Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτροχιασμός: To αμερικανικό δημόσιο πρέπει να αντλήσει από τις αγορές το θηριώδες ποσό των 10 τρισ. δολ. το 2024

Εκτροχιασμός:  To αμερικανικό δημόσιο πρέπει να αντλήσει από τις αγορές το θηριώδες ποσό των 10 τρισ. δολ. το 2024
Αντιστοιχεί σε ποσό μεγαλύτερο από το ένα τρίτο του ανεξόφλητου χρέους των ΗΠΑ και επίσης είναι ισοδύναμο με το ένα τρίτο της ετήσιας οικονομικής παραγωγής
Το ποσό - ρεκόρ των 8,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δημόσιου χρέους θα λήξει το επόμενο έτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO)
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το 2024 θα διαμορφωθεί στα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το CBO και η Fed μειώνει τον ισολογισμό της για τις παρεμβάσεις στη χρηματοπιστωτική αγορά κατά 60 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα.
Η ουσία είναι ότι θα πρέπει να βρεθούν αγοραστές για περισσότερα από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα το 2024.
Αυτό αντιστοιχεί σε ποσό μεγαλύτερο από το ένα τρίτο του ανεξόφλητου χρέους των ΗΠΑ και επίσης είναι ισοδύναμο το ένα τρίτο του ΑΕΠ.
Αυτό μπορεί να είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση όταν οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ομολόγων των ΗΠΑ, δηλαδή οι ξένοι, συνεχίζουν να συρρικνώνουν το μερίδιό τους.
Νέες γεωπολιτικές δυνάμεις όπως οι BRICS, υπό την ηγεσία της Κίνας και της Ρωσίας έχουν περάσει σε μια στρατηγική σταδιακής αποδολαριοποίησης των διμερών εμπορικών τους σχέσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τις άνευ ιστορικού προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία αλλά (και στο Ιράν).
Οι συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα αποτελούν την νέα τάση – κυρίως για τα κρίσιμο ενεργειακά προϊόντα.
Από την άλλη ερώτημα αποτελεί η επίδραση της μείωσης των επιτοκίων στις επενδυτικές προτιμήσεις και γενικά στις πιστωτικές συνθήκες: Οι ευαίσθητοι στα επιτόκια ισολογισμοί όπως τα νοικοκυριά, οι συντάξεις και οι ασφάλειες ήταν οι μεγαλύτεροι αγοραστές ομολόγων το 2023 και το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουν να αγοράζουν μόλις η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης