Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Η αεράμυνα... Frankenstein των Ουκρανών αποκαλύπτει τις τρομακτικές αδυναμίες του ΝΑΤΟ κόντρα στη Ρωσία

Συναγερμός στις ΗΠΑ:  Η αεράμυνα... Frankenstein των Ουκρανών αποκαλύπτει τις τρομακτικές αδυναμίες του ΝΑΤΟ κόντρα στη Ρωσία
Τα ουκρανικά υβριδικά συστήματα αεράμυνας FrankenSAM έχουν δείξει την ευπάθεια του ΝΑΤΟ απέναντι στον ρωσικό στρατό
Σχετικά Άρθρα
Το αμερικανικό οικονομικό - επιχειρηματικό μέσο ενημέρωσης Business Insider κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρωσική υπεροχή έναντι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε μία σειρά όπλων, όπως η επίγεια αεράμυνα, την οποία «η Δύση είχε εγκαταλείψει» καθώς τα τελευταία 25 χρόνια κλήθηκε να αντιμετωπίσει αδύναμους αντιπάλους όπως το Ιράκ.
Διαπιστώνει μάλιστα σημαντικές ελλείψεις στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ, οι οποίες κατά το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, αποκαλύπτονται από την υβριδική αεράμυνα που έχει δημιουργηθεί στην Ουκρανία, την επονομαζόμενη FrankenSAM ή αλλιώς Frankenstein.
Το πρόγραμμα πυραύλων εδάφους-αέρος FrankenSAM
περιλαμβάνει την ανάπτυξη και παραγωγή αυτοσχέδιων συστημάτων αεράμυνας που χρησιμοποιούν εξαρτήματα και υλικά από αποθέματα της Ουκρανίας και της Δύσης.
Παλαιοί παροπλισμένοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι θα επαναχρησιμοποιηθούν ως πυρομαχικά για αυτά τα συστήματα.
Τα ουκρανικά υβριδικά συστήματα αεράμυνας FrankenSAM έχουν δείξει την ευπάθεια του ΝΑΤΟ απέναντι στον ρωσικό στρατό, δήλωσε ο απόστρατος συνταγματάρχης των Αμερικανών πεζοναυτών και ειδικός επί του θέματος Mark Cancian σε συνέντευξή του στο Business Insider.
«Τα FrankenSAM καλύπτουν ένα κρίσιμο κενό για την Ουκρανία καθώς οι σύμμαχοί της δεν έχουν αρκετά συστήματα επίγειας αεράμυνας για να προσφέρουν», εξήγησε.

Έλλειψη εξοπλιστικών πόρων στο ΝΑΤΟ 

Σύμφωνα με τον Cancian, η χρήση αυτού του τύπου όπλου από τον ουκρανικό στρατό καταδεικνύει την έλλειψη επαρκών επίγειων συστημάτων αεράμυνας σε χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος NASAMS είναι εξαιρετικό κατά των πυραύλων cruise και drones.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε πολλά από αυτά», πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός ειδικός τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται απεγνωσμένα επίγεια αεράμυνα, με τη Ρωσία να εξαπολύει μεγάλες επιδρομές με drones και πυραύλους σε πόλεις και κωμοπόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπλα …Frankenstein

Τα εν λόγω συστήματα πήραν το όνομά τους από έναν συνδυασμός του τέρατος του Frankenstein και το ακρωνύμιο των πυραύλων εδάφους-αέρος, που παράγονται από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία.
Κατασκευάζονται από τη συναρμολόγηση διαφορετικών συστημάτων για τη δημιουργία νέων όπλων που μπορούν να καταρρίψουν πυραύλους, drones και αεροσκάφη.
Συχνά συνδυάζουν όπλα των ΗΠΑ με εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής και είχαν την πρώτη τους επιτυχία τον Ιανουάριο, δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος, όταν ένα χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη ρωσικού drone.
Μερικά συστήματα έχουν περιλάβει τη μετατροπή αμερικανικών πυραύλων AIM-9M Sidewinder, που χρησιμοποιούνται συνήθως από αεροσκάφη, έτσι ώστε να μπορούν να εκτοξεύονται από ένα σύστημα εκτόξευσης εδάφους.
franken.jpg


ΗΠΑ - ΝΑΤΟ είχαν εγκαταλείψει τα όπλα αεράμυνας

Ο τρόπος με τον οποίο η Ρωσία πολεμά, είπε ο Cancian, έδειξε επίσης την ανάγκη του ΝΑΤΟ για τέτοιου είδους όπλα, εάν θέλει να είναι έτοιμο για μελλοντικές συγκρούσεις.
Αλλά σημείωσε ότι απλώς δεν επαρκούν, αφού τα κράτη μέλη σταμάτησαν να επενδύουν στα όπλα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει 12 NASAMS στην Ουκρανία, αλλά από τον Δεκέμβριο, μόνο δύο έχουν παραδοθεί.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα παραδοθούν περισσότερα καθώς κατασκευάζονταν, αντανακλώντας έτσι το πόσο λίγα είχαν διαθέσιμα οι ΗΠΑ.
Ωστόσο, η ζήτηση για αυτά τα συστήματα από τις δυτικές χώρες εκτινάσσεται στα ύψη, δημιουργώντας μια πολυετή καθυστέρηση στην παραγωγή τους.
Αυτό σημαίνει ότι προς το παρόν, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία κατασκευάζουν πολλαπλούς τύπους FrankenSAM για να προσπαθήσουν να καλύψουν το κενό.
Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ είχαν ισχυρή επίγεια αεράμυνα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά άλλαξαν εστίαση στη συνέχεια, είπε ο Cancian, βλέποντας ως κύριους αντιπάλους χώρες, όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράκ, που δεν απαιτούσαν τόσο ισχυρή άμυνα.
frankensam_1.JPG

Ίσως είναι αργά...

Αυτό άλλαξε το 2014 όταν προέκυψε η πιθανότητα συγκρούσεων με μεγάλες δυνάμεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία ενώ και η Κίνα έγινε πιο επιθετική, σημειώνει το Business Insider.
Το Πεντάγωνο άλλαξε τη στρατηγική του και άρχισε να προσανατολίζεται ξανά στις επίγειες άμυνες, σημείωσε ο Cancian, αλλά πρόσθεσε με νόημα ότι αυτή η συνειδητοποίηση έλαβε χώρα «πιθανώς αργά».
Αυτά τα νέα συστήματα, ως επί το πλείστον, δεν έχουν φτάσει ακόμη στα πεδία των μαχών, επομένως δεν βοηθούν ούτε κατ΄ελάχιστον την Ουκρανία.
«Γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο να δημιουργεί κανείς αεράμυνα στην Ουκρανία, επειδή οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είχαν εγκαταλείψει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του όπλου», είπε ο Cancian.
Αυτό, είπε, δείχνει στις ΗΠΑ τι χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα με ισχυρή αεροπορία.
insider.JPG


Στον αντίποδα οι τρομακτικές δυνατότητες των Ρώσων με το S400

Στον αντίποδα γίνεται εκτενή αναφορά στις δυνατότητες των συστημάτων αεράμυνας της Ρωσίας.
Ο λόγος για το S-400 Triumf (ονομασία ΝΑΤΟ: SA-21 Growler) που είναι ένα κινητό σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας το οποίο αναπτύχθηκε από τη ρωσική αμυντική εταιρεία Almaz-Antey.
Αυτό το σύστημα μπορεί να λειτουργεί σε όλες τις καιρικές συνθήκες και να εμπλέκεται και να καταστρέφει μια ποικιλία αερομεταφερόμενων στόχων, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, πυραύλων cruise και βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς.
Το S-400 μπορεί να ανιχνεύσει στόχους σε εμβέλεια έως και 600 χιλιόμετρα και ταυτόχρονα να εμπλακεί σε πολλαπλές απειλές (έως 36) σε εμβέλεια έως 400 χιλιόμετρα, υψόμετρο μέχρι 30 χιλιόμετρα και ταχύτητα έως και 4.800 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης