Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η τεράστια απάτη των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή: Αντί για τρομοκράτες χτυπούν τους αντάρτες που πολεμούν το ISIS σε Συρία και Ιράκ

Η τεράστια απάτη των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή: Αντί για τρομοκράτες χτυπούν τους αντάρτες που πολεμούν το ISIS  σε Συρία και Ιράκ
Η δήθεν αντιτρομοκρατική εκστρατεία των ΗΠΑ είναι επί της ουσίας μία πολεμική προσπάθεια αναβίωσης του ISIS
Σχετικά Άρθρα
(upd) Δεκάδες άνθρωποι στη Συρία και το Ιράκ σκοτώθηκαν το πρωί του Σαββάτου (3/2/2024), όταν οι ΗΠΑ εκτόξευσαν «πυρομαχικά ακριβείας» στις δύο χώρες εναντίον 85 στόχων, από κέντρα διοίκησης και ελέγχου και πληροφοριών έως βάσεις επιμελητείας που χρησιμοποιούνται από πολιτοφυλακές κατά του Ισλαμικού Κράτους, της απεχθέστερης τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS.
Η υποκρισία των ΗΠΑ είναι προφανής. Στο όνομα δήθεν αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, χτυπούν με σφοδρότητα εκείνους που πολεμούν τους χειρότερους τρομοκράτες, αυτούς του ISIS που βέβαια όπως έχει αποδειχθεί λαμβάνουν μεγάλη υπερατλαντική βοήθεια.
Η Ρωσία ζήτησε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μετά από αυτό που η Μόσχα χαρακτήρισε ως «νέα κραυγαλέα πράξη» αμερικανικής «επιθετικότητας εναντίον κυρίαρχων κρατών».
Τα πλήγματα, που πραγματοποιήθηκαν εναντίον όσων το Πεντάγωνο χαρακτήρισε ως μονάδες της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς Quds και δυνάμεων που συνδέονται με το Ιράν σε Συρία και Ιράκ έγιναν μετά από μια πολύμηνη περιφερειακή κλιμάκωση των επιθέσεων πολιτοφυλακής εναντίον παράνομων βάσεων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.
Οι επιθέσεις των σιιτικών πολιτοφυλακών ήλθαν ως απάντηση στην υποστήριξη των ΗΠΑ στον γενοκτονικό πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Το Πεντάγωνο προειδοποίησε για πιθανά πλήγματα εναντίον στόχων εντός του Ιράκ και της Συρίας την περασμένη εβδομάδα μετά από επίθεση με drone πολιτοφυλακής εναντίον του Πύργου 22 - ενός αμερικανικού στρατιωτικού φυλακίου στην Ιορδανία ακριβώς απέναντι από μια παράνομη αμερικανική βάση στη Συρία - η οποία σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε 47.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία και 16 στο Ιράκ στις επιθέσεις του Σαββάτου (3/2), με τη Δαμασκό και τη Βαγδάτη να κατακρίνουν την Ουάσιγκτον για κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας των δύο χωρών.
map_11.jpg


Οι ΗΠΑ κατά πολιτοφυλακής που μάχεται το ISIS

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας ανακοίνωσε ότι «δεν εκπλήσσεται» που βλέπει αμερικανικές δυνάμεις να επιτίθενται σε στόχους στα ανατολικά της χώρας, «όπου οι δυνάμεις μας πολεμούν κατά των υπολειμμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS, ενώ οι ΗΠΑ εργάζονται για να αναβιώσουν την τρομοκρατική δραστηριότητα του ISIS».
Η Συρία καταδίκασε την επιθετικότητα της Ουάσιγκτον ως κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Χάγης, σημειώνοντας ότι τα πλήγματα των ΗΠΑ περιελάμβαναν μια επίθεση που έπληξε την Ακρόπολη της al-Rahba, ένα περιφερειακό αρχαίο αρχιτεκτονικό θαύμα του οποίου η ιστορία χρονολογείται από τον 9ο αιώνα μ.Χ.
Οι Αμερικανοί στόχευσαν επίσης τις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, έναν συνασπισμό πολιτοφυλακής που συνδέεται επίσημα με την ιρακινή κυβέρνηση και οι οποίες έπαιξαν βασικό ρόλο στην ήττα του ISIS σε σκληρές μάχες μεταξύ 2014 και 2017.
1_549.JPG

Απάτη ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας

Υποδεικνύοντας την ιστορία των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης , ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης του στρατού των ΗΠΑ Earl Rasmussen είπε στο Sputnik ότι τα πλήγματα του αμερικανικού στρατού αποτελούν περαιτέρω απόδειξη ότι οι επιχειρήσεις της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή «δεν είναι πραγματικά κατά του ISIS».
«Λένε ότι είναι, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Αν τους δεις, έχουν υποστηρίξει έμμεσα το ISIS. Τους προστάτευσαν όπως και την Al-Qaeda.
Δεν μπορούν να το πουν αυτό στο αμερικανικό κοινό, αλλά κοιτάξτε τα όπλα που χρησιμοποιούν, δείτε τη σύγκρουση στη Συρία για πολλά χρόνια», είπε ο βετεράνος αξιωματικός.
«Θυμηθείτε τους Mujahideen και στο Αφγανιστάν», επισημαίνει ο ειδικός αναφερόμενος στην πολιτοφυλακή και την τρομοκρατική ομάδα που χρησιμοποιούσε η CIA στον πόλεμο αντιπροσώπων κατά των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.
«Έχουμε καλλιεργήσει ακραίες ομάδες εδώ και χρόνια. Και στην πραγματικότητα, μπορείτε να δείτε ακόμη και τη δυτική Ουκρανία – τις ακροδεξιές νεοφασιστικές ομάδες.
Τους γαλουχήσαμε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλά διαφορετικά απόρρητα έργα της CIA βοήθησαν σε αυτό.
2_172.jpg


Οι ΗΠΑ θέλουν τη διατήρηση της αστάθειας στη Μέση Ανατολή

Χρησιμοποιούμε το ISIS και την Al-Qaeda για να βοηθήσουμε στη διατήρηση της αστάθειας στην περιοχή και την πιθανή μας επιρροή ή δικαιολογία για να έχουμε παρουσία εκεί και να ‘’παρέχουμε σταθερότητα’’», σημείωσε ο Rasmussen
«Αλλά στην πραγματικότητα, απλώς δεν παρέχει σταθερότητα. Και πιθανώς η βασική πηγή της αστάθειας εκεί είναι η παρουσία μας, η παράνομη παρουσία μας στη Συρία και το Ιράκ και οι συχνές εκστρατείες του Ισραήλ που βομβαρδίζει γειτονικές χώρες, καθώς και η μεταχείριση που έχουν υποστεί οι Παλαιστίνιοι εδώ και δεκαετίες», τόνισε.
Τα χτυπήματα του Σαββάτου (3/2/2024) συνιστούν μια «πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση» στην περιοχή, σύμφωνα με τον Rasmussen ο οποίος επισήμανε ότι θα μπορούσε εύκολα να καταλήξουν σε κρίση που περιλαμβάνει το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα.
«Ανάλογα με το πόσο καιρό θα πραγματοποιούν χτυπήματα και πόσο συχνά και πόσες εγκαταστάσεις θα βομβαρδίσουν – αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί επικίνδυνα.
Ο σημερινός κόσμος δεν έχει καμία σχέση με εκείνον του 1991 και του 2001. Είναι διαφορετικά τώρα. Αυτές οι ομάδες πολιτοφυλακής είναι πιο συντονισμένες, είναι καλύτερα οπλισμένες και καλύτερα εκπαιδευμένες. Το Ιράν δεν είναι η χώρα που ήταν. Έχει υπερηχητικούς πυραύλους. Αυτό θα μπορούσε να κλιμακωθεί πολύ άσχημα, και ελπίζω να υπάρχουν ‘’μερικοί ενήλικες στο δωμάτιο’’ στην Ουάσιγκτον, αλλά δεν το νομίζω. Δεν έχω δει κανένα μέχρι στιγμής», συμπλήρωσε ο στρατιωτικός αναλυτής.
biden_1.JPG

Επισήμανε επίσης την υποκρισία των προσπαθειών των ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν τις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης ως «πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν», λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι σε θέση να κατηγορήσει άλλους ότι υποστηρίζονται από το εξωτερικό.
«Αυτές οι πολιτοφυλακές είναι σχεδόν ανεξάρτητες. Παίρνουν όπλα και ενισχύσεις από το Ιράν.
Ποιος όμως έχει όπλα από τις ΗΠΑ. Κοιτάξτε τον κόσμο. Και το ISIS έχει τα όπλα μας και η Qaeda.
Παρέχουμε όπλα στο Ισραήλ. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι - στην πραγματικότητα, σχεδόν συμμετέχουμε στη γενοκτονία στη Γάζα», συνόψισε ο Rasmussen.
isis_2.JPG


Ξεκάθαρη προσπάθεια επιβίωσης της κυριαρχίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Η επίθεση των ΗΠΑ αποτέλεσε ένα «ηχηρό μήνυμα», με την πρόθεσή τους να είναι μια προσπάθεια «να διεκδικήσουν τη στρατιωτική κυριαρχία και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Dr. Imad Salamey, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών υποθέσεων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Λιβάνου.
Πρόσθεσε ότι η κρίση δεν θα αποκλιμακωθεί σύντομα, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή παραμένουν.
«Ενώ το ιρακινό κοινοβούλιο ζητά απόσυρση των ΗΠΑ, είναι πρόωρο να περιμένουμε άμεση δράση», είπε ο ακαδημαϊκός.
«Στην πραγματικότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις, μια στρατιωτική συσσώρευση των ΗΠΑ μπορεί να είναι πιο πιθανή στο εγγύς μέλλον παρά μια επικείμενη απόσυρση.
Η κατάσταση παραμένει ασταθής και εξελίσσεται, ενώ η κυβέρνηση Biden πρέπει να επιδείξει μία νίκη και όχι μία ήττα καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές», συνέχισε.
Ο Dr. Muhannad Alazzeh, Ιορδανός πρώην γερουσιαστής και γνωστός ανά τον κόσμο νομικός εκτιμά πως οι επιθέσεις των ΗΠΑ σχετίζονται με τις προσπάθειες της ομάδας Biden να αποφύγει την οργή των Ρεπουμπλικάνων που κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο ως «αδύναμο και διστακτικό» απέναντι στο Ιράν ιδιαίτερα όταν τον συγκρίνουν με τον προκάτοχό του (σ.σ. Donald Trump)».
«Η Αμερική πρέπει να καταλάβει και να αναγκάσει και το Ισραήλ να το καταλάβει επίσης ότι μπορεί να είναι σε θέση να βάλει φωτιά στη Γάζα, στη Δυτική όχθη ή σε οποιαδήποτε χώρα ξεχωριστά, αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωσή της σε άλλα κράτη, και αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα σταδιακά», τονίζει ο Dr Alazzeh.

Επανέρχονται οι μαχητές του ISIS

Στο απόγειό του, το ISIS αποτελούνταν από περισσότερους από 35.000 μαχητές στο Ιράκ – 25.000 από αυτούς σκοτώθηκαν, ενώ περισσότεροι από 10.000 απλώς «εξαφανίστηκαν».
Όπως αφηγείται στο Cradle ένας αξιωματικός μιας ιρακινής υπηρεσίας πληροφοριών: «Εκατοντάδες μαχητές του ISIS κατέφυγαν στην Τουρκία και τη Συρία στα τέλη του 2017.
Μετά τον διορισμό του Abdullah Qardash ως ηγέτη του ISIS το 2019, ύστερα από τον θάνατο του χαλίφη Abu Bakr al-Baghdadi, ο νέος επικεφαλής άρχισε να ανοικοδομεί την οργάνωση και διέταξε τους οπαδούς του να επιστρέψουν στο Ιράκ.
Η οργάνωση εκμεταλλεύτηκε τα μεγάλα σύνορα με τη Συρία, τα προβλήματα ασφαλείας και την ποικιλομορφία των δυνάμεων και στις δύο πλευρές των συνόρων για να διεισδύσει ξανά στο ιρακινό έδαφος».

Η αμερικανική βοήθεια στο Ισλαμικό Κράτος

Οι φυλακισμένοι αξιωματούχοι του ISIS παραδέχονται ότι η διείσδυση σε αυτά τα σύνορα δεν είναι εύκολη υπόθεση, λόγω του αυστηρού ελέγχου που επιβάλλεται από τους ιρακινούς συνοριοφύλακες και της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών, όπως οι θερμικές κάμερες.
Ως εκ τούτου, κατέστη απαραίτητο για την τρομοκρατική ομάδα να εντοπίσει μεσάζοντες ικανούς να διαρρήξουν ή να παρακάμψουν αυτές τις οχυρώσεις για να μεταφέρουν τους μαχητές της πέρα από τα σύνορα.
Μια ιρακινή πηγή ασφαλείας, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας είπε ότι οι ΗΠΑ διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην ενεργοποίηση αυτών των παραβιάσεων των συνόρων.
isis_3.JPG
Οι ΗΠΑ μεταφέρουν με ελικόπτερα μέλη του ISIS στο Ιράκ

«Υπάρχουν αρκετά περιστατικά που επιβεβαιώνουν την αμερικανική βοήθεια στην εξασφάλιση της οδού διέλευσης για τα μέλη του ISIS - κυρίως, βομβαρδίζοντας ιρακινές μονάδες στα σύνορα, ειδικά τις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (PMUs), προκειμένου να δημιουργήσουν κενά που επιτρέπουν στους μαχητές του ISIS να περάσουν τα σύνορα», σημείωσε.
Η ιρακινή πηγή ασφαλείας προσθέτει ότι υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές αμερικανικών ελικοπτέρων Chinook που μεταφέρουν μαχητές από την ανατολική Συρία στην έρημο Anbar στο δυτικό Ιράκ και στο Jebel Hamreen, στα ανατολικά της χώρας.
Ο Munir Adib, ερευνητής που ειδικεύεται στα ισλαμιστικά κινήματα, τις εξτρεμιστικές οργανώσεις και τη διεθνή τρομοκρατία, επιβεβαιώνει την πιθανότητα επιστροφής του ISIS μετά τις «δεκάδες επιθέσεις της οργάνωσης στη Συρία και το Ιράκ τις τελευταίες εβδομάδες», που οδήγησαν στο θάνατο δεκάδες πολιτών και στρατιωτών.
Σύμφωνα με τον Adib, «η ενασχόληση της διεθνούς κοινότητας με τους πολέμους στη Γάζα και στην Ουκρανία έδωσε στο ISIS την ευκαιρία να αναδιοργανώσει τις τάξεις του, ενώ συνέχισε να λαμβάνει εσωτερική και εξωτερική υλικοτεχνική υποστήριξη».
helicopter_3.JPG

H κοιλάδα – καταφύγιο του ISIS

Η κοιλάδα Houran είναι η μεγαλύτερη του είδους της στο Ιράκ, εκτείνεται 369 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ιράκ-Σαουδικής Αραβίας μέχρι τον ποταμό Ευφράτη κοντά στην πόλη Haditha στην περιφέρεια Anbar.
Η τοπογραφία του χαρακτηρίζεται από ψηλούς βράχους που κυμαίνονται σε ύψος από 150 έως 200 μέτρα και περιλαμβάνει τους λόφους που περιβάλλουν την κοιλάδα και τις υποκοιλάδες που εκτείνονται στα περίχωρά της.
Η κοιλάδα ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα περιβάλλοντα ασφαλείας στην περιφέρεια.
Οι τρομοκρατικές ομάδες το χρησιμοποιούν ως ασφαλές καταφύγιο λόγω του εδάφους της ερήμου και της απόστασης από τις πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές.
Η κοιλάδα και τα περίχωρά της έχουν γίνει μάρτυρες πολλών περιστατικών ασφαλείας, κυρίως τον Δεκέμβριο του 2013, όταν το ISIS σκότωσε τον διοικητή της Έβδομης Μεραρχίας του ιρακινού στρατού, τον βοηθό του, τον διευθυντή πληροφοριών στο Anbar, οκτώ αξιωματικούς και 13 στρατιώτες.
Ιρακινός βουλευτής ζήτησε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης για την εκκαθάριση της κοιλάδας Houran από τρομοκράτες μαχητές.
Επιβεβαίωσε στο Cradle ότι «υπάρχουν χιλιάδες μέλη του ISIS στην κοιλάδα που εκπαιδεύονται σε ιδιωτικά στρατόπεδα, υπό την αμερικανική προστασία», σημειώνοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «έχουν μεταφέρει σε αυτήν την περιοχή εκατοντάδες μέλη του ISIS διαφορετικών εθνικοτήτων».

us_biden.JPG
Οι ΗΠΑ έχουν βαρύ ποινικό μητρώο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, φυσικά, είναι γεμάτη ιστορικά στοιχεία για τη δημιουργία ενόπλων πολιτοφυλακών στη Δυτική Ασία και τη Λατινική Αμερική, που συχνά χρησιμοποιούν αυτές τις οργανώσεις για να ανατρέψουν κυβερνήσεις σε χώρες-στόχους.
Γνωρίζουμε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει κανένα να συμμαχήσει με τους ισλαμιστές εξτρεμιστές κυρίως λόγω της άμεσης εμπλοκής της με τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση των Αφγανών Mujahideen, από τους οποίους προέκυψαν οι Taliban και η Al Qaeda.
Μια πρώιμη σύνδεση ΗΠΑ-ISIS υπάρχει ξεκάθαρα: ο ιδρυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης και οι μετέπειτα ηγέτες της ήταν μεταξύ των κρατουμένων της φυλακής Camp Bucca στο νότιο Ιράκ, μιας εγκατάστασης εγκλεισμού που διευθύνεται από τον αμερικανικό στρατό.
Ο κατάλογος των τρομοκρατών μεγάλης σημασία που συνελήφθησαν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι από τους Αμερικανούς είναι αρκετά κατατοπιστικός: ο ηγέτης του ISIS Abu Bakr al-Baghdadi, ο διάδοχός του Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, Abu Mohammed al-Adnani, Abu Muslim al-Turkmani, Haji Bakr, Abu Abdulrahman al-Bilawi, Abu Ayman al-Iraqi, μεταξύ άλλων.
Το Camp Bucca συγκέντρωσε εξτρεμιστικά στοιχεία και μετά άφησε ελεύθερους τους πλέον καλά δικτυωμένους εξτρεμιστές.
Οι θρησκευτικοί αξιωματούχοι του ISIS λένε μάλιστα ότι χρησιμοποίησαν τον χρόνο τους στη φυλακή για να στρατολογήσουν κρατούμενους μετά την απελευθέρωσή τους.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ προστάτευσαν επίσης έμμεσα την τρομοκρατική οργάνωση, επιτρέποντας σε πομπές του ISIS να κινούνται μεταξύ των πόλεων που ήταν υπό τον έλεγχό του.
Άλλες μορφές προστασίας, σύμφωνα με ιρακινούς εμπειρογνώμονες ασφαλείας, περιλαμβάνουν την άρνηση εφαρμογής θανατικών ποινών που εκδίδονται από ιρακινά δικαστήρια εναντίον κρατουμένων μελών του ISIS και τη δημιουργία ασφαλών καταφυγίων για τα μέλη της οργάνωσης στο δυτικό και το ανατολικό Ιράκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης