Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκαλύψεις από το Ιράν: Ο ιστός της Mossad απλώνεται σε 28 χώρες σε Ασία, Αφρική και Ευρώπη

Αποκαλύψεις από το Ιράν: Ο ιστός της Mossad απλώνεται σε 28 χώρες σε Ασία, Αφρική και Ευρώπη
Δεκάδες «κατασκόποι και τρομοκράτες» ενεργούσαν για λογαριασμό της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Mossad σε 28 χώρες
Το Ιράν καταγγέλλει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του εντόπισαν δεκάδες «κατασκόπους και τρομοκράτες» που ενεργούσαν για λογαριασμό της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Mossad σε 28 χώρες.
«Δεκάδες κατάσκοποι και τρομοκράτες που συνδέονται με την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών ξένων πληροφοριών Mossad εντοπίστηκαν σε συνολικά 28 χώρες στην Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.
Το υπουργείο έκανε, επίσης, γνωστό πως οι κατάσκοποι της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών στο Ιράν συνελήφθησαν και διώχθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, ιδίως στην πρωτεύουσα Τεχεράνη.
Επισημαίνεται, ότι το Ιράν συνήθως εκτελεί άτομα που καταδικάζονται για κατασκοπεία.
Οι ανακοινώσεις της Τεχεράνης έρχονται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ στον απόηχο του πολέμου στη Γάζα, με το Ισραήλ να κατηγορείται από το Ιράν για εμπλοκή σε διάφορες συνωμοσίες για να υπονομεύσει ή να επιτεθεί στην κυβέρνηση.

Με εκτελέσεις Ισραηλινών πρακτόρων απάντησε η Τεχεράνη

Υπενθυμίζεται πως το Ιράν εκτέλεσε την Δευτέρα (29/1) τέσσερις άνδρες που κατηγορούνται για κατασκοπεία για λογαριασμό της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Mossad.
Οι θανατικές καταδίκες εκτελέστηκαν το πρωί της Δευτέρας, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν απέρριψε τις προσφυγές του κατά της ποινής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mizan που συνδέεται με το δικαστικό σώμα.
Οι τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν αφού εισήλθαν παράνομα στο Ιράν από την κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ τον Ιούλιο του 2022.
Κατηγορήθηκαν ότι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν βομβιστική επίθεση σε εργοστάσιο του Υπουργείου Άμυνας στην κεντρική πόλη Isfahan.
Το εργοστάσιο, το οποίο φέρεται να ήταν ο στόχος του βομβαρδιστικού σχεδίου, κατασκευάζει στρατιωτικό εξοπλισμό και εξαρτήματα πυραύλων για το υπουργείο Άμυνας του Ιράν.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, ένα δικαστήριο τους καταδίκασε σε θάνατο για «συνεργασία πληροφοριών» με τη Mossad, μετά την οποία άσκησαν έφεση κατά των ποινών στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο απέρριψε τους ισχυρισμούς τους.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, επικαλούμενα αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, ανέφεραν ότι οι τέσσερις άνδρες είχαν εκπαιδευτεί σε στρατιωτικές βάσεις σε πολλές αφρικανικές χώρες και είχαν συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους της Mossad.
Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, το ιρανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι αποτράπηκε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε στρατιωτικό συγκρότημα στο Isfahan, το οποίο είχε στόχο ένα από τα συνεργεία του.
Εβδομάδες αργότερα, ένα πρακτορείο ειδήσεων που συνδέεται με το ανώτατο όργανο ασφαλείας του Ιράν ανέφερε ότι μαχητικές ομάδες που εδρεύουν στη βόρεια κουρδική περιοχή του Ιράκ φέρονται πίσω από την επίθεση, επικαλούμενο πηγές.
Ακολούθησε άλλο ένα φερόμενο σχέδιο επίθεσης στην ίδια εγκατάσταση στο Isfahan δύο μήνες αργότερα, το οποίο οι ιρανικές αρχές είπαν ότι ματαιώθηκε.
Τότε, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μικρο-εναέρια οχήματα (MAV) προσπάθησαν να πλησιάσουν το συγκρότημα στο Isfahan αλλά καταρρίφθηκαν από συστήματα αεράμυνας.
Οι εκτελέσεις της Δευτέρας έγιναν εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ των αρχαίων εχθρών, του Ιράν και του Ισραήλ, σχετικά με τον πόλεμο της Γάζας και τις συνακόλουθες εξελίξεις στην περιοχή, ειδικά τις επιθέσεις των Houthis σε πλοία με προορισμό το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα.
Στα τέλη του περασμένου μήνα, το Ιράν εκτέλεσε τέσσερις άνδρες για φερόμενες σχέσεις με τη Mossad του Ισραήλ.
Οι τέσσερις άνδρες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mizan, πραγματοποίησαν «εκτεταμένες ενέργειες» κατά της ασφάλειας της χώρας «υπό την άμεση καθοδήγηση αξιωματικών της Mossad».
Τον περασμένο μήνα, άλλο ένα άτομο που καταδικάστηκε για κατασκοπεία για λογαριασμό της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών εκτελέστηκε στη νοτιοανατολική επαρχία Sistan και Balluchistan του Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης