Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πύρινη κόλαση στη Χιλή: Τουλάχιστον 51 οι νεκροί στις χειρότερες πυρκαγιές της δεκαετίας - Αυξάνεται συνεχώς ο απολογισμός

Πύρινη κόλαση στη Χιλή: Τουλάχιστον 51 οι νεκροί στις χειρότερες πυρκαγιές της δεκαετίας - Αυξάνεται συνεχώς ο απολογισμός
Ο απολογισμός των θυμάτων δεν παύει να αυξάνεται
Τουλάχιστον 51 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στην κεντρική και τη νότια Χιλή, στην πιο φονική τραγωδία της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα, ο απολογισμός της οποίας υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί ακόμα περισσότερο σήμερα.
«Μέσα σ' ένα λεπτό, χάσαμε τα πάντα», λέει κλαίγοντας ο Λουίς Βιάλ, ένας 69χρονος συνταξιούχος, μπροστά στα ερείπια του σπιτιού του, στη συνοικία της Βίγια Ιντεπεντένσια, όπου 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πάνω στους λόφους της τουριστικής περιφέρειας του Βαλπαραΐσο.
«Ήταν κόλαση, οι εκρήξεις (...)
Προσπαθούσα να βοηθήσω τον γείτονά μου να σβήσει τη φωτιά στο αυτοκίνητό του, πίσω το σπίτι μου άρχιζε να καίγεται.
Έπεφτε βροχή στάχτης», είπε ο Ροδρίγο Πουλγκάρ, οδηγός, που επίσης έχασε τη σπίτι του στην Ελ Ολιβάρ, περιοχή όπου οι καταστροφές είναι από τις πιο εκτεταμένες.
Xili.jpg
Έπειτα από μια ανάπαυλα, οι πυρκαγιές αναζωπυρώθηκαν στην περιφέρεια αυτή, όπου βρίσκεται η περίφημη λουτρόπολη Βίνια ντελ Μαρ, οι παραλίες της οποίας προσελκύουν πολύ κόσμο αυτή την περίοδο του καλοκαιριού του νότιου ημισφαιρίου, εν μέσω κυμάτων καύσωνα.
Ο απολογισμός των θυμάτων δεν παύει να αυξάνεται.

Η ιατροδικαστική υπηρεσία είχε ήδη καταγράψει 45 νεκρούς, όμως «άλλοι έξι άνθρπωοι υπέκυψαν σε ιατρικά ιδρύματα», δήλωσε χθες, Σάββατο, ο υφυπουργός Εσωτερικών Manuel Monsalve.
Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί 3.000 έως 6.000 σπίτια από τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες είναι οι πιο φονικές της τελευταίας δεκαετίας στη Χιλή, σύμφωνα με τον υφυπουργό. Από το προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα στο Σαντιάγο, ο πρόεδρος Gabriel Boritz, ο οποίος πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις περιοχές που έχουν πληγεί, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων «θα αυξηθεί», δεδομένων «των διαστάσεων» που παίρνει αυτή «η τραγωδία», ενώ έχουν επίσης καεί 430.000 στρέμματα δάσους κυρίως στην ακτή του Ειρηνικού.
«Είναι μια καταστροφή χωρίς προηγούμενο, η περιφέρεια του Βαλπαραΐσο ουδέποτε είχε γνωρίσει μια κατάσταση τέτοιου εύρους», δήλωσε η Μακαρένα Ριπαμόντι, δήμαρχος της Βίνια ντελ Μαρ.
Οι αρχές επέβαλαν νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και διατύπωσαν νέες εκκλήσεις προς τους κατοίκους να απομακρυνθούν.
Xili1.webp
Γύρω στις 30 εστίες παραμένουν ενεργές σε σύνολο 92 καταγεγραμμένων πυρκαγιών και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για την κατάσβεσή τους με τη βοήθεια ελικοπτέρων και αεροπλάνων.
Σφοδροί άνεμοι ενίσχυσαν τις φλόγες, πέπλο μαύρου καπνού κάλυπτε τους δρόμους, ενώ ακούγονταν αλλεπάλληλες εκρήξεις, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 (τοπική ώρα· 02:00 ώρα Ελλάδας), μεταξύ άλλων για να διευκολύνουν τον εφοδιασμό με καύσιμα των δυνάμεων που μάχονται για να ελέγξουν τις πυρκαγιές, κάτι που ήταν «προτεραιότητα», σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Μανουέλ Μονσάλβε.
Οι αρχές απηύθυναν νέες εκκλήσεις σε κατοίκους να εγκαταλείψουν εσπευσμένα περιοχές, χωρίς να είναι δυνατό να εξακριβωθεί πόσοι ακριβώς έχουν παραμείνει σε σπίτια που απειλούνται από την πύρινη λαίλαπα.
Οι περιοχές που πλήττονται, από 80 ως 120 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο, είναι γεμάτες επιχειρήσεις, οινοπαραγωγικές, αγροτικές, δασικών εκμεταλλεύσεων...
Ο πρόεδρος Boritz κήρυξε προχθές κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να διατεθούν «όλα τα απαραίτητα μέσα», μπροστά την εξάπλωση των πυρκαγιών. Δεκατέσσερα πλοία και πέντε ελικόπτερα έχουν κινητοποιηθεί στο πλαίσιο των επιχειρήσεων.
Xili2.jpg
Συνολικά, 92 πυρκαγιές χαρακτηρίζονταν ενεργές χθες Σάββατο το μεσημέρι, από τις οποίες οι 40 θεωρείτο ότι έχουν τεθεί υπό έλεγχο, κυρίως στον νομό Βαλπαραΐσο, καθως και σε τομείς στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
«Κόλαση»
Στους λόφους της πόλης Βαλπαραΐσο, όπου κείτονταν στους δρόμους κουφάρια εκατοντάδων απανθρακωμένων αυτοκινήτων, χιλιάδες πολίτες βρήκαν χθες το πρωί τα σπίτια τους καμμένα.

«Λάβαμε επείγουσα προειδοποίηση στα κινητά κι άρχισε να πέφτει βροχή καιόμενης στάχτης», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο νωρίτερα η Ιβόν Γκουσμάν τηλεφωνικά.
Η 63χρονη, που εγκατέλειψε το σπίτι της στην Κιλπουέ, πόλη 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σαντιάγο, αποκλείστηκε για ώρες μέσα στο αυτοκίνητό της μαζί με την ενενηντάρα πεθερά της, όπως και μεγάλος αριθμός ανθρώπων που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να ξεφύγουν από τις φλόγες.
Αποτέλεσμα του Ελ Νίνιο η τραγωδία
xili3.webp
Από την Τετάρτη, η θερμοκρασία κυμαίνεται περί τους 40° Κελσίου στην κεντρική Χιλή και στην πρωτεύουσα Σαντιάγο.
«Αυτά τα επεισόδια είναι ολοένα περισσότερο επαναλαμβανόμενα, γι’ αυτό βλέπουμε κάθε χρόνο ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών», τόνισε στο παράρτημα του CNN στη Χιλή ο Πάμπλο Λόμπος, αρμόδιος για την προστασία από τις πυρκαγιές στην υπηρεσία δασών της χώρας (CONAF).
Ο καύσωνας χαρακτηρίζεται συνέπεια του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο, που πλήττει το τρέχον διάστημα τον νότιο κώνο της Λατινικής Αμερικής, εν μέσω θερινής περιόδου, προκαλώντας δασικές πυρκαγιές που επιτείνει η κλιματική αλλαγή.
Πέρυσι, οι πυρκαγιές που έπληξαν τη Χιλή τη θερινή περίοδο στοίχισαν τη ζωή σε 27 ανθρώπους, και τότε εν μέσω κύματος καύσωνα με θερμοκρασίες-ρεκόρ.
Μετά τη Χιλή και την Κολομβία, κύματα καύσωνα αναμένεται να πλήξουν τις επόμενες ημέρες την Αργεντινή, την Παραγουάη και τη Βραζιλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης