Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φωτιά στη Μέση Ανατολή βάζουν οι ΗΠΑ - Χτύπησαν 85 στόχους σε Συρία, Ιράκ - Hamas και Ιράν προειδοποιούν με αντίποινα

Φωτιά στη Μέση Ανατολή βάζουν οι ΗΠΑ - Χτύπησαν 85 στόχους σε Συρία, Ιράκ - Hamas και Ιράν προειδοποιούν με αντίποινα
Tα πλήγματα στόχευσαν κέντρα διοίκησης και συλλογής πληροφοριών, αποθήκες drones και πυραύλων που χρησιμοποεί η  Δύναμη Quds - ο κατασκοπευτικός και παραστρατιωτικός βραχίονας των Φρουρών της Επανάστασης
Σχετικά Άρθρα
(Διαρκές Upd).Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές πλήττοντας περισσότερους από 85 στόχους που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζει, ως αντίποινα για την επίθεση που εκδηλώθηκε πριν 5 μέρες στην Ιορδανία που οδήγησε στο θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν πολλά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών μακράς εμβέλειας B-1 Lancer, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Επλήγησαν συνολικά 85 στόχοι σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες —τρεις στο Ιράκ και τέσσερις στη Συρία—, ανέφερε ο John Kirby, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.
Tα πλήγματα στόχευαν συγκεκριμένα κέντρα  διοίκησης και συλλογής πληροφοριών, αποθήκες drones και πυραύλων που χρησιμοποιεί η  Δύναμη Quds - ο κατασκοπευτικός και παραστρατιωτικός βραχίονας του IRGC που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη συμμαχική πολιτοφυλακή του σε όλη τη Μέση Ανατολή, από τον Λίβανο έως το Ιράκ και την Υεμένη έως τη Συρία.
Ο αμερικανός αντιστράτηγος Douglas Sims, διευθυντής του Κοινού Επιτελείου, είπε ότι οι επιθέσεις φάνηκαν επιτυχείς, προκαλώντας μεγάλες δευτερεύουσες εκρήξεις καθώς οι βόμβες έπληξαν τον οπλισμό των μαχητών, αν και δεν ήταν σαφές εάν σκοτώθηκαν μαχητές.
.Η επιχείρηση εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 2/2 και διήρκεσε «περίπου τριάντα λεπτά».

Στους 39 νεκροί από τις αμερικανικές επιθέσεις, κυρίως μαχητές στη Συρία - 16 στο Ιράκ 

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 23 μαχητές παρατάξεων προσκείμενων στο Ιράν σκοτώθηκαν στην ανατολική Συρία.
Σύμφωνα με τον διευθυντή αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Rami Adel Rahman, δέκα φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν στην επαρχία Ντέιρ Έζορ και 13 στην επαρχία αλ Μαγιαντίν.
Ο απολογισμός των νεκρών περιλαμβάνει επίσης εννέα Σύρους μαχητές και έξι Ιρακινούς, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως κανείς άμαχος δεν έχασε τη ζωή του.
Η κυβέρνηση του Ιράκ από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές επιθέσεις στο δυτικό Ιράκ προκάλεσαν τουλάχιστον «16 νεκρούς, μεταξύ των οποίων τρεις ήταν άμαχοι». 
γαζαχαρτισπληγματα_1.JPG

Ιράκ: Παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας

Ο ιρακινός στρατός είπε ότι τα χτυπήματα έγιναν στην περιοχή των συνόρων του Ιράκ και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν αστάθεια στην περιοχή.
Τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα αποτελούν «παραβίαση της ιρακινής εθνικής κυριαρχίας», κατήγγειλε τις πρώτες πρωινές ώρες ο πρωθυπουργός του Ιράκ, ο Mohamed al Sudani, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις δυνητικά «καταστροφικές» συνέπειες «για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Ιράκ και της περιοχής».
«Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές αποτελούν παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας, υπονομεύουν τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης και αποτελούν απειλή που θα μπορούσε να οδηγήσει το Ιράκ και την περιοχή σε τρομερές συνέπειες», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού Yahya Rasool.
Παράλληλα το Ιράκ, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, διέψευσε ανακοίνωση των ΗΠΑ που ανέφερε ότι είχε ενημερώσει τις αρχές του Ιράκ πριν απο τα συγκεκριμένα πλήγματα και δήθεν είχε τη συγκατάθεσή τους

eikona3_1.JPG

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις επιθέσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία - Νίκη της Ρωσίας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024 έπειτα από αίτημα της Ρωσίας για τα πλήγματα που πραγματοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ και τη Συρία, ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου.
Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 4 το μεσημέρι στη Νέα Υόρκη (23.00 ώρα Ελλάδας) δήλωσαν αυτές οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Dmitry Polyanskiy κατήγγειλε τις επιθέσεις αυτές ως «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια».

Biden: Η απάντησή μας ξεκίνησε, θα έχει συνέχεια


Η επίθεση στην Ιορδανία που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν η πρώτη φονική επίθεση εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ - Hamas.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτίμησαν ότι το drone που σκότωσε τους τρεις στρατιώτες και τραυμάτισε περισσότερους από 40 άλλους ανθρώπους ήταν κατασκευασμένο από το Ιράν, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden παρακολούθησε δυο ώρες πριν ξεκινήσουν τα αεροπορικά πλήγματα  την επιστροφή των λειψάνων των Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ιορδανία, στην αεροπορική βάση του Ντόβερ
Στην τελετή παραβρέθηκαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden η πρώτη κυρία Jil Biden, ο υπουργός Άμυνας Loyd Austin και ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατού και στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Charles Brown.
Από τα μέσα Οκτωβρίου, έχουν γίνει πάνω από 165 επιθέσεις, με drones, ρουκέτες και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, εναντίον αμερικανών στρατιωτικών που είναι ανεπτυγμένοι στο πλαίσιο της αποστολής αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στο Ιράκ και στη Συρία.
Όμως κανένας στρατιωτικός των ΗΠΑ δεν είχε σκοτωθεί μέχρι την επίθεση στην Ιορδανία.
bobma1_1.JPG

Αντίποινα λόγω του θανάτου τριών Αμερικανών στρατιωτικών στην Ιορδανία

«Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύρραξη στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
Όμως όλοι αυτοί που επιδιώκουν να μας βλάψουν ας ξέρουν αυτό: αν κάνεις κακό σε Αμερικανό, θα ανταποδώσουμε», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος Biden, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.
Η αμερικανική κυβέρνηση διαμήνυσε πως τα αντίποινα θα είναι πολλαπλά και θα έχουν χρονική διάρκεια.
Ο Joe Biden που διεξάγει εκστρατεία για την επανεκλογή του στην προεδρία, δεχόταν τεράστια πίεση να προχωρήσει σε ανταπόδοση μετά τον θάνατο των τριών στρατιωτικών στην Ιορδανία.
Ο John Kirby πάντως διαβεβαίωσε πως δεν υπήρχε σύνδεση ανάμεσα στη στιγμή που επελέγη για να εξαπολυθούν τα πλήγματα —έπαιξαν ρόλο, μεταξύ άλλων, οι μετεωρολογικές συνθήκες— και την τελετή επαναπατρισμού των πτωμάτων των τριών στρατιωτικών.

Ιράν: Ασκήσεις ετοιμότητας των επίλεκτων σωμάτων των Φρουρών της Επανάστασης

Οι χερσαίες δυνάμεις του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC, μια επίλεκτη μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων) πραγματοποίησαν ασκήσεις το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στη στρατιωτική βάση Samin al-Aima στη βορειοανατολική επαρχία Razavi Khorasan, όπως μετέδωσε το ιρανικό κρατικό πρακτορείο Tasnim.
«Η άσκηση άμυνας και ασφάλειας Rajbiyoun πραγματοποιήθηκε στα βορειοανατολικά της χώρας στη βάση των χερσαίων δυνάμεων του IRGC Samin Al-Aimah», ανέφερε η δήλωση.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ασκήσεων, στρατιωτικές μονάδες του IRGC, συμπεριλαμβανομένων πυροβολικού, τεθωρακισμένων οχημάτων και ειδικών δυνάμεων, επεξεργάστηκαν σενάρια στρατιωτικής δράσης με μια σειρά από επιχειρησιακές τακτικές, ανέφερε το δημοσίευμα.

Ιορδανία: Καμία ανάμειξη εμε τις επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ

Ο στρατός της Ιορδανίας αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στις φονικές επιθέσεις που έπληξαν πολλούς στόχους στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της νύχτας και σκότωσαν τουλάχιστον 16 ανθρώπους, αναφέρει το Ιορδανικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024.

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν 8 drones των Houthis - Πλήγματα από την Υεμένη στο Νότιο Ισραή

Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά στην Υεμένη και κατέστρεψαν άλλα τέσσερα στο έδαφος, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024
Ένα αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κατέρριψε ένα drone την Παρασκευή (2/2) το πρωί, ενώ πολεμικά αεροσκάφη F/A-18 και ένα άλλο πλοίο κατέρριψαν επτά αργότερα μέσα στην ημέρα, δήλωσε η Κεντρική Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων (CENTCOM) στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.
Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν άλλα τέσσερα προτού μπορέσουν να εκτοξευθούν, ανέφερε επίσης η CENTCOM.
Τα τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που καταστράφηκαν στο έδαφος ανήκαν στους Houthi, είπε η διοίκηση, αλλά δεν ταυτοποιήθηκαν εκείνα που καταστράφηκαν στο αέρα.
«Αυτές οι ενέργειες θα προστατεύσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και θα καταστήσουν τα διεθνή ύδατα ασφαλέστερα για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και τα εμπορικά πλοία», δήλωσε η CENTCOM.
Οι Houthi στοχεύουν τα πλοία της Ερυθράς Θάλασσας από τον Νοέμβριο, χτυπώντας πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ για να υποστηρίξουν τους Παλαιστινίους στη Γάζα.
Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου απάντησαν με επιθέσεις εναντίον της ομάδας που εδρεύει στην Υεμένη.
Αργά στις 2 Φεβρουαρίου, οι Huthi (Ansar Allah) που εδρεύουν στην Υεμένη δήλωσαν ότι έπληξαν τη νοτιότερη ισραηλινή πόλη Eilat με ρίψεις βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου.
Η ομάδα έπληξε «συγκεκριμένους στόχους» στην πόλη για να επιδείξει την «στήριξή της στον παλαιστινιακό λαό στην αντιμετώπιση του ισραηλινού πολέμου και του αποκλεισμού», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Houthi, Στρατηγός Yahya Sarea.
«Δεν θα διστάσουμε να πραγματοποιήσουμε περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του σιωνιστικού εχθρού [Ισραήλ] σε ξηρά και θάλασσα μέχρι να σταματήσει η επιθετικότητα και να αρθεί η πολιορκία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.
Ώρες νωρίτερα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι αναχαίτισαν έναν πύραυλο εδάφους-εδάφους που κατευθυνόταν προς το Ισραήλ, πιθανότατα με στόχο το Eilat, πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα χρησιμοποιώντας το αντιπυραυλικό σύστημα μεγάλης εμβέλειας Arrow.
Δεν ακούστηκαν σειρήνες κατά τη διάρκεια της αναχαίτισης.
Βίντεο από το Eilat έδειξε ένα ίχνος καπνού από την εκτόξευση του πυραύλου τύπου Arrow.
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, από την πλευρά τους, πραγματοποίησαν μια σειρά από χτυπήματα για να πλήξουν τους αντάρτες Houthi στην επαρχία Al-Hudaydah της Υεμένης, ανάφερε ο τηλεοπτικός σταθμό του κινήματος Al Masirah.
Σύμφωνα με τον σταθμό, οι επιδρομές είχαν στόχο τα νότια προάστια της μεγαλύτερης πόλης της επαρχίας και τις εγκαταστάσεις των Houthi στην ορεινή περιοχή έξω από το Al Luhayyah.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για πιθανά θύματα.

Hamas: Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν την ευθύνη για τυχόν αντίποινα

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Hamas καταδίκασε το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024 τα νυχτερινά αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στη Συρία και στο Ιράκ, εκτιμώντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «βάζουν λάδι στη φωτιά» στη Μέση Ανατολή και πως «φέρουν πλήρως την ευθύνη» για τυχόν αντίποινα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες «φέρουν την ευθύνη των συνεπειών αυτής της στυγνής επίθεσης κατά του Ιράκ και της Συρίας, που ρίχνει λάδι στη φωτιά» ανέφερε σε μια ανακοίνωση στα αγγλικά η Hamas.
«Δηλώνουμε πως η περιοχή δεν θα βρει ούτε τη σταθερότητα ούτε την ειρήνη όσο δεν σταματούν η σιωνιστική [ισραηλινή] επίθεση, τα εγκλήματα γενοκτονίας και η εθνοκάθαρση εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η οργάνωση.

Το Ιράν καταδικάζει τα αμερικανικά πλήγματα - Θα αυξήσουν την ένταση και την αστάθεια στην περιοχή

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στη διάρκεια της νύχτας στο Ιράκ και στη Συρία, χαρακτηρίζοντάς τα «παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» των δύο χωρών.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Nasser Kanaani ανέφερε σε μία δήλωση πως οι επιθέσεις συνιστούν «μια παρακινδυνευμένη ενέργεια και άλλο ένα στρατηγικό λάθος εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών που θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο να αυξηθεί ένταση και η αστάθεια στην περιοχή».
Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα σε περισσότερους από 85 στόχους που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και πολιτοφυλακών τις οποίες υποστηρίζουν, σε αντίποινα για την επίθεση με drone στην Ιορδανία το περασμένο Σαββατοκύριακο από την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις Αμερικανοί στρατιώτες.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δεν ανέφερε αν Ιρανοί σκοτώθηκαν κατά τα πλήγματα αυτά ούτε έκανε λόγο για ενδεχόμενα αντίποινα.
Όπως είπε, τα πλήγματα είναι «μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και της Συρίας, του διεθνούς δικαίου και μια κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
«Οι αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης έχουν στόχο να ικανοποιήσουν τους σκοπούς του σιωνιστικού καθεστώτος», είπε ακόμη ο Kanaani, αναφερόμενος στο Ισραήλ.

Καταδικάζει η Ρωσία, ζητά τη παραπομπή του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova δήλωσε πως η Ρωσία καταδικάζει τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία και πως η κατάσταση πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Είναι προφανές πως τα αεροπορικά πλήγματα σχεδιάστηκαν επίτηδες ώστε να πυροδοτήσουν περαιτέρω τη σύγκρουση. Εξαπολύοντας επιθέσεις, σχεδόν χωρίς παύση, σε εγκαταστάσεις φερόμενων ως φιλοϊρανικών οργανώσεων στο Ιράκ και στη Συρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν σκόπιμα να οδηγήσουν τις μεγαλύτερες χώρες στην περιοχή στη σύγκρουση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Zakharova.

syria.JPG

Στο προσκήνιο και το ISIS - Επίθεση κατά φιλοϊρανών μαχητών στην κεντρική  Συρία

Παράλληλα με τις αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις πάντως, εκδηλώθηκε και επίθεση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εναντίον εγκατάστασης όπου έχουν επίσης τη βάση τους μαχητές προσκείμενοι στο Ιράν, στην περιοχή της Παλμύρας, στην κεντρική Συρία, ανέφερε ΜΚΟ.
Κατά την επίθεση πέντε φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν.
«Πέντε φιλοκαθεστωτικοί μαχητές σκοτώθηκαν» στην επίθεση στην έρημο της Παλμύρας, είπε ο Rami Abdel Rachman, ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οργάνωσης με έδρα τη Βρετανία που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.
Στις 9 Ιανουαρίου, τζιχαντιστές του ISIS σκότωσαν τουλάχιστον 14 στρατιωτικούς του καθεστώτος στην ίδια περιοχή, στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Χομς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το ISIS έχει κλιμακώσει ξανά τις επιθέσεις του εναντίον δυνάμεων πιστών στον πρόεδρο Assad, με ορμητήριο κυρίως την έρημο, όπου αναδιπλώθηκαν μέλη του καθώς κατέρρεε το «χαλιφάτο» τους, στα τέλη του 2019, κι απώλεσαν αχανείς περιοχές που έλεγχαν στη Συρία.

Συρία: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το ISIS και την «τρομοκρατία»

Το υπουργείο Άμυνας της Συρίας, από την πλευρά του, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ στόχευσαν μια σειρά από τοποθεσίες και πόλεις στην ανατολική περιοχή κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, όπου ο στρατός του Assad δίνει ακόμη μάχες με το ISIS .
«Η περιοχή που στοχεύουν οι αμερικανικές επιθέσεις στην ανατολική Συρία είναι η ίδια περιοχή όπου ο συριακός αραβικός στρατός πολεμά τα υπολείμματα της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS», αναφέρει το υπουργείο.
«Άμαχοι και στρατιωτικό προσωπικό σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν. Οι επιθέσεις προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Αυτά επιβεβαιώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι στρατιωτικές τους δυνάμεις εμπλέκονται και συμμαχούν με αυτόν τον οργανισμό και εργάζονται για να τον αναβιώσουν ως πεδίο πεδίου τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ με όλα τα βρώμικα μέσα.
Η επιθετικότητα των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής τα ξημερώματα σήμερα δεν έχει καμία άλλη δικαιολογία παρά μια προσπάθεια αποδυνάμωσης του συριακού αραβικού στρατού και των συμμάχων του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Borell: Καζάνι έτοιμο να εκραγεί η Μέση Ανατολή

Προσερχόμενος στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικής Πολιτικής  πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borell κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.
«Όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν να γίνει η κατάσταση εκρηκτική», δήλωσε.
Ο Borell δεν αναφέρθηκε άμεσα στα αμερικανικά πλήγματα, αλλά προειδοποίησε ότι η Μέση Ανατολή «είναι ένα καζάνι που μπορεί να εκραγεί».
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ τόνισε ότι τα πολεμικά επεισόδια έχουν απλωθεί σε μεγάλη έκταση, με τον πόλεμο στη Γάζα, τις εχθροπραξίες κατά μήκος των λιβανέζικων συνόρων, τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ και τη Συρία και τις επιθέσεις κατά των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Γι’ αυτό καλούμε όλους να προσπαθήσουν να αποφύγουν την κλιμάκωση», τόνισε ο Borell.

Υπέρ των ΗΠΑ Βρετανία, Πολωνία

Σε αντιδιαστολή προς τις εκκλήσεις Borell ωστόσο, η κυβέρνηση της Βρετανίας έσπευσε να ανακοινώσει πως υποστηρίζει το δικαίωμα της Ουάισνγκτον να απαντά σε επιθέσεις.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ακλόνητοι σύμμαχοι. Δεν θα σχολιάσουμε τις επιχειρήσεις τους, αλλά υποστηρίζουμε το δικαίωμά τους να απαντούν σε επιθέσεις», ανέφερε σε δήλωσή του εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.
«Έχουμε από καιρό καταδικάσει την αποσταθεροποιητική δραστηριότητα του Ιράν σε ολόκληρη την περιοχή, περιλαμβανομένης της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξής του σε αριθμό μαχητικών οργανώσεων», πρόσθεσε ο βρετανός εκπρόσωπος.
Στους ίδιους τόνους και η Πολωνία δήλωσε σήμερα πως τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράκ και τη Συρία ήταν το αποτέλεσμα του «παιγνιδιού με τη φωτιά» πληρεξουσίων του Ιράν.
«Πληρεξούσιοι του Ιράν παίζουν με τη φωτιά επί μήνες και χρόνια και τώρα τους καίει», δήλωσε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radek Sickorski σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες κατά την άφιξή του για μια συνεδρίαση με τους ομολόγους του της ΕΕ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης