Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Καυστικός» Obrador (Μεξικό): Αν οι ΗΠΑ θέλουν λιγότερους μετανάστες ας άρουν το εμπάργκο Κούβας και τις κυρώσεις Βενεζουέλας

«Καυστικός» Obrador (Μεξικό): Αν οι ΗΠΑ θέλουν λιγότερους μετανάστες ας άρουν το εμπάργκο Κούβας και τις κυρώσεις Βενεζουέλας
Κάθε νόμος που υιοθετείται στο πεδίο αυτό ο οποίος αγνοεί τα αίτια του μεταναστευτικού φαινομένου και δεν τα αντιμετωπίζει είναι καταδικασμένος να παραμείνει νεκρό γράμμα
Ο Mεξικανός πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador πρότεινε το Σάββατο 3/2 στον Αμερικανό ομόλογό του Joe Biden να προχωρήσει στην άρση των εμπορικών κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας και της Κούβας, μετά τον θάνατο εννέα κουβανών μεταναστών σε τροχαίο στη Γουατεμάλα.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, ο κ. Lopez Obrador παρότρυνε τον κ. Biden να «αναστείλει τις κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας» και να προχωρήσει στην «άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας» για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές από τις δυο χώρες, ανέφεραν οι υπηρεσίες του στη μεξικανική προεδρία στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν.
«Κάθε νόμος που υιοθετείται στο πεδίο αυτό ο οποίος αγνοεί τα αίτια του μεταναστευτικού φαινομένου και δεν τα αντιμετωπίζει είναι καταδικασμένος να παραμείνει νεκρό γράμμα», τόνισε ο Μεξικανός πρόεδρος στον αμερικανό ομόλογό του, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε δικό του δελτίο Τύπου ότι οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να «συνεχίσουν την παραγωγική συνεργασία τους» όσον αφορά την πρόκληση του ζητήματος της μετανάστευσης.
Η συζήτηση των δυο ηγετών καταγράφτηκε σε στιγμή-κλειδί, καθώς αναμένεται το προσεχές διάστημα να ανακοινωθεί συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση του κ. Biden με γερουσιαστές, Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, που θα σκληρύνει πολύ την πολιτική των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση.
Αν και μένει ακόμη να φανεί αν θα υιοθετηθεί από το Κογκρέσο, ο Joe Biden έχει ήδη ανακοινώσει πως θα αποτελεί το «πιο σκληρό πακέτο μεταρρυθμίσεων» στην ιστορία της χώρας και θα επιτρέπει να «κλείνουν τα σύνορα» με το Μεξικό όταν «κατακλύζονται», όταν δηλαδή σημειώνονται μεγάλες αυξήσεις του αριθμού των μεταναστών.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είναι γνωστές ακόμη, πάντως δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα σκληρύνει την πολιτική της Ουάσιγκτον όσον αφορά τη μετανάστευση και το άσυλο.

Αυτό αποτελεί στην πράξη απαραίτητη προϋπόθεση που θέτουν οι Ρεπουμπλικάνοι για να συναινέσουν να προχωρήσει στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου που προβλέπει συμπληρωματικές δαπάνες 100 δισεκ. δολαρίων ώστε να συνεχιστεί η χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και στο Ισραήλ και να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων με το Μεξικό.
Έντεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους εννιά μετανάστες και μετανάστριες από την Κούβα, σκοτώθηκαν νωρίτερα χθες Σάββατο όταν αυτοκίνητο 4x4 συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα και φορτηγό σε δρόμο της δυτικής Γουατεμάλας, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Το αυτοκίνητο «μετέφερε μετανάστες (...) καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το ινστιτούτο μετανάστευσης της Γουατεμάλας.
Το Μεξικό, με σύνορα 3.000 και πλέον χιλιομέτρων με τις ΗΠΑ, είναι χώρα διέλευσης και κράτησης μεταναστών, κυρίως από χώρες της κεντρικής Αμερικής —που μαστίζονται από τη βία των συμμοριών και την ανέχεια (Ονδούρα, Γουατεμάλα, Σαλβαδόρ)— της Καραϊβικής (Αϊτή, Κούβα), καθώς και της Βενεζουέλας.
Η προσπάθειά τους να βρουν δουλειά και καλύτερη ζωή στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου προσκρούει στην ολοένα πιο περιοριστική αμερικανική πολιτική απέναντί τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης