Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτικός σεισμός στη Βόρεια Ιρλανδία - Εκλέγει την πρώτη εθνικίστρια πρωθυπουργό, επικεφαλής του Sinn Féin

Πολιτικός σεισμός στη Βόρεια Ιρλανδία - Εκλέγει την πρώτη εθνικίστρια πρωθυπουργό, επικεφαλής του Sinn Féin
Άρθρο του ιρλανδικού εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα RTE που έλεγε ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα αποτελέσει το επίκεντρο ενός πολιτικού σεισμού.
Οι νομοθέτες της Βόρειας Ιρλανδίας είναι έτοιμοι να εκλέξουν για πρώτη φορά Ιρλανδό εθνικιστή ως πρωθυπουργό το Σάββατο 3/2, γεγονός που αποτελεί ιστορική στιγμή σε μια επαρχία που ιδρύθηκε πριν από έναν αιώνα για να εξασφαλίσει την κυριαρχία των φιλοβρετανών ενωτικών.
Η άνοδος της Michelle O'Neill στον ρόλο αυτό είναι το πιο πρόσφατο σημάδι της αυξανόμενης δημοτικότητας σε ολόκληρο το νησί του κόμματός της Sinn Féin, το οποίο θεωρεί πως το μεγάλο της όνειρο για μια ενωμένη Ιρλανδία μπορεί πλέον να είναι "σε απόσταση αναπνοής".
Η ανάδειξή της κατέστη δυνατή αυτή την εβδομάδα, όταν ο αρχικός αντίπαλος, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), έθεσε τέλος σε ένα διετές μποϊκοτάζ της κυβέρνησης διαμοιρασμού της εξουσίας στην περιοχή, το οποίο είχε απειλήσει την πολιτική διευθέτηση που στηρίζει την ειρηνευτική συμφωνία του 1998.

"Καλημέρα κόσμε", έγραψε η πρόεδρος του Sinn Féin Mary Lou MacDonald στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, παραπέμποντας σε άρθρο του ιρλανδικού εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα RTE που έλεγε ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα αποτελέσει το επίκεντρο ενός πολιτικού σεισμού.
Η O'Neill και η MacDonald αντιπροσωπεύουν μια στροφή προς μια νέα γενιά πολιτικών του Sinn Féin που δεν εμπλέκονται άμεσα στη δεκαετή αιματηρή σύγκρουση της περιοχής μεταξύ των ιρλανδών εθνικιστών που επιδιώκουν μια ενωμένη Ιρλανδία και των φιλοβρετανών ενωτικών που θέλουν να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ως πρώην πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), το Sinn Féin αποφεύχθηκε επί μακρόν από το πολιτικό κατεστημένο και στις δύο πλευρές των συνόρων.
Τώρα είναι επίσης το πιο δημοφιλές κόμμα στην ιρλανδική δημοκρατία ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης