Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT - Απελπισία G7: Σχέδιο έκδοσης χρέους για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας με ενέχυρο ρωσικά κρατικά assets

FT - Απελπισία G7: Σχέδιο έκδοσης χρέους για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας με ενέχυρο ρωσικά κρατικά assets

Σε αδυναμία η Δύση να αντιμετωπίσει την «οικονομική τρύπα» του Ουκρανικού

Ευρισκόμενες σε πλήρη αδυναμία να αντιμετωπίσουν τη «μαύρη τρύπα» του Ουκρανικού οι δυτικές κυβερνήσεις καταρτίζουν σχέδια για την έκδοση χρέους προκειμένου να μην διακοπεί η χρηματοδότηση της Ουκρανίας - τόσο για πολεμικούς σκοπούς όσο και για σύσκολη φάση της ανοικοδόμησης -  καθώς οι πολίτες των κρατών της ομάδας γίνονται ολοένα και πιο απρόθυμοι να πληρώσουν το βαρύ κόστος της επιβεβαίωσης της αμερικανικής ηγεμονίας και της αντιρωσικής υστερίας μετά την στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία.
Ο δανεισμός σχεδιάζεται να γίνει με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν κλαπεί ως ενέχυρο (ασφάλιστρο κινδύνου, backstop) για την αποπληρωμή, σε μια κίνηση που υποτίθεται ότι θα ανάγκαζε τη Μόσχα να αρχίσει να πληρώνει για την εισβολή της, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT στις 3 Φεβρουαρίου 2024.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι σύμμαχοι του Κιέβου θα μπορούσαν να αυξήσουν το χρέος για να χρηματοδοτήσουν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.
Ο συνασπισμός που στηρίζει την Ουκρανία θα απαιτούσε από τη Ρωσία να αποπληρώσει το χρέος και, εάν δεν το κάνει, θα κατάσχει τα «παγωμένα» ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Η βελγική κυβέρνηση πρότεινε αυτό το σχεδιασμό στα κράτη της G7, επισήμαναν στους Financial Times αρκετοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις προτάσεις.


Τα νομικά ζητήματα 

Η δομή της υποστήριξης με αυτόν τον τρόπο θα επέτρεπε στον συνασπισμό να συγκεντρώσει κεφάλαια για την Ουκρανία χωρίς να χρειάζεται να επιλύσει άμεσα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από την κλοπή των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και αφορούν την ασφάλεια της περιουσίας και το δίκαιο των συναλλαγών – κινήσεις που θα μπορούσαν να καταπέσουν αργότερα σε κάποιο διεθνές δικαστήριο.
«Ένα από τα πράγματα που θα βοηθούσε αυτή η στρατηγική είναι να αναβάλει την απάντηση στο ακανθώδες ερώτημα τι συμβαίνει με τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, παρόλο που θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση», δήλωσε στους FT ένα άτομο με γνώση των διαπραγματεύσεων.
Το σχέδιο δεν αναμένεται να έχει και μεγάλη επιτυχία καθώς θα παρέχει «λίγη ρευστότητα στους Ουκρανούς με βάση μια υπόσχεση που έχει ήδη δοθεί από τον συνασπισμό ότι η Ρωσία θα πληρώσει», είπαν, αναφερόμενοι στη δέσμευση της G7 πέρυσι στη Χιροσίμα ότι «η Ρωσία πρέπει να τερματίσει τον παράνομο και επιθετικό πόλεμο της και να πληρώσει για τη ζημιά που έχει προκαλέσει».

Αντιρρήσεις από το Παρίσι και το Βερολίνο

Η Ουάσιγκτον πιέζει τους συμμάχους της να βρουν τρόπους για να αρπάξουν τα περιουσιακά στοιχεία ύψους 260 δισ. ευρώ της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν ακινητοποιηθεί στο εξωτερικό ως απάντηση στην στρατιωτική επιχείρηση του Vladimir Putin στην Ουκρανία το 2022.
Περίπου 191 δισ. ευρώ των περιουσιακών στοιχείων της Μόσχας βρίσκονται στο Euroclear, αποθετήριο τίτλων με έδρα τις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, το Παρίσι και το Βερολίνο εξετάζουν το ζήτημα με ιδιαίτερη προσοχή καθώς ανησυχούν για τη νομιμότητα του όλου εγχειρήματος, τις συνέπειες στην οικονομική σταθερότητα και τα πιθανά αντίποινα.
Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι υποστηρίζει τη χρήση των αποδόσεων που προκύπτουν από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που διατηρούνται στη Euroclear, τα οποία ανήλθαν σε 4,4 δισ. ευρώ πέρυσι.
Το Βερολίνο, ωστόσο, ήταν κατά της κατάσχεσης των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων.
Μαζί με τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει εκφράσει ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα – καθώς δημιουργείται (για γεωπολιτικούς λόγους) μια πρωτοφανής ρωγμή όσον αφορά την ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων.
Αξιωματούχοι από δύο χώρες της G7 δήλωσαν ότι είναι πλέον η κορυφαία επιλογή για το «ξεκλείδωμα» των παγωμένων κεφαλαίων για την Ουκρανία.

Συμβιβαστική πρόταση

Αξιωματούχος που συμμετείχε στις συζητήσεις είπε στους FT ότι το Βέλγιο είχε προωθήσει την ιδέα του δανεισμού με την εγγύηση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε μια προσπάθεια να οικοδομηθεί μια συμβιβαστική θέση.
«Η χρήση των περιουσιακών στοιχείων ως εγγύηση για την έκδοση χρέους είναι μια προσπάθεια να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ διαφορετικών απόψεων, τόσο εντός της ΕΕ όσο και εντός της ομάδας των G7», είπε ο αξιωματούχος.
Ο Alexander De Croo, πρωθυπουργός του Βελγίου, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι δυτικές χώρες «πρέπει να εργαστούν προκειμένου να διαμορφώσουν έναν μηχανισμό» για να αξιοποιήσουν τα περιουσιακά στοιχεία.
«Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για την άντληση κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», είπε.
Η κυβέρνηση Biden έχει εκφράσει προηγουμένως την υποστήριξή της για ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται επί του παρόντος στο Κογκρέσο που θα της επέτρεπε να «κατάσχει ρωσικά κυρίαρχα περιουσιακά στοιχεία επ’ ωφελεία της Ουκρανίας».
Πέρυσι, κυκλοφόρησε ένα κείμενο εργασίας μεταξύ των μελών της G7, το οποίο έλεγε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα μπορούσαν να «κατάσχουν ρωσικά κυρίαρχα περιουσιακά στοιχεία ως αντίμετρο ώστε να παρακινήσουν τη Ρωσία να τερματίσει την επιθετικότητά της».
Ο David Cameron, υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι ήταν πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να βρεθεί μία νόμιμη οδός για την κατάσχεση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-02-03_163811.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης