Τελευταία Νέα
Διεθνή

Marandi (Καθηγητής): Ολέθριο λάθος των ΗΠΑ να τα βάλουν με Ιράν και «Άξονα Αντίστασης» - Καμπανάκι κινδύνου για Ελλάδα

Marandi (Καθηγητής): Ολέθριο λάθος των ΗΠΑ να τα βάλουν με Ιράν και «Άξονα Αντίστασης» - Καμπανάκι κινδύνου για Ελλάδα
Οι ΗΠΑ δεν είναι προετοιμασμένες για πόλεμο κατά του Ιράν και του «Άξονα της Αντίστασης»
Η επίθεση στο Ιράν θα ήταν ένα καταστροφικό λάθος για την Ουάσιγκτον, καθώς οι ΗΠΑ είναι εσωτερικά πολύ αδύναμες για να διεξαγάγουν μια νέα κατεύθυνση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, Seyed Mohammad Marandi στο Sputnik.
Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να έχουν επισημάνει ότι έχουν εγκριθεί σχέδια για μια σειρά επιδρομών κατά στόχων στο Ιράκ και τη Συρία.
Αυτό θα ήταν ως απάντηση σε μια πρόσφατη επίθεση με drone εναντίον αμερικανικού προσωπικού στη Μέση Ανατολή - η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρεις στρατιώτες και άφησε 34 τραυματίες.
Στον απόηχο της επίθεσης, το Bloomberg ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση Biden εξέταζε ένα κρυφό χτύπημα στο Ιράν ή τους Ιρανούς αξιωματούχους ως πιθανές επιλογές.

Ωστόσο, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, Seyed Mohammad Marandi, διευκρίνισε ότι η άμεση στόχευση του Ιράν θα ήταν ένα μεγάλο λάθος και ένας μεγάλος λάθος υπολογισμός από την Ουάσιγκτον.
Υποστήριξε ότι αυτό το σενάριο ήταν απίθανο, δεδομένης της αντιπυραυλικής άμυνας και των δυνατοτήτων drone του Ιράν, καθώς και της ευπάθειας των βάσεων των ΗΠΑ που είναι διάσπαρτες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Marandi: «Ας υποθέσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χτυπούν το Ιράν»... τι συνεπάγεται;

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βάσεις σε όλο τον Περσικό Κόλπο.
- Οι Ιρανοί θα χτυπήσουν αυτές τις βάσεις και στη συνέχεια οι Ιρανοί θα τιμωρήσουν εκείνες τις χώρες που φιλοξενούν αυτές τις βάσεις."
- Οι συνέπειες από τις επιθέσεις θα έστελναν τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου «στο ταβάνι».
- "Η Ερυθρά Θάλασσα δεν θα ήταν πλέον ασφαλής για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
- Οι δυτικές οικονομίες θα κατέρρεαν εάν υπήρχε μεγάλη κλιμάκωση στην περιοχή μας", υπογράμμισε ο Marandi.
- Τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ σε ολόκληρο το Ιράκ θα συντριβούν.
- Θα επηρεαζόταν και κατ' επέκταση η Συρία και ο Λίβανος.

Ο κόσμος έχει αλλάξει και οι ΗΠΑ δεν θέλουν να το καταλάβουν

Αυτό δεν αφορά μόνο το Ιράν, αλλά ολόκληρη τη Δυτική Ασία."
Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες αναφορές των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, φαίνεται πολύ πιο εύλογο ότι οι ΗΠΑ θα επιτεθούν σε στόχους στο Ιράκ και τη Συρία, συνέχισε ο Marandi.
«[Οι ΗΠΑ] θα διεκδικήσουν κάποιου είδους «νίκη επί των τρομοκρατών» και αυτού του είδους τις ανοησίες που συνήθως λένε», είπε ο καθηγητής.
«Αλλά θα είναι όπως στην Υεμένη, θα έχουν πολύ μικρό αντίκτυπο γιατί η αντίσταση στην κατοχή των ΗΠΑ, στην παράνομη κατοχή στο Ιράκ και στη Συρία είναι πολύ καλά κρυμμένη.
Τα περιουσιακά τους στοιχεία είναι κρυμμένα και προφυλαγμένα μέσω διασποράς.
Και οι κινήσεις των ΗΠΑ έχουν εξοργίσει τον κόσμο και κάνουν την αντίσταση πιο δημοφιλή, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Αυτό ακριβώς συνέβη στην Υεμένη».
Ειδικότερα, ο Marandi σημείωσε ότι πιο πρόσφατα, αντί να πιέσουν το ισραηλινό καθεστώς να τερματίσει τη σφαγή στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να διευκολύνουν τη γενοκτονία επιτιθέμενοι στην Υεμένη.
Από τις αρχές Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πραγματοποίησαν μια σειρά από χτυπήματα κατά της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Ansar Allah στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, γνωστές και ως Houthi από τον ηγέτη τους.

Οι ΗΠΑ έριξαν μεγάλο αριθμό πυραύλων, σπατάλησαν πολλά χρήματα, αλλά ήταν ανίκανοι να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων.

Και η Υεμένη συνεχίζει να χτυπά εύκολα πλοία.
Γιατί;" ρωτά ρητορικά ο καθηγητής.
"Επειδή όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία είναι υπόγεια.
Το κινητό ραντάρ τους είναι καλά προστατευμένο υπόγεια.
Πραυλοι και drones προστατεύονται πολύ καλά στα υπόγεια.
Βγαίνουν, χτυπούν τον στόχο και επιστρέφουν υπόγεια.
Έτσι οι Αμερικανοί απέτυχαν στην Υεμένη. Έκαναν "
Οι Ansar Allah, ή Houthi όπως αρέσει στη Δύση να τους αποκαλεί είναι πολύ δημοφιλείς σε όλη την περιοχή και σε όλο τον κόσμο, και θα κάνουν το ίδιο μόνο στο Ιράκ και τη Συρία».
Στον απόηχο των επιθέσεων, η κυβέρνηση Βiden επικρίθηκε γι'αυτές, τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τους Δημοκρατικούς.
Μια δικομματική ομάδα εκπροσώπων της Βουλής, που αποτελείται από τόσο περίεργους συντρόφους, όπως η Ρεπουμπλικανή εκπρόσωπος της Τζόρτζια στο Κογκρέσο Marjorie Taylor Green και η Δημοκρατική της Νέας Υόρκης Alexandria Ocasio-Cortez, υποστήριξαν ότι οι «μη εξουσιοδοτημένες επιθέσεις των ΗΠΑ στην Υεμένη» παραβιάζουν το Σύνταγμα και το αμερικανικό καταστατικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης