Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με όπλο το γιουάν η Ρωσία νίκησε το νομισματικό πόλεμο των κυρώσεων και απεξαρτήθηκε από το δολάριο

Με όπλο το γιουάν η Ρωσία νίκησε το νομισματικό πόλεμο των κυρώσεων και απεξαρτήθηκε από το δολάριο
Το μερίδιο των συναλλαγών της Ρωσίας σε εθνικά νομίσματα με άλλες χώρες BRICS έχει αυξηθεί στο 85%, από μόλις 26% πριν από δύο χρόνια
Το κινεζικό γιουάν έχει καταστεί το κύριο νόμισμα στις εξωτερικές οικονομικές δραστηριότητες της Ρωσίας.
Αυτό ανακοίνωσε η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας,iElvira Naullina την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου.
«Μέχρι το 2022, υπήρχε σημαντικό μερίδιο δολαρίων και ευρώ στα συναλλαγματικά αποθέματά μας.
Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι οι συμβάσεις εξωτερικού εμπορίου συνάπτονταν σε μεγάλο βαθμό σε αυτά τα νομίσματα.
Τώρα, η εξωτερική οικονομική δραστηριότητα μεταβαίνει πολύ ενεργά στη χρήση άλλων νομισμάτων, κυρίως του γιουάν», είπε ο Nabiullina, αναφερόμενος στις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Το μερίδιο των διακανονισμών της Ρωσίας σε εθνικά νομίσματα με άλλες χώρες BRICS έχει αυξηθεί στο 85%, από μόλις 26% πριν από δύο χρόνια», επισήμανε η Nabiullina.
Επιπλέον, οι πιεστικές κυρώσεις των ΗΠΑ στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι αυτό που τις οδήγησε να δημιουργήσουν μια εναλλακτική λύση και να αρχίσουν να μειώνουν την έκθεσή τους σε δολάρια.

Ο ρόλος των κυρώσεων


Επιπλέον, η Ρωσία και το Ιράν έχουν επίσημα τερματίσει τις σχέσεις τους με το σύστημα πληρωμών SWIFT και δεν το χρησιμοποιούν πλέον για συναλλαγές.
Η Ρωσία, μέλος των BRICS, επιβεβαίωσε ότι χτίζει ένα νέο σύστημα πληρωμών και ότι το δολάριο δεν θα ενσωματωθεί.στις διμερείς εμπορικές σχέσεις των κρατών
Επίσης, η κίνηση δίνει στη Ρωσία αυτονομία στο παγκόσμιο εμπόριο και τη δυνατότητα να μην επηρεαστεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε ο κυβερνήτης, το μερίδιο του γιουάν στις ρωσικές εξαγωγές αυξήθηκε από 0,4 τοις εκατό πριν από δύο χρόνια στο σημερινό 34,5 τοις εκατό. Την ίδια περίοδο, το μερίδιο του κινεζικού νομίσματος στις εισαγωγές αυξήθηκε από 4,3 σε 36,4%.
Ως εκ περιτροπής πρόεδρος του ομίλου BRICS το 2024, η Ρωσία θα «παρουσιαστεί με μια πολυμερή ατζέντα» και θα ηγηθεί της συνεργασίας στη χρήση του γιουάν και άλλων νομισμάτων, κατέληξε η Nabiullina.
NICHOLAS SHUBITZ: China's currency gains momentum
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης