Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Χάνει έδαφος η AfD, παραμένει δεύτερη με 19% - Εμφανίστηκε νέο αριστερό κόμμα

Γερμανία: Χάνει έδαφος η AfD, παραμένει δεύτερη με 19% - Εμφανίστηκε νέο αριστερό κόμμα
Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά

Φθορά τριών μονάδων καταγράφει η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), σε νέα δημοσκόπηση, ενώ την εμφάνιση του έκανε το νέο κόμμα «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) πάνω από το όριο εισόδου στην Bundestag.
Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ωστόσο παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά, συγκεντρώνοντας συνολικά 32%, σχεδόν όσο και η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU).
Στο «Πολιτικό Βαρόμετρο» που πραγματοποιείται για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, τα δεξιά CDU/SCU διατηρούν σαφές προβάδισμα με 31%, ενώ η ακροδεξιά AfD παραμένει δεύτερη δύναμη, με 19% και απώλεια τριών μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ακολουθεί με 15%, ενισχυόμενο κατά δύο μονάδες, ενώ οι Πράσινοι χάνουν μία μονάδα και περιορίζονται στο 13%, τη χειρότερη επίδοσή τους στο «Πολιτικό Βαρόμετρο» τα τελευταία έξι χρόνια.
Η αριστερή BSW, στη δεύτερή της καταγραφή για τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, υπερβαίνει το όριο του 5% και συγκεντρώνει 6%, δύο μονάδες περισσότερο από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες.
Το Κόμμα των Φιλελευθέρων, αντιθέτως, παραμένει κάτω από το εκλογικό μέτρο, με 4%, χωρίς μεταβολή του ποσοστού του, και η Αριστερά, το κόμμα απ' όπου έφυγε η Βάγκενκνεχτ, χάνει ακόμη μια μονάδα και μένει στο 3%.

Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση

Οι πολίτες εξακολουθούν να εκφράζουν δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση.
Το 66% εκτιμά ότι κάνει «κακή δουλειά» και μόνο το 28% έχει αντίθετη άποψη.
Χαμηλές ωστόσο είναι και οι προσδοκίες από ενδεχόμενη κυβέρνηση με επικεφαλής την Χριστιανική Ένωση.
Μόνο το 31% πιστεύει ότι CDU/CSU «θα τα πήγαιναν καλύτερα» αν ήταν στην κυβέρνηση, ενώ το 50% δηλώνει ότι «δεν θα υπήρχε μεγάλη διαφορά» και το 15% περιμένει ακόμη χειρότερες επιδόσεις.

Συμμαχίες

Σχετικά με τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συμμαχίες, το 73% των ερωτηθέντων και το 88% μεταξύ των ψηφοφόρων της Ένωσης στηρίζουν την επίσημη θέση της ηγεσίας του κόμματος που απορρίπτει οποιαδήποτε συνεργασία με την ακροδεξιά.

Μέτωπο κατά της AfD

Ευρεία επίσης είναι και η στήριξη των πολιτών στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις κατά της AfD, με 79% να εκφράζει θετική άποψη και αρνητικά να τοποθετείται μόνο το 16%.
Το 38% εκτιμά ότι οι διαδηλώσεις αποδυναμώνουν την AfD, το 39% δεν αναμένει σημαντική επίδραση και το 18% πιστεύει ότι το κόμμα τελικά ευνοείται.
Το 72% βλέπει την AfD ως «απειλή για τη δημοκρατία» και το 53% τάσσεται υπέρ μιας πιθανής απαγόρευσης του κόμματος.

Προϋπολογισμός λιτότητας

Η δημοσκόπηση ασχολείται όμως και με το ζήτημα του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει εκτεταμένα μέτρα λιτότητας. Τα χρήματα που λείπουν, σύμφωνα με το 58%, θα πρέπει να αντληθούν από περικοπές δαπανών, το 20% ζητά επιπλέον δανεισμό και το 13% μεγαλύτερη φορολόγηση. Το 40% τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης του «φρένου χρέους».

Διχασμένοι για Ουκρανία

Μοιρασμένα είναι τα ποσοστά σε σχέση με τη συνέχιση της στήριξης στην Ουκρανία, καθώς το 33% ζητά ακόμη μεγαλύτερη γερμανική στήριξη και ακριβώς το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι η κατάσταση πρέπει να παραμείνει ως έχει. Το 28% πιστεύει ότι η Δύση πρέπει να περιορίσει την στήριξη που παρέχει στο Κίεβο και το 42% θα ήθελε την παραίτηση της Ουκρανίας από τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία.

Στα τάρταρα η δημοφιλία Scholz

Στη διερεύνηση της δημοτικότητας των πολιτικών, ο υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD) παραμένει ο δημοφιλέστερος, ακολουθούν ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χέντρικ Βουστ (CDU) και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ (CSU), ενώ με αρνητικό πρόσημο κατατάσσονται κατόπιν ο αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι), η αρχηγός του SWR Ζάρα Βάγκενκνεχτ, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της AfD Αλίς Βάιντελ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης