικό του Ιράν

Δήλωση – βόμβα του συμβούλου ασφαλείας του Λευκού Οίκου:  Στο τραπέζι και το χτύπημα στόχων στο εσωτερικό του Ιράν
Τι δήλωσε ο σύμβουλος ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Jake Sullivan
H γενίκευση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή είναι προ των πυλών καθώς ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Jake Sullivan στις 4 Φεβρουαρίου 2024 σε δηλώσεις που πραγματοποίησε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές στο εσωτερικό του Ιράν.
Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν στις 2 Φεβρουαρίου πλήγματα εναντίον στόχων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και των συνεργαζόμενων οργανώσεων σε Ιράκ και τη Συρία ως αντίποινα για επίθεση με drone που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε περισσότερους από 40 άλλους σε βάση στην Ιορδανία το περασμένο Σαββατοκύριακο (27-28/1).
Και στις 3 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποίησαν δεκάδες χτυπήματα κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν Houthi στην Υεμένη σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις της ομάδας σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και τα Στενά του Άντεν.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο «Meet the Press» του NBC, ο Sullivan ρωτήθηκε από τη συντονιστή Kristen Welker για το εάν οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών εντός του Ιράν.
«Λοιπόν, ευρισκόμενος εδώ σήμερα σε ένα εθνικό πρόγραμμα ειδήσεων, δεν πρόκειται να μπω σε αυτό που αποφασίσαμε και αποκλείσαμε από την άποψη της στρατιωτικής δράσης», είπε.
«Αυτό που θα πω είναι ότι ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος να απαντήσει δυναμικά στις επιθέσεις εναντίον του λαού μας.
Ο πρόεδρος επίσης δεν αναζητά έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή».
«Αλλά είναι εκτός τραπεζιού; Είναι εκτός τραπεζιού τα χτυπήματα στο εσωτερικό του Ιράν;».
«Πάλι, Kristen, καθισμένος εδώ στην τηλεόραση, δεν θα ήταν φρόνιμο να μιλήσω για το τι αποφασίζουμε και τι αποκλείουμε», απάντησε.
Όταν ο Γουέλκερ ρώτησε άλλη μια φορά, «Δηλαδή δεν το αποκλείεις;»
Και ο Sullivan απάντησε: «Θα πω το ίδιο πράγμα άλλη μια φορά».
«Δεν πρόκειται να μπω σε αυτά που υπάρχουν στο τραπέζι και εκτός τραπεζιού όταν πρόκειται για την αμερικανική απάντηση», συνέχισε.
Μετά τη θανατηφόρα επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη βάση στην Ιορδανία, Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ ζήτησαν ανοιχτά για απευθείας πλήγματα στο Ιράν.

H απάντηση του Raisi

Απαντώντας σε αυτές τις εκκλήσεις, ο Πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raisi είπε σε τηλεοπτική ομιλία στις 2 Φεβρουαρίου ότι η χώρα του θα «ανταποκριθεί σθεναρά» σε όποιον επιχιερεί να την εκφοβίσει.
Οι εντάσεις ξέσπασαν μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν μετά το ξέσπασμα του ισραηλινού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο πόλεμος ξεκίνησε με μια αιφνιδιαστική επίθεση από τη Hamas, έναν στενό σύμμαχο της Τεχεράνης, και αργότερα αρκετές άλλες ομάδες μαχητών, του λεγόμενου Άξονα της Αντίστασης ενώθηκαν με επίθεση στο Ισραήλ ή στις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή.
Παρά τις παρατηρήσεις του Sullivan στο NBC, οι ΗΠΑ δεν θα διακινδυνεύσουν εύκολα να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον στόχων εντός του Ιράν.
Η Τεχεράνη σίγουρα θα απαντήσει σε οποιαδήποτε τέτοια επίθεση, επομένως ένας γενικευμένος πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή.
Και οι δύο πλευρές κατανοούν αυτήν την απειλή – αλλά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όλα τα ενδεχόμενα πλέον ανοικτά καθώς καμια δεν φαίνεται να έχει τον έλεγχο των εξελίξεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης